Închide

Rețea uriașă de skimmeri destructurată azi, aveau laborator de aparate la Cluj, clonau carduri și furau bani din Europa și SUA

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 10, 2016 0 890

Un laborator ce producea echipamente de skimming – aparate ce vă fură banii de pe card – a fost descoperit la Cluj, după ce procurorii de la Crimă Organizată au găsit mai mulți bărbați ce falsificau instrumente electronică de plată.

E vorba de un grup întreg de skimmeri – George Arnăutu, EmiL Bârcea, Paul Bere, Radu Bucin, Ionel Musteață, Ovidiu Musteață și Petru Ungur, acuzați de onstituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținerea de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare de bani. Aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore astăzi, după ce procurorii DIICOT au dovedit că aceștia au confecționat dispozitive de skimming, cu care au furat bani din mai multe țări europene. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015, pe teritoriul României a acționat un grup infracțional organizat specializat în confecționarea și deținerea de echipamente (dispozitive de tip skimming) hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică. Membrii grupului infracțional organizat s-au deplasat în diverse state din Europa – Franța și Belgia – pentru a monta dispozitivele de skimming la terminale pentru efectuarea plățiilor cu mijloace de plată electronică existente în stațiile de alimentare cu combustibil, în vederea copierii datelor confidențiale de pe banda magnetică a cardurilor bancare. Ulterior, după falsificarea unor instrumente de plată electronică, aceștia au efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos”, explică procurorii. Aceștia adaugă că dispozitivele confecționate la Cluj au fost exploatate în ultimii doi ani în Franța, Belgia și pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, iar datele astfel obținute au fost valorificate prin efectuarea unor operațiuni frauduloase pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Taiwan, Nepal și Filipine.

Rețeaua era uriașă: anchetatorii au descoperit nu mai puțin de 47 de persoane implicate în producerea echipamentelor, montarea lor la bancomate ori stații de carburant, falsificare de carduri bancare, efectuarea de tranzacții frauduloase și spălare de bani. Ieri procurorii au descins în 18 case din Arad, Oradea, Cluj, MUreș, Craiova și Satu Mare, ocazie cu care identificate și ridicate telefoane mobile, calculatoare, medii optice de stocare, precum și suma de 40.500 euro și 11.500 de dolari. Totodată aceștia au identificat în Cluj un laborator destinat producerii de echipamente de skimming. Inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Șase dintre aceștia sunt cercetați sub control judiciar.

Acțiunea finalizată azi e una de amploare: procurori de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Structura Centrală, Direcția Operațiuni Speciale și anchetatori de la Europol, dar și luptători de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al Poliției Române, precum și polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din București, Mureș, Arad, Cluj, Oradea, Satu Mare, Craiova și Constanța.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu