Închide

Cu ce s-a ocupat activistul Goțiu înainte de a deveni candidatul USR la Senat

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 10, 2016 3 8388

Uniunea Salvați România (USR) este formațiunea politică de care se tem mulți liberali și social-democrați, în ciuda faptului că acesteia îi lipsește tocmai mecanismul politic de mobilizare a masei electorale: organizațiile din teritoriu cu lideri și mii de membri de partid, primarii, aleșii locali, sponsorii/donatorii, șefii de instituții, etc. S-a format, totuși, această percepție, că la alegerile din 11 decembrie USR va trece pragul electoral de 5%, urmând să devină un pion important în Parlamentul României. Argumentul este vehiculat și la nivelul Clujului, în ciuda slabei organizări și a controverselor care planează asupra unor candidați USR-iști. Mai ales social-democrații sunt de părere că USR Cluj va reuși un scor de peste 5%, ceea ce ar însemna să primească un mandat de deputat (posibil în etapa de redistribuire). Dar cine sunt candidații USR Cluj care speră la un loc în Parlamentul României.

Goțiu și campania lui Eckstein Kovacs Peter pentru Primăria Cluj

10367160_713013855412103_2122063655870018693_n

Se află pe lista candidaților la Senat, locul 1. Înainte de a lucra pentru politicianul Eckstein Kovacs Peter, care în 2012 a candidat la Primăria Cluj Napoca, Mihai Remus Goțiu (foto sus – i se mai spune Guță) a pornit ca jurnalist. O bună etapă și-a petrecut-o la Ziarul Clujeanului. După ce publicația a sucombat, Goțiu a rămas un fel de editor la clujeanul.ro.  Din această postură a început să publice „materiale”, „informări”, precum cea de mai jos, sfidându-i pe colegii săi de breaslă care îndrăzneau să se minuneze.

clueajnul

După apariția unor comentarii de revoltă pe diverse bloguri, care semnalau turnura penibilă a ziarului Clujeanul, Goțiu a simțit nevoia să se justifice. A publicat la rândul său un text pe un blog, susținând că nici un ziarist din Cluj nu înțelege fenomenul presei, că toți ar fi compromiși pentru că ar lucra la niște patroni cu interese, că niciun ziarist nu pricepe ce înseamnă să vinzi ziare și că este cât se poate de firească alunecarea în tabloidizare. Cu alte cuvinte, Goțiu aprecia că ceea ce face el este normal: cu travestiți, cu povești din filme porno, că jurnaliștii nu înțeleg, pentru că ei habar n-au cum să ajungă la bibliotecă. Un fragment din textul său, mai jos:

untitled-text

Tabloidizarea nu i-a adus lui Goțiu succesul pe care-l proslăvea în 2008, astfel că treptat el s-a transformat într-un aprig activist civic. Principala țintă: exploatarea auriferă de la Roșia Montană. În perioada 2009-2012 s-a desfășurat o întreagă mobilizare a activiștilor împotriva companiei Gold Corporation: proteste, scandaluri, acțiuni de sensibilizare a opiniei publice, totul finanțat prin intermediul unor organizații înființate de magnatul George Soros – care avea interes să saboteze activitatea Gold Corporation, conform datelor vehiculate la vremea respectivă prin presă. De altfel, și despre liderul USR Nicușor Dan se speculează că a beneficiat masiv de fonduri din partea organizațiilor soros-iste. Întrebat în emisiunea din această seară, de pe TVR1,  dacă a primit finanțări de la Soros, Nicușor Dan a explicat că n-a primit decât o bursă lunară de 400 de dolari, așa cum au mai primit mulți alți studenți din România, și că în rest s-a descurcat singur. Ce trebuie spus e faptul că Nicușor Dan era și el prezent la multe proteste anti RMGC (Roșia Montană Gold Corporation).  Foto jos: Hotel Continental, nov. 2011 Cluj, protest anti RMGC. Lângă ușă, în mijloc, liderul USR, Nicușor Dan

303864_269541009749247_831267375_n

Printre acțiuni anti RMGC, Mihai Goțiu s-a ocupat și de politică. El a lucrat în campania lui Eckstain Kovacs Peter, în 2012, când politicianul UDMR candida la Primăria Cluj Napoca. Goțiu nu numai că a contribuit la strategia de comunicare a UDMR-istului, dar s-a și expus fără nici un fel de jenă, lăudându-i acestuia programul politic-administrativ, din postura sa de așa zis jurnalist. Pe vox-publica și pe alte site-uri, Goțiu milita pentru programul lui Eckstain, denigrând soluțiile administrative propuse de candidații Emil Boc și Marius Nicoară. Mai jos, imgine cu un extras dintr-un articol

2

Cel mai mare reproș care i-a fost fost adus lui Goțiu se referă la faptul că acesta s-a folosit de numele Asociației Profesioniștilor din Presa Cluj, în acțiunile anti RMGC pe care le-a coordonat. În perioada cât a fost președinte al acestei Asociații, jurnaliștii clujeni nu au beneficiat de absolut nici un proiect de dezvoltare. Goțiu a confiscat Asociația pentru interese proprii, abandonându-i până și publicația: Anuarul presei clujene (revistă care înglobează, în fiecare an, cele mai bune texte ale jurnaliștilor clujeni).

Mihai Goțiu este genul individului care se agață de oportunități și premii. Dacă intri pe profilul său de facebook, ești izbit chiar din imaginea de cover cu detalii despre premiile, tofeele și bursele sale.

Din jurnalist, activist și propagandist al politicianului UDMR Eckstein Kovacs Peter, Goțiu se visează, astăzi, senator USR.

untitled

Citește și:

Independenții” de la Cluj care se vor în politica mare. Cine din USR a colaborat cu PSD

3 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.