Închide

Un militar cu acces la arme letale, dealer de droguri la Cluj, condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de droguri, ieri la Tribunalul Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 26, 2024 0 130

Un militar cu acces la arme letale, dealer de droguri la Cluj, condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de droguri, ieri la Tribunalul Cluj.

Din actele de la dosar reiese că din ianuarie 2021 și până a fost prins, în 6 aprilie anul trecut, inculpatul, care are calitatea de militar, a vândut și a oferit cu titlu gratuit, fără drept, droguri – în principal 3-CMC, dar și 2-MMC.

3-CMC a fost scoasă în afara legii ca drog de mare risc doar din 7 aprilie 2023, până atunci fiind considerată ca având efect psihoactiv.

Din 7 aprilie până în 9 iunie 2023, moment la care activitatea infracțională a fost stopată prin intervenția organelor de urmărire penală, același inculpat a vândut și oferit cu titlu gratuit, în mod repetat, în principal droguri de mare risc – 3-CMC, dar și droguri de risc, respectiv cannabis. Drogurile au fost vândute în special în cluburi, dar și la petreceri și în spații private. O martoră a relatat că a fost invitată la o petrecere la locuința inculpatului iar după ce a intrat în apartament a observat că pe o masă era o farfurie pe care se afla o cantitate de substanță albă sub formă de cristale, din care a consumat atât ea, cât și celelalte persoane aflate în locuința inculpatului.

Cu privire la consumatorii pe care inculpatul i-a atras, constată că printre aceștia se numără prieteni din copilărie, elevi de liceu, un agent de poliție de frontieră, un medic rezident ATI, un angajat în cadrul unei unități militare, dar și necunoscuți, pe care i-a abordat pentru a le vinde substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive sau droguri. Instanța de fond a observat că inculpatul a fost și furnizor pentru alte persoane cu preocupări pe linia traficului de droguri. De exemplu, un martor a declarat că a cumpărat de la inculpat mai multe plicuri pentru a vinde și altora, în ideea de a-și scoate banii pentru consumul propriu. Un martor a declarat că, pe când se afla în clasa a XI-a la liceu, a încheiat cu inculpatul un număr de 50 de tranzacții.

În urma perchezițiilor domiciliare, la locuința inculpatului au fost găsite 7 plicuri din material de plastic transparent, cu închizătoare de tip zip-lock, în interiorul cărora au putut fi observate urme de substanță albă, precum și urme de substanță vegetală, dar și un cântar de precizie care prezenta urme de materie. Inculpatul este militar angajat, cu acces la arme letale și muniție, ceea ce imprimă faptelor o periculozitate sporită. ”În concluzie, instanța reține că inculpatul a desfășurat o activitate impresionantă în materia traficului de droguri și a comercializării de substanțe psihoactive, probele de la dosar devoalând un tipar infracțional”, a apreciat instanța Tribunalului Cluj.

În ceea ce privește poziția procesuală a inculpatului, aceasta a fost una oscilantă, de la respingerea fermă a acuzațiilor  la o recunoaștere nuanțată urmată de o recunoaștere aproape integrală și de o solicitare de încheiere a unui acord de recunoaștere, pentru ca, în faza de judecată să recunoască acuzațiile, astfel cum au fost formulate de către procuror, și să solicite judecarea cauzei potrivit procedurii abreviate.

Inculpatul a fost condamnat ieri la patru ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive și șase ani pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc. Pentru că cele două infracțiuni deduse judecății sunt concurente, instanța le-a contopit aplicând pedeapsa cea mai grea, de șase luni închisoare, la care a adăugat o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând șapte ani și patru luni în regim de detenție, din care a fost dedusă perioada în care inculpatul a fost arestat preventiv, din 9 iunie la zi. Un coinculpat a fost condamnat, de asemenea, la cinci ani și șase luni de închisoare în regim de detenție. Decizia a fost luată ieri de Tribunalul Cluj și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Foto arhivă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu