Închide

Top 10 contracte pe piața industrial-logistică în România. Doar unul vizează Clujul

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - nov. 10, 2016 0 416

Cererea din primele nouă luni piața industrială și logistică a atins deja nivelul consemnat în întreg anul trecut, arată datele companiei de consultanță Jones Lang LaSalle. Circa 65% din cererea totală a vizat Bucureștiul, în condițiile în care firmele de retail și de logistică au fost cele mai active în acest an. Alte tranzacții s-au semnat în Timișoara (15% din cerere), și în alte orașe precum Braila, Deva, Cluj-Napoca sau Reșița. Dintre cele 10 contracte noi semnate pe piață și contabilizate de JLL doar unul e în Cluj.

Cererea din primele nouă luni a ajuns aproape 310.000 metri pătrați, din care peste 60% este cerere nouă (200.000mp), arată o analiză a companiei de consultanță. Renegocierile și reînnoirile de contracte au cumulat 110.000 mp de spații industriale și logistice.

”Pentru acest an estimăm că suprafața de spații logistice și industrial închiriată va depăși 350.000 metri pătrați, o suprafață record, cea mai mare înregistrată vreodată în România într-un an. Cererea susținută din ultimii ani, peste 1,7 milioane de metri pătrați închiriați în ultimii 5 ani și jumătate, încurajează dezvoltatorii să continue investițiile. Aproape 275.000 metri pătrați de spații industriale și logistice au fost livrate în primele nouă luni ale anului 2016, din care 58% , respectiv 159.000 mp în București”, a declarat Andrei Drosu, research consultant JLL România.

Cea mai recentă ofertă nouă, livrată în trimestrul 3, include, pe lângă altele, 43.000 de metri pătrați dezvoltați speculativ ca extensie a P3 Logistics Park în București, 25.000 mp dezvoltați de CTP la Cluj pentru Profi și inaugurarea a 15.000 mp, extensie a Industrial Park Brașov. Stocul la finele lunii septembrie era de 2,5milioane de mp, din care 1,1 milioane de mp în București. Alți 71.000 mp de spații industriale sunt anunțați că vor fi livrați pentru acest an, atât proiecte noi, cât și extensii ale celor existente. Rata de neocupare este de circa 5% în București și de sub 10% în afara Capitalei, arată datele JLL.

 

Cele mai mari 10 contracte noi semnate pe piața industrial și logistică în primele 9 luni:

jll-industrial

Sursa: JLL

Cele mai multe dintre noile proiecte ale Clujului din primul semestru vizează construirea de locuințe: mai precis două treimi din construcțiile din județ sunt proiecte rezidențiale, arată datele consultanților de la IBC Focus. Proiectele din domeniul Industrial, din cel al Construcțiilor sociale sau cele din segmentul Hoteluri și Relaxare au “felii” de doar 8%, 7% sau 6% din totalul numărului de proiecte anunțate în semestrul I. Și mai puține investiții noi au fost anunțate în sectoarele de Infrastructură, Birouri, Utilități, Medical sau Retail.

Livrările de noi proiecte logistice și industriale în Cluj au totalizat circa 18.000 de metri pătrați în 2015, potrivit datelor JLL. Astfel, stocul de spații industriale și logistice din Cluj a ajuns la 700.000 de metri pătrați, aici luându-se în calcul și suprafețele din parcurile industriale ale Consiliului Județean (Tetarom I, II și III), dar și depozitul Kaufland de la Turda.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare