Închide

UPDATE Un mandat la Camera Deputaților va fi disputat între candidații ALDE, USR, PMP și PRU. Cine sunt ei?

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 15, 2016 1 849

Candidatul USR Cluj la Camerea Deputaților, Emanuel Ungureanu, a ținut să precizeze – în urma publicării acestui articol – că nu dorește ca numele său să fie asociat cu cel al patronului Ziar de Cluj, Liviu Alexa, de la care în 2015 a obținut venituri de 6000 de lei.  „Eu am demisionat de la Ziar de Cluj în 7 iulie, 2015, după ce am refuzat să intru în politică alături de Liviu Alexa. Colaborarea noastră s-a încheiat destul de urât, nu doresc să intru în detalii. Nu mi-am asociat numele cu Mișcarea Liberală, nu am lucrat cu Alexa în Campania lui electorală” – a transmis Ungureanu. 

 

PNL, PSD și UDMR sunt principalele partide care își vor împărți, în mare, cele 14 mandate de parlamentari alocate județului Cluj (10 mandate în Camera Deputaților și 4 în Senat). Potrivit rezultatelor de la alegerile locale din iunie, PNL mizează că va obține minim 5 mandate în Camera Deputaților și 2 în Senat. PSD se așteaptă să ia minim două mandate în Camera Deputaților și 1 mandat la Senat, iar UDMR are șanse, de asemenea, la 2 mandate în Camrea Deputaților și la 1 mandat în Senat. Un ultim mandat în Camera Deputaților ar urma să fie disputat, cel mai probabil în etapa redistriburilor, între formațiunile ALDE, USR, PMP și, de ce nu, chiar PRU.

Cine sunt candidații partidelor mici care se întrec la Cluj pentru a intra în Parlament

La Cluj, marile partide par să aibă deja calculele făcute pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, motiv pentru care, candidații de pe locurile așa zis eligibile se și văd câștigători, fără să le mai pese prea mult de modul în care evoluează această campania electorală. Bătălia se va da între candidații micilor partide, cărora le rămâne să-și dispute unul, maxim două dintre mandatele alocate județului Cluj. Este vorba despre candidații formațiunilor ALDE, USR, PMP și PRU.

Cu șanse pentru a câștiga un nou mandat în Camera Deputaților pornește, așadar, reprezentanta ALDE, Steluța Cătăniciu. Formațiune politică e condusă de Călin Popescu Tăriceanu și de Daniel Constantin, iar la nivel național e cotată, în sondaje electorale, cu un porcent de 7%, ceea ce prespune că ar putea deveni un pion important în Parlamentul României.

În prezent deputat, avocat de profesie, Steluța Cătăniciu este co-președintele ALDE Cluj și vicepreședinte la nivel național. Deși a avut o serie de neînțelegeri cu colegii proveniți din aripa lui Daniel Constantin, ea a fost aleasă să deschidă lista candidaților ALDE Cluj la Camera Deputaților. Cătăniciu a obținut și acordul Biroului Electoral pentru candidarura sa, eliminând astfel speculațiile cu privire la o așa zisă interdicție pe care ANI i-ar fi impus-o. Cătăniciu s-a remarcat drept unul dintre cei mai vocali opozanți în administrația locală, după ce Primăria Cluj a fost preluată de echipa Boc-Apostu. Din PNL, Cătăniciu a fost cooptată în PLR, alături de Tăriceanu, în formațiunea care ulterior a devenit ALDE (după fuziunea cu Partidul Conservator). Steluței Cătăniciu i se reproșează că nu a fost prea prezentă în spațiul public, în ultimii patru ani. ANI a cercetat-o pentru o situație de conflict de interese, în care s-a regăsit în 2009 când era consilier local. Chiar dacă a pierdut procesul cu ANI, Cătăniciu s-a apărat permanent, arătând că a fost vorba despre o eroare. Potrivit declarației de avere, ea deține în Florești, împreună cu soțul, câteva apartamente dobândite în 2011, prin construcție și partaj. La capitolul venituri a cumulat, din indemnizația de deputat, aproximativ 107.000 de lei.

Din partea ALDE Cluj, locul 1 pe lista candidaților la Senat îl ocupă Radu Silaghi-Dumitrescu, profesor și cercetător în cadrul UBB Cluj, omul care și-a câștigat notorietatea datorită activităților de cercetare ce vizează obținerea sângelui artificial. Potrivit declarației sale de avere, este coproprietarul a patru terenuri în județul Cluj, obținute fie prin moștenire, fie prin cumpărare. Mai are un apartament în Cluj Napoca, două case în Florești și o casă de vacanță în Săvădisla. În contul bancar are suma de 190.602 lei. Din activitatea didactică și de cercetare (din cadrul UBB Cluj), a încasat 82.552 de lei.

Uniunea Salvați România (USR) este formațiunea politică înființată de Nicușor Dan și Clotilde Armand, după ce la alegerile locale din iunie, aceștia au  înregistrat un rezultat nesperat cu inițiativa „Uniunea Salvați Bucureștiul”. Fără a dispune de o organizare serioasă în teritotiru, USR le dă totuși emoții liderilor PSD și PNL, părând să adune simpatizanți mai ales din rândul persoanelor cu implicare civică. De altfel, strategia liderilor USR a vizat tocmai cooptarea unor membri din zona societății civile. Acest demers se dovedește nu tocmai o alegere reușită, având în vedere că de organizațiile locale ale USR s-au lipit tot soiul de personaje controversate, oportuniști ai momentului, oameni care au mai cochetat anterior cu diferiți politicieni/partide, veșnicii abonați ai protestelor de orice fel, indivizi cu o activitate profesională îndoielnică. Au fost, însă, cooptați și oameni care sunt apreciați pentru activitățile pe care le desfășoară, cum este și cazul candidatului USR Cluj, Emanuel Ungureanu, coordonatorul Asociației pentru Solidaritate și Empatie (o structură care se ocupă de sprijinirea copiilor care au nevoie de dializă).

USR Cluj a bâjbâit inițial în desemnarea candidaților pentru alegerile Parlamentare din 11 decembrie. S-a vehiculat numele actorului Bogdan Bob Rădulescu și cel al activistului Adrian Dohotaru. Bob Rădulescu s-a retras în urma unor afirmații nefericite pe care le-a făcut la adresa Bisericii Ortodoxe. Adrian Dohotaru a lucrat în biroul deputatului PSD Aureliei Cristea (din declarația sa de avere reiese că aceasta l-a plătit cu 5000 de lei pentru serviciile sale). Dohotaru n-a negat că social-democrații s-au angajat să-l pună în Consiliul Local al municipiului Cluj Napoca, după alegerile din iunie. Însă, cum partidul i-a retras Aureliei Cristea candidatura la Primărie, Dohotaru a ieșit și el din sfera PSD-ului. Acum îl regăsim pe locul al doilea, candidat la Camera Deputaților din partea USR Cluj.

Locul 1 la Camera Deputaților, din partea USR Cluj, îi aparține lui Emanuel Ungureanu, coordonatorul Asociației pentru Solidaritate și Empatie. În campania pentru alegerile locale, el și-a asociat destul de des numele cu candidatul Mișcării Liberale, patronul site-ului Ziar de Cluj, Liviu Alexa. De altfel, din declarația de avere reiese că Ungureanu a fost plătit cu 6000 de lei de firma patronată de Liviu Alexa (Call Mania). La capitolul venituri, Ungureanu mai declară salariul său de profesor de la Liceul Teologic Adventist Maranatha din Cluj, de peste 10.000 de lei. Deține un autoturism VW, un apartemnt și un teren agricol, în Cluj Napoca.

PMP este partidul al cărui lider, la nivel național, este Traian Băsescu. La nivel local, organizația PMP era condusă de Adrian Gurzău. După ce el a intrat în atenția DNA pentru fapte de corupție, locul i-a fost luat de Rareș Rusu, care provine și el din vechiul PDL Cluj. Cum tabăra de susținători a lui Gurzău a fost îngropată – în urma acestui scandal de corupție – Rares Rusu, rivalul său, nu numai că s-a instalat în fruntea partidului, el a devenit și candidatul de pe locul 1 la Camera Deputaților. În pofida pronosticurilor nefavorabile avansate prin intermediul unor sondaje, Traian Băsescu insistă să spună că formațiunea sa politică are toate șansele să treacă pragul electoral de 5% și să devină un partener „strategic” în Parlament. Acest lucru îl face să spere pe Rareș Rusu că, în sfârșit, i-a venit și lui rândul, după atâția ani în care a stat și a așteptat pozând frumos în spatele lui Emil Boc. Potrivit declarației de avere, Rareș Rusu nu este un candidat sărac. Deține un apartament, o casă de vacanță, un teren forestier, un autoturism Opel Vectra și un Harley Davidson. În declarația de avere figurează și cu un credit bancar de 70.000 de euro, scadent în 2031. De la o firmă, Euroforce, a avut venituri de 43.000 de lei.

PRU este formațiunea politică în care și-au găsit un loc social-democrații Victor Ponta și Sebastian Ghiță. Aceștia se implică intens în campania electorală pentru alegerile din 11 decembrie, sperând la un scor care să-i propulseze în Parlament. La nivelul organizației clujene au fost cooptați senatorul Alexandru Cordoș (ex PSD) și Mircia Giurgiu (ex PSRO).

Pe locul 1 la Camera Deputaților a fost poziționat Mircia Giurgiu. La alegerile locale din iunie, acesta a candidat la Primăria Cluj în numele PSRO (partidul condus de Mircea Geoană). De altfel, Giurgiu a pornit inițial ca sindicalist, a trecut mai apoi în PRM iar ulterior și-a găsut locul în PDL. Mai apoi a cochetat cu PSD, iar după ce și-a pierdut funcția de secretar de stat a intrat în partidul lui Mircea Geoană. Sursele Actualdecluj.ro spun că în momentul în care liderii PRU i-au propus locul 1 la Camera Deputaților, Mircia Giurgiu a acceptat fără să clipească. Adevărul este că la alegerile loale, fără prea mare efort el a reușit un scor electoral destul de bun (peste 3100 de voturi), situându-se pe locul al cincilea, după Emil Boc, Anna Horvath, Octavian Buzoianu și Liviu Alexa. Potrivit declarației de avere, Giurgiu deține un apartament în Cluj Napoca și are două autoturisme. Are un credit de 50.000 de lei. Este salariat al Aeroportului Intrenațional Cluj Napoca (de unde a încasat peste 41.000 de lei).

Pe locul 1 la Senat, din partea PRU candidează Alexandru Cordoș. Acesta este implicat într-un dosar de corupție alături de soția sa (luare de mită). Pentru că PSD Cluj l-a exclus de pe litsa de candidați, Cordoș a demisionat din partid și a trecut, evident la PRU. Potrivit declarației sale de avere, el are o casă de locuit în comuna Feleacu. Mai deține două terenuri dar și un autoturism AUDI. Are în conturi în jur de 50.000 de lei. Are și o datorie la bancă de peste 177 de mii de lei. Din indemnizația de senator a încasat pest 59.000 de lei. O altă sumă de 45.900 de a obținut-o de la Academia Română, filiala Iași (pentru o expertiză, nu se precizează ce fel de).

Clujenii care se cer în Parlament. Cine sunt și ce averi au

Cu ce s-a ocupat activistul Goțiu înainte de a deveni candidatul USR la Senat

“Independenții” de la Cluj care se vor în politica mare. Cine din USR a colaborat cu PSD

Senatorul Cordoș urmărit penal de DNA într-un nou dosar: a primit bani pentru a aranja licitații la Compania de Apă Arieș

Un comentariu

  1. „Potrivit declarației de avere, Rareș Rusu nu este un candidat sărac”

    Hahhahah.. No bun, domnilor ziariști. Ia investigați voi un pic cât de cinstit și onest față de concetățeni e dl Rusu în chestii foarte simple, cum ar fi refuzul de a-și plăti cheltuielile de întreținere pt acest apartament. Ia ghiciți, ce restanțe credeți că are (care la o adică nu valorează mai mult decât o roată de la motocicleta sa).

    Dacă în o chestie așa de simplă și mică îi tratează pe ceilalți cu dispreț, ce pretenții să avem dacă ar ajunge demnitar public?

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.