Închide

Un șofer care s-a urcat beat la volan după ce a consumat țuică și bere iar alcoolemia i-a ajuns aproape de două mg alcool pur în litrul de sânge a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 01, 2022 0 273

Un șofer care s-a urcat beat la volan după ce a consumat țuică și bere iar alcoolemia i-a ajuns aproape de două miligrame de alcool pur în litrul de sânge a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pe o durată de patru ani, după ce Curtea de Apel Cluj a admis apelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, ce a cerut majorarea atât a pedepsei închisorii cât și a perioadei de încercare, ambele fiind dublate de instanța de apel.

Prin sentința penală din 7 aprilie pronunțată în caz, Judecătoria Cluj-Napoca, l-a condamnat pe inculpat la 9 luni închisoare, pe care o suspendă sub supraveghere pe doi ani termen de supraveghere. Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a atacat sentința cu apel, cerând majorarea atât a pedepsei cât și a perioadei de verificare.

Faptele s-au petrecut în 10 iunie 2020, în jurul orei 19.25, când inculpatul a condus autovehiculul marca Volkswagen pe strada Fabricii de Zahăr din inspre strada Campina, fiind oprit în trafic de un echipaj al poliţiei rutiere. In urma verificării cu aparatul etilotest, s-a dovedit că șoferul avea o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care șoferul a fost condus la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie unde i s-au prelevat două mostre biologice în vederea stabilirii gradului de alcoolemie din sânge, care a dovedit că acesta avea o alcoolemie de 1,83 g/l alcool pur în sânge, iar la ora 21.03 o alcoolemie de 1,78 g/l alcool pur în sânge.
Potrivit propriilor declaraţii, în ziua respectivă inculpatul se afla la sediul firmei unde lucra, pe strada Scorțarilor, unde între orele 16 și 18 a consumat aproximativ 200 ml de ţuica si aproximativ trei beri, fără aport alimentar. In jurul orei 18 s-a urcat la volanul  mașinii, pe care a condus-o până pe strada Fabricii de Zahăr unde a fost la o persoana pentru a-i repara instalaţiile sanitare de la apartament. In jurul orei 19 s-a urcat din nou la volanul mașinii cu intenţia de a se deplasa înspre domiciliu, dar când a trecut de trecerea la nivel cu calea ferată a fost oprit de către un echipaj de poliție. ”Se poate observa faptul că inculpatul, fără a avea niciun motiv de importanță majoră, a ales să conducă autoturismul proprietate personală atât pentru a se deplasa de la locul de muncă până la domiciliul unei persoane pentru a face ceva reparaţii, cât și pentru deplasarea spre domiciliu, această hotărâre nefiind justificată de vreo împrejurare deosebită”, a arătat instanța.  ”Se arată faptul că alcoolemia inculpatului de la momentul săvârşirii infracţiunii era foarte ridicată, respectiv de 1,83 g%o alcool pur în sânge la prima probă, respectiv 1,78 g/l alcool pur în sânge la cea de-a doua probă. Faptul că acţiunea inculpatului nu a avut drept consecinţă şi materializarea stării de pericol create în raport de circulaţia rutieră, neavând loc vreun accident nu justifică şi nu imprimă un grad de pericol social scăzut faptei inculpatului”.
Inculpatul a prezentat la momentul conducerii autovehiculului pe drumurile publice o stare fizică şi psihică indusă de consumul de băuturi alcoolice de natură a pune în pericol grav siguranţa desfăşurării traficului rutier, a mai arătat Curtea de Apel. Sentința a fost mărită de la 9 luni de închisoare la un an și opt luni, iar termenul de supraveghere a fost la rândul său dublat, de la doi ani la patru ani. Decizia e definitivă și a fost pronunțată vineri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu