Închide

Unde cred locuitorii marilor oraşe că au acces la cele mai bune şcoli în România. Clujul, abia pe locul 5

EducaţieTop News by Kristina Reştea - aug. 24, 2017 0 703

Clujul se situează abia pe locul 5 în topul orașelor cu cele mai bune facilități educaționale, potrivit unei analize realizate de platforma de imobiliare Storia.ro în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research. Studiul analizează percepția cetățenilor asupra accesului la facilitățile educaționale în regiunile, orașele și cartierele în care aceștia locuiesc. Oradea, Brașov și Pitești se află pe primele trei poziții. De menţionat totuşi că municipiul Cluj-Napoca are trei zone în top 5 cartiere din ţară la acest criteriu.

După Oradea, Braşov şi Piteşti, pe următoarele poziții din clasament se află Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Slobozia, Miercurea Ciuc, Sibiu, Timișoara și Râmnicu Vâlcea, în timp ce la polul opus se situează Giurgiu, Alexandria și Focșani, acestea din urmă fiind desemnate cele mai neavantajoase orașe din punct de vedere al facilităților educaționale. Numărul de respondenţi din Cluj-Napoca – 13.159 este mult peste cel înregistrat în alte oraşe, chiar în cele care au obţinut medii bune: în Oradea, 7674 persoane au participat la studiu, iar în Braşov – 9285.

Să spunem totuşi că municipiul Cluj-Napoca este „casa” celei mai mari universităţi din ţară, Clujul are cel mai bun rezultat la examenul de titularizare în acest an (cu cel mai ridicat procent de note peste 7 sau egale cu 7, 58,9% – semnificativ mai mare decât media națională, de 47%), iar un liceu din Cluj e în topul celor mai căutate zece din țară, conform evidențelor publicate de Ministerul Educației în iulie. În acest an, Clujul e al patrulea județ din țară într-un clasament al promovabilității la examenul de Bacalaureat, după contestații, arată evidențele Ministerului Educației. Rata finală de promovare a examenului, în țară, e de 72,9% – iar media în Cluj e considerabil mai mare, chiar dacă alte trei județe au obținut performanțe mai mari. Rata de promovare a crescut cu 1,5 % după soluționarea contestațiilor: de la 71,4% la 72,9%. Astfel, au promovat 93.640 de candidați dintr-un total de 128.509 candidați prezenți. Cele mai ridicate procente de promovare s-au înregistrat în județele Bacău (84,53% comparativ cu 83,54% înainte de contestații), Sibiu (84,39% comparativ cu 83,73%), Iași (84,10% comparativ cu 82,91%) și Cluj (83,65% comparativ cu 82,75%).

Revenind la clasamentul Storia, topul regiunilor cu cele mai bune facilități educaționale este condus de Transilvania, urmată de Crișana, Banat, București și Ilfov. Capitala ocupă a 14-a poziție în clasamentul celor mai avantajoase orașe din punct de vedere al facilităților educaționale, potrivit respondenților care au evaluat Bucureștiul și cartierele în care locuiesc.

În București, cartierele aflate în fruntea clasamentului sunt Tineretului, Nicolae Grigorescu și Titan, în timp ce la polul opus se află Gorjului, 16 Februarie și Gara de Nord. La nivel național, pe primele locuri se situează Copou din Iași, Tineretului din București și Gheorgheni din Cluj-Napoca, urmate de Centru din Cluj-Napoca și Nicolae Grigorescu din București. Cele mai neavantajoase cartiere sunt Oncea din Oradea, Calea Timișoarei din Reșita, Micești din Alba Iulia, Griviței din Baia Mare și Bere din Pitești.

Cum s-a realizat studiul

Percepția cetățenilor asupra orașelor și cartierelor cu cele mai bune facilități educaționale este cea de-a opta temă a studiului mai amplu „Orașe și cartiere din România”, ce se va desfășura până la finalul anului 2017. Până în prezent, 244.496 de români au răspuns chestionarului propus de Storia.ro. Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punct de vedere al facilităților educaționale, de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.