Închide

Una dintre cele mai vechi fabrici din Cluj ar putea pune lacăt definitiv pe producție

EconomieTop News by Actual de Cluj - mart. 28, 2020 0 445

Producătorul clujean de robinetărie Armătura SA, cu probleme financiare considerabile în ultimii ani, pune definitiv lacăt pe producție – aceasta e propunerea ce va fi analizată într-o adunare generală extraordinară a acționarilor.
Convocatorul Adunării Generale Extraordinare a acționarilor Armătura SA arată la prima poziție că pe masă se află ”aprobarea încetării activității de producție a societății, desfășurată în Cluj-Napoca strada Gării 19, în cel mai scurt timp posibil, și împuternicirea Consiliului de Administrație să ia toate măsurile în acest sens”.

Armătura SA Cluj-Napoca e una dintre cele mai vechi societăți de producție încă active din Cluj dar are consistente probleme financiare în ultimii ani. Firma a încheiat primul semestru de anul trecut, de exemplu, cu datorii totale de 38 milioane de lei, în creștere cu peste un milion doar în aceste prime șase luni ale anului.

Spre comparație, activele fabricii sunt estimate la 30 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că și dacă ar lichida tot ce are firma tot nu ar reuși să acopere toate datoriile.

Amintim, un raport de audit publicat în urmă cu doi ani a arătat că firma are angajat un împrumut de cinci milioane de euro, care trebuia rambursat încă din iulie 2016. Auditorul firmei arăta că există „o îndoială semnificativă cu privire la continuarea funcționării acestei entități de interes public”, după ce a aflat că societatea nu dispune de bani ca să restituie împrumutul iar auditorul nu a primit nici documente cu privire la prelungirea termenului de rambursare cel puțin până în anul respectiv. Împrumutul e garantat cu imobilele firmei. „Auditorul a solicitat în scris un răspuns din partea societății cu privire la modul în care intenționează să rezolve această problemă, precum și copii după documentele doveditoare. Conducerea societății nu a răspuns la această solicitare”, arată raportul auditorului. Totuși firma a aflat că Armătura SA a fost chemată în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena pentru nerestituirea împrumutului.

În plus auditoriul a constatat că activul net al societății – diferența între valoarea activelor și totalul datoriilor firmei – s-a diminuat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social. Auditorul a cerut explicații în scris, dar nu le-a primit, astfel că „aceste situații, prezentate mai sus, indică existența unei incertitudini semnificative care ar putea genera îndoieli semnificative cu privire la capacitatea companiei de a-și continua activitatea. Situațiile financiare nu prezintă în mod adecvat aceste aspecte”. De exemplu firma nu a înregistrat provizionul pentru litigii, de jumătate de milion de lei, pentru procesul de la Viena, ce ar fi majorat datoriile pe termen lung, și nici provizioane pentru pensia angajaților, de 54.000 lei.

Armătura SA a fost înființată în 1884 și producea armături de gaz, apă și abur. A fost premiată în numeroase rânduri, inclusiv pentru o inovație mondială, robinetul cu închidere prin bilă, în 1934. Între 1949 și 1960 a fost singurul producător de armături pentru instalații sanitare din România. E cotată la Bursa de Valori București din 1997 iar din 2004 și până acum principalul acționar a fost Herz Armaturen Austria.

Adunarea generală extraordinară a acționarilor e programată pentru 29 aprilie la sediul societății. Cel mai important acționar al societății clujene rămâne Herz Armaturen Viena, cu 32,9% dintre participații.

Citește și:

Armătura SA Cluj, ciucure de datorii, riscă să pună lacătul

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare