Închide

Un imobil din centrul istoric al Clujului, până de curând în patrimoniul Primăriei, abandonat de un sfert de secol, i-a căzut tavanul

Actualitate by Mihai Prodan - oct. 02, 2023 0 226

Un imobil aflat în centrul istoric al orașului Cluj-Napoca, aproape de zidul fostei cetăți de pe strada Potaissa, e abandonat de un sfert de secol; până de curând se afla în patrimoniul Primăriei, care l-a lăsat să se degradeze decenii întregi, până i s-a prăbușit tavanul, cu tot cu acoperiș.

E vorba de un imobil care se află pe strada Potaissa dar în acte figurează pe strada I. M. Klein la numărul 23, aproape de una dintre terasele populare din centrul istoric al orașului. În ultima vreme din cauza degradării imobilul a fost acoperit cu plasă, dar acoperișul i s-a prăbușit. Aflăm de la proprietarul hostelului Retro din vecinătate, Radu Vădeanu, care s-a plâns Primăriei Cluj-Napoca în numeroase rânduri în ultimii ani, că imobilul e părăsit de un sfert de secol.

”La adresa de vis a vis, str. I.M. Klein nr. 23, acoperișul este căzut în interiorul locației în totalitate, bucăți de cornișă căzând pe trotuar iar pentru protecția trecătorilor s-a instalat de către Primărie două bariere de delimitare”, a reclamat acesta în 2019. ”Locația de vis a vis nu a mai fost folosită de peste 25 de ani”. Un alt imobil, lipit de hostel, e părăsit de 15 ani dar aici Primăria s-a obligat în acest an să deschidă un centru de informare turistică. Cât privește imobilul de pe I. M. Klein, Primăria arată la solicitarea actualdecluj.ro că imobilul a fost acordat în compensare în cadrul dosarului 2826/117/2015. Astfel, acesta a fost predat proprietarilor prin protocolul de predare-preluare nr. 1280 la data de 19 mai 2021.

 

Dosarul la care face referire Primăria a ajuns la Curtea de Apel după numeroase termene la Tribunal. În acest caz instanța a dispus în 22 mai 2020 sesizarea Curții Constituționale pentru o excepție de neconstituționalitate invocată într-un articol din legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. La termenul anterior instanța a dispus modificarea unei dispoziții a primarului din 2015 în sensul că acordării in compensare in favoarea reclamantului şi a unui intervenient în cote egale pentru mai multe apartamente aflate pe Calea Moților 20-22, bunuri ce nu au putut fi atribuite in natură, mai multe imobile în compensare, între care și cel aflat pe strada Florilor 23, actualmente Inocentiu Micu Klein 23, în suprafață de 51 de metri pătrați, și terenul aferent de 124 metri pătrați.

În apel instanța a decis, cu o sentință definitivă dată în urmă cu doi ani – în 30 martie 2021 – îndreptarea unor omisiuni din decizia instanței inferioare, astfel că restul dispozițiilor au rămas nemodificate iar sentința a rămas definitivă.

Citește și:

Un imobil din centrul istoric al Clujului, din proprietatea Primăriei, zace părăsit de 15 ani, i-a căzut tavanul, vecinii se plâng de igrasie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.