Închide

Un elev din Cluj, medalie de argint la olimpiada internațională de astronomie

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 02, 2023 0 154

Un elev din Cluj, medalie de argint la olimpiada internațională de astronomie.

Un elev din Cluj câștigă una dintre celei trei medalii de argint câștigate de lotul României la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, lotul și-a adjudecat și două medalii de bronz.

În perioada 24-30 septembrie România a participat la a doua ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, desfășurată în Volos, în Grecia, olimpiadă inițiată de România în anul 2022. Echipa României a fost formată din cinci elevi care au obținut trei medalii de argint – David Palaghianu de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, clasa a IX-a, Theodor Bichir de la Liceul Internațional de Informatică din București, clasa a X-a, și Nectarie Pașca, de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, clasa a X-a. Lotul a primit și două medalii de bronz, adjudecate de Maria-Nicole Dumitrescu de la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț, clasa a IX-a, și Radu Ioan Stoian, de la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci” din Brăila, clasa a X-a.
La această olimpiadă se susține o probă teoretică, cu o pondere de 60%, și una practică – 40% – o probă de observare a cerului, compusă din două probe simulate pe două hărți pentru fiecare emisferă și respectiv navigație pe cerul nopții, și o probă observațională de zi pe cer înnorat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu