Închide

Un jurnalist clujean publică o carte despre revoluționarul Călin Nemeș. ”Am fost marcat de el, de talentul și charisma lui. Pentru mine a fost un idol”

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 14, 2019 0 927

Un jurnalist clujean documentează o carte despre revoluționarul Călin Nemeș, unul dintre primii protestatari din decembrie 1989, și o lansează chiar în punctul zero al revoluției de la Cluj, în fața librăriei Universității.

Lansarea e programată pentru 21 decembrie 2019, la ora 15.30, chiar în intersecția de la fostul Hotel Continental ”la fix 30 de ani decând Călin și prietenii săi declanșau Revoluția anticomunistă clujeană”, anunță autorul. ”Apoi, lansarea continuă până la 16.00 în față la librăria Universității. Imediat după ora 16.00, ne mutăm la InsomniaCafe, local boem aflat în imediata apropiere a locului de lansare inițial, unde aceasta continuă cu o scurtă prezentare a cărții și proiecția filmului „Undeva în Est” de Nicolae Mărgineanu jr, cu Călin Nemeș în rol principal, căpitan de partizani anticomuniștii în anii 50”.

L-am întrebat pe autorul Tiberiu Fărcaș ce aduce nou volumul său, la trei decenii de la evenimente. ”În opinia mea, aduce nou o imagine completă a lui Călin Nemeș, alcătuită din amintiri și mărturii ale apropiaților, spectaculoase, inedite. Inclusiv un mesaj din partea fiicei lui Călin Nemeș, Patricia, care nu locuiește în România. Avea doar 5 ani când Nemeș a murit, în vara lui 1993. Cartea reface și atmosfera culturală-boemă a cenaclurilor clujene, unde Nemeș a activat. De asemenea, articole scrise de el, unele republicate pentru prima oară, din colectii de ziare si reviste postdecembriste nationale si locale, fotografii de arhivă cu el si cu pictorul Lucian Matiș, prietenul său bun, mort la Revoluție. De asemenea, o serie de fotografii inedite, nepublicate pănă acum cu Revoluția din Cluj 22 si 23 decembrie, din colecția unui clujean care a a murit acum un an. Este o radiografie care cuprinde și documente oficiale, sentinta finala in Dosarul Revolutiei si pasajele despre Cluj din Rechizitoriul din dosarul Revoluției care a început în 29 noiembrie 2019 la București.

Documentarea pentru carte a durat câțiva ani, completează el. ”Eu am strâns mult din ce s-a scris, articole de presă, cărți dar a fost și multă muncă la bibliotecă, nu se poate fără, multe articole și fotografii le-am luat din publicați care se găsesc doar la bibliotecile clujene”. Autorul adaugă că partea cea mai grea a documentării a fost să convingă oamenii să vorbească și să scrie despre Nemeș. ”Unii sunt foarte legați sentimental de el, de tot e s-a întâmplat în 1989 și 1993. Am stat de vorbă cu puținele rude în viață, i-am invitat la lansare, sper să vină verii săi dulci, sora vitregă, sper”.

De la Revoluția din 1989 au trecut trei decenii, pentru mulți o viață de om – deci de ce ar veni la lansare și respectiv ar citi această carte cineva care nici nu a fost contemporan cu subiectul acesteia? Fărcaș: ”povestea lui Nemeș, a unui actor talentat este inspirațională și pentru un tânăr, setea de libertate a lui Călin și curajul lui dar și talentul său artistic pot fi un imbold. In plus, lansarea cărții, simbolic, ca omagiu adus lui Nemeș și eroilor în intersecția unde a fost împușcat, rănit și mulți alții omorâți cred eu e un moment unic care te poate atrage ca tânăr să participi 15 minute, atât am aprobare de la Primărie să o țin acolo, să vii. E și un moment în care poți înțelege un pic de istorie a Clujului, moment fundamental, care s-a lăsat cu tribut de sânge”.

Autorul spune că l-a întâlnit pe Călin Nemeș ca prezentator și recitator la concerte rock, ”am fost marcat de el, de talentul și charisma lui. Pentru mine a fost un idol”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu