Închide

Clujul imobiliar în prima jumătate a anului: cât a costat, în medie, un apartament în oraș

EconomieRecomandarea redacției by Actual de Cluj - aug. 03, 2015 3 932

932 euro/mp pentru apartamente vechi și 1.015 euro/mp pentru cele noi – acestea au fost preţurile medii cu care s-au tranzacționat locuințe în Cluj în prima jumătate a anului, potrivit analizei semestriale realizate de evaluatorii de la Darian, pe baza tranzacțiilor încheiate în oraș. Studiul a fost realizat plecând de la preţurile de tranzacţionare și cuprinde date din 40 de orașe ale țării.

Preţul mediu unitar al apartamentelor vechi, în semestrul întâi din 2015, a fost de aproximativ 932 €/mp, similar cu cel înregistrat în semestrul doi din 2014 și cu cel din semestrul întâi al anului trecut, potrivit datelor Darian. Asta în vreme ce la nivel naţional, în decursul ultimelor 12 luni, scăderea prețurilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar în ultimele şase luni s-a înregistrat un uşor reviriment, de aproximativ 0.1%. „Această creştere din ultimele şase luni s-a simțit foarte puțin pe piață, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stabilitate a prețurilor. Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național”, arată reprezentanții Darian. În zona ultracentrală din Cluj Napoca, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 45.000 şi 65.000 €, în cartierele Gheorgheni şi Grigorescu preţul s-a situat în intervalul 40.000-55.000 €, iar în cartierul Zorilor preţul pentru apartamentele vechi de două camere variază între 42.000 şi 58.000 €.

În ceea ce priveşte apartamentele noi, preţul mediu unitar în semestrul întâi din 2015 a fost de aproximativ 1.015 €/mp, în creștere cu aproximativ 3.4% față de semestrul doi din 2014 și faţă de semestrul întâi al anului trecut. În zona ultracentrală, apartamentele noi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 1.150 şi 1.250 €/mp, în zonele semicentrale preţul s-a situat în intervalul 1.100-1.200 €/mp, iar în Bună Ziua preţul pentru apartamentele noi de două camere variază între 975-1.025 €/mp.

 

tabel Darian S1 2015

 

Un alt segment al pieței rezidențiale – casele – a înregistrat în semestrul întâi din 2015 un preţ mediu unitar de aproximativ 870 €/mp suprafaţă desfăşurată, în stagnare față de ultimele şase luni și respectiv 12 luni. Cele mai scumpe case/vile s-au vândut în Bucureşti, la un preţ mediu de 1.073 €/mp, în ușoară creştere cu 0.3% față de semestrul anterior, Capitala fiind și singura localitate cu peste 1.000 €/mp. Cluj-Napoca se situează pe locul secund în topul naţional al preţurilor. Cele mai mici preţuri de vânzare se regăsesc în continuare în Alexandria (429 €/mp) şi Botoşani (435 €/mp).

„Piaţa imobiliară românească din prima jumătate a anului 2015 se află pe o trend ascendent pe toate sectoarele imobiliare. Cel mai bun semnal al revenirii pieţei imobiliare este dat de interesul manifestat atât de investitorii noi pe piaţa din România, cât şi de revenirea celor care aveau proiecte la noi în ţară şi care, în ultima perioadă, au „hibernat”. Ne aşteptăm în perioada următoare la o creştere a stocului de proprietăţi pe toate sectoarele pieţei imobiliare. Este de aşteptat ca trendul pozitiv din prima parte a anului să se continue şi în cea de-a doua, şi în viitorul apropiat, asistând, până la finalul anului în curs şi începutul anului 2016, la finalizarea unor proiecte începute în această perioadă, dar şi la demararea altor proiecte de anvergură, atât la nivelul Capitalei, cât şi în restul ţării”, spune Adrian Crivii, director general Darian.

Citește și

 

Unde găsești apartament cu 1.200 euro/mp sau la jumătate de preț. Top de cartiere, o variantă

 

“Scump și înghesuit”. Cât de greu e să îți găsești un “acasă” în Clujul imobiliar

 

 

  • Scrie un comentariu