Închide

Unde găsești apartament cu 1.200 euro/mp sau la jumătate de preț. Top de cartiere, o variantă

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 11, 2015 2 1775

 

În ciuda noilor dezvoltări în extensiile imobiliare ale orașului, cartierele tradiționale care beneficiază de infrastructură și servicii au rămas cele mai apreciate. O arată și cea mai recentă analiză a unei agenții imobiliare clujene, care publică un top al celor mai scumpe cartiere. Potrivit celor de la Blitz Imobiliare, clasamentul este dominat de “careul cartierelor clasice” – Centru, Gheorgheni, Grigorescu, Zorilor. În analiza oficială a municipiului, realizată pe baza tranzacțiilor încheiate, așa cum reies ele din datele primăriei, prețurile pe cartiere (pentru anul încheiat, 2014) sunt diferite și merg semnificativ mai jos, la valori de care cumpărătorii cu greu dau în piața actuală, căutând printre oferte.

Top cartiere, potrivit Blitz Imobiliare:

1. Centru 1.219 euro/mp
2. Gheorgheni 1.120 euro/mp
3. Grigorescu 1.109 euro/mp
4. Zorilor 1.108 euro/mp
5. Europa 1.053 euro/mp
6. Buna Ziua 1.049 euro/mp
7. Marasti 1.046 euro/mp
8. Manastur 984 euro/mp

“Interesant este saltul cartierului Mănăștur, unde în câteva luni prețurile apartamentelor vor reuși să atingă pentru prima data pragul de 1.000 de euro/mp”, spun cei de la Blitz Imobiliare.

Conform unui ghid imobiliar de 2014 lansat la primărie, cifrele aferente anului trecut rezultate din tranzacții încheiate sunt foarte diferite. Iar distanța de câteva luni în timp nu e explicația principală.

Spre exemplu, aici cel mai scump cartier este tradiționalul Andrei Mureșanu, dar chiar și aici prețul mediu e de sub 1.000 de euro, în condițiile în care cei care caută acum apartamente în oraș găsesc extrem de rar oferte care să coboare sub acest prag. Totuși, conform analizei pe tranzacții, prețul mediu ar fi aici de 910 euro. În Europa, zona dezvoltată, cu accente de haos urbanistic, în ani de boom imobiliar, prețul mediu e de 881 euro/mp, la același nivel cu… Dâmbul Rotund. Urmează abia apoi centrul (874 euro/mp), cu preț mediu similar cu cel din cartierul Gheorgheni (870 de euro). Zona Bună Ziua e reprezentată cu o medie de 798 de euro/mp, în vreme ce Mănășturul e abia la 779 euro/mp. Datele au fost făcute publice într-un ghid realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, în anul 2014. Studiul a fost realizat de o echipă de evaluatori membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, coordonată de Adrian Vascu, Președintele ANEVAR, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și cu sprijinul companiilor de consultanță Veridio si KPMG.

tranzactii apartamente cluj cartiere

 

Explicațiile pe care le dau, pe tema diferențelor, reprezentanții agenției care și-a lansat propriul “indice imobiliar”?

“Noi am formulat un răspuns și anul trecut, la prima ediție a raportului. Motivele rămân aceleași.
Mai mult, bunul simț ne spune că un apartament cu două camere în Centru nu costă 40.000 de euro (50 mp la 800 de euro) și nici în Gheorgheni, Mărăști, Zorilor, Grigorescu etc. Și, atenție!, vorbim de prețuri medii. Deci sunt oare și apartamente de vânzare sub aceasă valoare? Ar trebui”, susține Gabriel Munteanu, specialist marketing la Blitz Imobiliare, într-un răspuns transmis pentru Actualdecluj.ro. “Comparația de anul trecut s-a făcut între indicele Blitz și Prețul Unitar Mediu finanțat de bănci, pentru că acolo vorbim despre o evaluare a imobilului de către un specialist evaluator în final rezultand prețul REAL al tranzacției. Culmea este că evaluările de regulă sunt sub nivelul pieței. Există situații în care la notar se declară o suma mai mică decât valoarea reală, sumă care se încadrează totuși în limitele stabilite în Grila Notarilor, pentru ca taxele notariale să fie mai mici și din acest motiv ne-am raportat la prețul finanțat de bănci. Se poate observa și în raportul de anul acesta că diferențele între prețul cu finanțare prin bancă și prețul cu finanțare proprie sunt considerabile. Vă dau și exemple: Mănăștur 834 vs 762 sau ce să spunem de Borhanci 865 vs 656? Cum este posibil ca un apartament achiziționat prin credit sa fie cu 20% mai scump decât unul achiziționat cu cash? În medie, negocierile față de prețurile publice sunt de 5-10%, ceea ce înseamna 2.500-5.000 de euro maxim pentru un apartament cu un preț public de 50.000 de euro. Marja poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de mai multe criterii: modalitatea de plaăa, cash sau credit, nevoia de lichidități a proprietarului, numărul de unități achiziționate în cazul dezvoltatorilor imobiliari”, completează Munteanu.

 

În ceea ce priveste tipurile de locuințe, topul întocmit de Blitz este dominat de cele cu un grad mediu de confort, de 2 și 3 camere, acestea fiind și apartamentele cele mai solicitate în cadrul programului guvernamental Prima Casă.

Indicele Blitz pentru apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca a înregistrat în luna iunie valoarea medie de 1.048 euro/mp, în creștere față de luna anterioară cu 15 euro/mp. În primele 6 luni ale anului apartamentele din Cluj s-au apreciat cu 2,85%, adică sub 0,5% pe luna. “Deci noul boom imobiliar este inca destul de departe”, concluzionează reprezentanții agenției. Apartamentele din Florești și din celelalte comune învecinate nu sunt incluse în analiza menționată, ci au o categorie specială. Valoarea medie publică a unui apartament situat în zona metropolitană Cluj, în municipiu și în comunele din jur este de 869 de euro/mp, iar prețul mediu al apartamentelor de vânzare din Florești a fost în luna iunie de 524 euro/mp, potrivit Blitz. Indicele Blitz prezintă media prețurilor publice ale apartamentelor de vânzare din Cluj, exprimată în euro/mp, iar studiul a fost realizat în luna iunie pe un eșantion reprezentativ de 1.980 de oferte imobiliare publice din baza de date Blitz.

Între rapoarte, indici, “ghiduri”, “ghizi” și analize, perspectiva cumpărătorului e destul de tranșantă. “În Cluj Napoca nu găsești nimic decent cu sub 1000 euro/mp. Chiar și în Florești să îți iei un apartament e o misiune extrem de dificilă, chiar aproape imposibilă dacă nu ai sprijin sau nu ești cu buget de familie. Păi dacă îți iei un credit de 35.000 de euro și plătești o rată lunară de 800 de lei, dintr-un salar mediu, să zicem un 2000 de lei, din ce mai trăiești? Pui aici cheltuieli de întreținere, costuri de deplasare cu mașina și așa mai departe… Numai anumite categorii de oameni își permit să își ia apartamente în Cluj. E cel mai scump oraș din țară”, constată o tânără stabilită aici de ani de zile și care s-a mutat recent în Florești.

Citește și:

“Scump și înghesuit”. Cât de greu e să îți găsești un “acasă” în Clujul imobiliar

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.