Închide

Un tânăr cercetător român, speaker alături de Elon Musk și Bill Gates la TED 2022. E unul dintre savanții de top din SUA, iar munca sa e recunoscută la nivel internațional

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 11, 2022 0 374

Românul Sergiu Paşca, cercetător și profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA, a fost invitat să vorbească la TED 2022, în Vancouver.

La eveniment vor vorbi, alături de Sergiu, personalități precum Elon Musk, Bill Gates sau Al Gore.

Românul a primit mai multe premii în SUA în domeniul cercetării. În 2018, Sergiu Pașca, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, a primit unul dintre premiile Vilcek pentru cercetătorii promițători din domeniul științei biomedicale. Fundația Vilcek decernează aceste premii imigranților din SUA cu contribuții substanțiale în arte și științe.

În motivarea acordării premiului, fundația Vilcek notează că Sergiu Pașca folosește modele ale creierului uman create prin tehnologie de reprogramare celulară, ca să exploreze bolile neurologice. „Pașca a dezvoltat unele dintre primele sale modele de laborator din celule ale pielii ale pacienților cu forme genetice de autism și alte tulburări neurologice; acești neuroni au ajutat la descoperirea efectelor celulare ale mutațiilor specifice și au demonstrat că această abordare nouă e promițătoare. Ca urmare, Pașca a dezvoltat metode de a modifica structuri 3D dezvoltate în laborator numite sferoizi, sau organoizi specifici pentru zone ale creierului, între altele și prin extragerea de celule stem. Aceste structuri copiază regiuni specifice ale sistemului nervos, și pot fi ansamblate pentru studierea comunicării dintre celule în creierul uman aflat în dezvoltare, pentru a forma circuite funcționale ale creierului în modelele de laborator. Modelele lui Pașca, asemănătoare celor reale, pavează drumul spre o mai bună înțelegere a tulburărilor ca autismul și schizofrenia”.

În videoclipul de prezentare realizat de fundația Vilcek, Pașca își descrie viața în România: s-a născut în Cluj, cu puțini ani înainte de căderea comunismului. „Chimia era „suprema știință” în acele vremuri”, rememorează el. „Așa că devreme am construit un laborator la subsol și am început să fac experimente. Am început să mă gândesc la ce mi-ar plăcea cu adevărat să fac și am decis că ar fi bine să mă concentrez pe chimia vieții. M-am educat ca doctor, dar întotdeauna m-am gândit că ar fi important să mă apropiu de creier. Nu veneam dintr-o școală de top, așa că a durat o vreme ca să obțin o bursă. Am rămas în România ca profesor după ce am terminat școala medicală și am venit la Stanford în 2009”.

Din 2014, Pașca conduce un laborator la Universitatea Stanford. Cercetările sale sunt considerate pași mari pe care lumea științifică îi face spre o mai bună diagnosticare și tratare a unor boli neuropsihiatrice ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.

Sergiu Pașca, în elita mondială a cercetătorilor tineri

Laboratorul său a fost pionier al unei platforme modulare cunoscute sub numele de „asambloide” pentru a studia interconectarea creierului uman – o muncă salutată la nivel internațional ca fiind „vârful de lance al cercetării cu celule stem” de către revista Nature și recunoscută cu un premiu Breakthrough in Life Sciences Award de către Falling Walls în 2020.

Profesor la Universitatea Stanford, a fost numit „vizionar în medicină și știință” de către The New York Times și a primit numeroase premii și distincții. A mai primit premiul Judson Daland al Societății Americane de Filosofie în 2021 și Premiul IBRO-Kemali pentru neuroștiință în 2022.

Tânărul savant a fost numit și ”Cercetătorul anului 2021” de Societatea de Cercetare în domeniul Schizofreniei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare