Închide

Armătura SA Cluj, ciucure de datorii, riscă să pună lacătul

Economie by Mihai Prodan - mart. 20, 2018 0 694

E groasă: producătorul de robinetărie din Cluj-Napoca, Armătura SA, riscă să nu-și mai poată continua activitatea, atâta câtă era, conform unui raport de audit.
Producătorul de robineți adună datorii cu milioanele într-un an: 5 milioane anul trecut, și în total acestea se ridică la aproape 39 milioane de lei, adică 8,4 milioane de euro. În plus firma are angajat un împrumut de cinci milioane de euro, care trebuia rambursat încă din iulie 2016. Auditorul firmei spune că există „o îndoială semnificativă cu privire la continuarea funcționării acestei entități de interes public”, după ce a aflat că societatea nu dispune de bani ca să restituie împrumutul iar auditorul nu a primit nici documente cu privire la prelungirea termenului de rambursare cel puțin până în anul curent. Împrumutul e garantat cu imobilele firmei. „Auditorul a solicitat în scris un răspuns din partea societății cu privire la modul în care intenționează să rezolve această problemă, precum și copii după documentele doveditoare. Conducerea societății nu a răspuns la această solicitare”, arată raprtul auditoriului. Totuși firma a aflat că Armătura SA a fost chemată în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena pentru nerestituirea împrumutului.
În plus auditoriul a constatat că activul net al societății – diferența între valoarea activelor și totalul datoriilor firmei – s-a diminuat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social. Auditorul a cerut explicații în scris, dar nu le-a primit, astfel că „aceste situați, prezentate mai sus, indică existența unei incertitudini semnificative care ar putea genera îndoieli semnificative cu privire la capacitatea companiei de a-și continua activitatea. Situațiile financiare nu prezintă în mod adecvat aceste aspecte”. De exemplu firma nu a înregistrat provizionul pentru litigii, de jumătate de milion de lei, pentru procesul de la Viena, ce ar fi majorat datoriile pe termen lung, și nici provizioane pentru pensia angajaților, de 54.000 lei.

Armătura SA a fost înființată în 1884 și producea armături de gaz, apă și abur. A fost premiată în numeroase rânduri, inclusiv pentru o inovație mondială, robinetul cu închidere prin bilă, în 1934. Între 1949 și 1960 a fost singurul producător de armături pentru instalații sanitare din România. E cotată la Bursa de Valori București din 1997 iar din 2004 principalul acționar e Herz Armaturen Austria.

ARM_190318 by actualdecluj on Scribd

Tags
author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare