Închide

Un tânăr  a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare și la plata unor daune morale de mii de euro după ce a luat la bătaie doi controlori de bilete, în autobuz

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 12, 2024 0 172

Un tânăr  a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare și la plata unor daune morale de mii de euro după ce a luat la bătaie doi controlori de bilete, în autobuz, pe unul l-a lovit repetat cu ciocanul de spart geamuri.
Cei doi controlori de bilete agresați de pasagerul care nu a prezentat nici un bilet valabil și a devenit agresiv când nu i s-a permis să coboare din transportul în comun au depus plângere pentru ultraj, s-a constituit dosar penal care s-a judecat la Judecătoria Cluj-Napoca, sentința a fost atacată cu apel de către inculpat iar ieri Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat reducând puțin cuantumul daunelor morale și menținând restul dispozițiilor date de instanța de fond – toate în doar câteva luni.
Agresorul a fost condamnat de Judecătoria Cluj-Napoca în 15 decembrie anul trecut la un an și două luni de închisoare pentru două fapte de ultraj comise în concurență – șase luni i respectiv un an de închisoare pentru cele două fapte, dar pedepsele au fost contopite iar instanța a dispus suspendarea executării sub supraveghere pe doi ani. Plus daune morale de 5.000 și respectiv 10.000 de lei pentru cei doi controlori agresați. Inculpatul e elev și are probleme medicale, fiind internat în numeroase rânduri la psihiatrie.
Inculpatul a atacat decizia la curtea de Apel.
Conform datelor de la doasr fapta s-a petrecut în 21 iunie anul trecut în jurul orei 15.10. În timp ce se afla în autobuzul 32B, între două stații, inculpatul l-a lovit în repetate rânduri cu palmele, pumnii şi telefonul în zona capului şi a feţei pe unul dintre controlori, cauzându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un nr. de 2-3 zile de îngrijiri medicale. Pe cel de-al doilea l-a lovit cu palmele în zona capului şi o dată în zona aarcadei cu un ciocan utilizat pentru spargerea geamului în situaţii de urgenţă, cauzându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de 24-25 zile de îngrijiri medicale.
În instanță inculpatul a declarat că a fost provocat, dar Curtea de Apel a considerat această pretenție ca nefiind întemeiată. ”Astfel, simpla solicitare a persoanelor vătămate, acestea având calitatea de controlori de bilete în cadrul Companiei de Transport Public, de a prezenta biletul sau abonamentul adresată inculpatului, urmată de nepermiterea acestuia de a coborî din autobuz nu poate constitui sub nicio formă o împrejurare susceptibilă de a scuza comportamentul infracţional al inculpatului, respectiv de a imprima un nivel mai redus al gravităţii faptelor acestuia. Persoanele vătămate au acţionat în limitele mandatului lor, nu au adus vreo atingere gravă demnităţii, nu au comis  o altă acţiune ilicită gravă sau o violenţă , astfel că nu sunt îndeplinite cerinţele atacului, astfel că analiza apărării nu mai este necesară”, a arătat instanța. ”Este de ordinul evidenţei faptul că acţiunile inculpatului au fost realizate pe fondul indignării generate de împrejurarea că acesta nu a fost lăsat să coboare din autobuz de către persoanele vătămate care se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu deoarece inculpatul a ignorat în mod repetat solicitarea acestora de a prezenta biletul sau abonamentul. În acest sens, se conturează o vădită incapacitate a inculpatului de a-şi gestiona furia, acesta reacţionând de o manieră impulsivă, chiar exagerată. Aşadar, întreaga conduită infracţională a inculpatului, indică faptul că acesta nu prezintă o periculozitate redusă, fiind susceptibil de a comite infracțiuni în baza predispoziţiei de a reacţiona violent şi de a persista în astfel de manifestări comportamentale infracţionale, pe fondul afecţiunii medicale de care suferă, respectiv tulburare de personalitate instabil emoţională tip borderline, ADHD. Stările conflictuale sunt des întâlnite în orice societate, astfel că o persoană care reacționează de o asemenea manieră lipsită de autocontrol denotă o periculozitate semnificativă, respectiv chiar una sporită”, a adăugat Curtea.
Instanța a redus pretențiile unuia dintre cei doi controlori de la 5.000 de lei la 2.500 de lei, dar le-a menținut pe cele cerute de al doilea, de 10.000 de lei. A menținut și pedeapsa cu închisoarea. ”Aspectele invocate de apărare ce ţin de lipsa posibilităţilor financiare ale inculpatului de a achita prejudicii consistente, nu pot fi avute în vedere, importantă fiind recuperarea prejudiciului în întregime. Inculpatul va trebui să facă demersurile necesare pentru a achita despăgubirile civile având în vedere ă s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, iar neexecutarea cu rea credinţă a obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare poate atrage revocarea suspendării sub supraveghere şi executarea pedepsei în regim de detenţie”, a conchis instanța.
Decizia, luată ieri, e definitivă.
Foto arhivă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu