Închide

Ministrul Sănătății: 80% din spitalele din România ar trebui să fie închise, dacă regulile ar fi aplicate. Speranțele pentru viitor vin de la proiectele spitalelor regionale

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 10, 2016 0 255

Aproape 80% din spitalele din România ar trebui să fie închise, dacă regulile ar fi aplicate, a subliniat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, potrivit Mediafax. Acesta a precizat că aproape 30% din spitale funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II. Acesta a mai vorbit despre cele trei spitale regionale aflate în proiect, dintre care unul la Cluj.

La începutul mandatului, ministrul Sănătăţii declara că aproape 80% din spitale ar trebui să fie închise, dacă s-ar aplica toate regulile, afirmaţie pe care ministrul o susţine şi în momentul de faţă. „A fost o declaraţie care i-a şocat pe mulţi. Cred, însă, că trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Coafând realitatea nu facem un serviciu nimănui, nici medicilor, nici decidenţilor şi, cu siguranţă, nici pacienţilor”, a susţinut ministrul Vlad Voiculescu, în cadrul unei dezbateri.

„Nu avem bani în România pentru a clădi toate spitalele de care această ţară are nevoie. Avem un studiu pe care îl vom prezenta săptămâna viitoare, cel mai probabil, un studiu al stării infrastructurii naţionale de sănătate. Circa 30% din spitalele naţionale din România funcţionează în clădiri cu risc seismic unu sau doi. Deci, avem nevoie de investiţii masive în infrastructura de sănătate în România, iar, în opinia noastră, fondurile pot veni foarte bine şi de la sectorul privat, iar eficienţa pe care o poate aduce sectorul privat este esenţială”, a precizat ministrul Sănătăţii, conform Mediafax.

Lucrurile esenţiale pentru investiţii sunt reprezentate de maparea serviciilor de sănătate din România şi pregătirea proiectului, a mai declarat ministrul, pregătirea proiectului implicând stabilirea locului unde vor fi făcute proiectele şi realizarea studiilor de fezabilitate. „Aceste lucruri le facem pentru cele trei spitale regionale pe care le avem înscrise în acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană. Avem selectate două terenuri la Cluj şi la Craiova, pe care le-am primit de la Ministerul Apărării Naţionale. De asemenea, un al treilea, la Iaşi, va fi stabilit foarte curând, strict pe criterii tehnice”, a explicat Vlad Voiculescu, citat de Mediafax.

Vezi și

S-au înțeles pe hârtii: Guvernul cere CJ Cluj să-i dea terenul pe care să facă spitalul regional de urgență

În legătură cu parteneriatul public-privat, Voiculescu a precizat că spitalele nu vor fi privatizate, ci vor beneficia de tehnica din domeniul privat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu