Închide

Un șofer a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a accidentat grav o femeie pe trecerea de pietoni în Florești, iar aceasta a decedat după aproape doi ani în care a fost în stare vegetativă

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 08, 2021 0 186

Un șofer a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a accidentat grav o femeie pe trecerea de pietoni în Florești, iar aceasta a decedat după aproape doi ani în care a fost în stare vegetativă.

Șoferul a fost condamnat în luna iunie la doi ani și opt luni de închisoare pentru ucidere din culpă, de către Judecătoria Cluj-Napoca, pedeapsă suspendată o perioadă de patru ani; împotriva deciziei a fost făcut recurs dar numai în ce privește cuantumul despăgubirilor pentru familia care a îngrijit-o pe femeia accidentată, timp de doi ani.

Accidentul a avut loc în 12 septembrie 2018, în jurul orei 22.06, când un șofer care conducea o mașină Alfa Romeo ajuns în Florești spre Huedin a accidentat mortal o femeie angajată regulamentar în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. După cum rezultă din cuprinsul procesului verbal de cercetare la fața locului, circulația pe DN1- (E60), se desfășura pe două sensuri, cu două benzi de circulație pe sens și un segment de bandă destinat stocării vehiculelor pentru efectuarea virajului la stânga spre Metro, pe sensul ascendent, iar pe sensul descendent, un segment de bandă destinat stocării vehiculelor care efectuează viraj la dreapta pe DN1 E60 din incinta Metro, în zona mediană fiind amenajat un scuar format din bordură și spațiu verde pentru separarea sensurilor de circulație.

Potrivit imaginilor video de la dosar, semaforul care era amplasat în zona trecerii de pietoni se afla intermitent pe culoarea galbenă, iar  femeia  era angajată în traversarea drumului național. La ora 22:05 și 33 de secunde aceasta a ajuns pe sensul de mers Cluj-Gilău, iar la ora 22:05 și 41 secunde pe banda a doua a fost lovită frontal de autoturismul condus de inculpat.

Inculpatul a recunoscut comiterea faptei, susținând în esență că în momentul în care a ajuns la trecerea de pietoni amplasată în dreptul căii de acces către Metro, din cauza neatenției, a accidentat persoana vătămată, angajată în traversarea drumului. În urma impactului, inculpatul a oprit în dreptul persoanei vătămate pentru a verifica starea acesteia și a sunat la apelul de urgență 112. La fața locului a sosit un echipaj SMURD, precum și organele de poliție, persoana vătămată fiind transportată de urgență la spital. De atunci, timp de aproape doi ani, femeia s-a aflat în comă și a decedat în 20 aprilie anul trecut. Potrivit raportului de expertiză medico-legală întocmit la dosar, între leziunile suferite ca urmare a producerii accidentului rutier din 12 august 2018 și decesul acesteia survenit în 19 aprilie 2020 există o legătură de cauzalitate indirectă prin apariția complicațiilor neurologice, vasculare și respiratorii cu caracter tanatogenerator, adică provocator al decesului.

”Astfel cum reiese din declarațiile martorilor, membrii familiei victimei au fost profund afectați atât emoțional cât și social datorită stării critice în care aceasta se afla, fiind în stare vegetativă aproximativ doi ani, până la survenirea decesului”, se arată în actele procesului care a fost judecat săptămâna trecută la Curtea de Apel Cluj. ”Toată acea perioadă de doi ani în care victima s-a aflat în comă, a reprezentat o perioadă foarte de grea pentru familia acesteia, având în vedere că în spitale nu exista un protocol de urmat în astfel de situații critice, iar pe măsura trecerii timpului șansele de recuperare scădeau, reacțiile victimei fiind foarte lente, iar singurul aspect care mai dădea o speranță familiei era reprezentat de mișcarea ochilor victimei. A fost de asemenea o perioadă dificilă și din punct de vedere financiar pentru familia victimei, întrucât aceasta din urmă necesita îngrijire permanentă și avea nevoie de medicamente suplimentare al căror cost era suficient de ridicat. Membrii familiei au fost în mod real preocupați în privința recuperării persoanei vătămate, în acest sens fiind contactat și un medic specialist din Austria, însă răspunsul acestuia a fost unul nefavorabil (f. 163 dup). Deși s-a cerut părerea mai multor medici și din țară, acest demers a fost fără rezultat, iar situația financiară a familiei nu permitea nici achiziționarea de medicamente care i-au fost recomandate și care nu puteau fi achiziționate decât din București, fiind foarte costisitoare și nici transferarea victimei la București. Preocuparea familiei pentru starea de sănătate a victimei și demersurile făcute fac dovada relațiilor puternice de afecțiune între victimă și familia acesteia”.

Familia a cerut daune de peste un milion de euro, dar instanța Curții de Apel a redus cuantumul acestora la 210.000 de euro, decizie rămasă definitivă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu