Închide

Încă o amânare în procesul hacker-ului care a spart site-ul Consiliului Județean din Cluj

Actualitate by Mihai Prodan - oct. 02, 2023 0 164

Încă o amânare în procesul hacker-ului care a spart site-ul Consiliului Județean din Cluj și a cerut bitcoin ca să decripteze conținutul, instanța a dispus în urmă cu câteva zile amânarea pronunțării sentinței – a cincea oară.
Nu mai puțin de cinci amânări ale sentinței în dosarul hacker-ului cu câteva clase care a spart site-ul Consiliului Județean Cluj, dar și al Poliției Locale Ploiești: dosarul se judecă la Tribunalul Prahova iar instanța a decis în urmă cu câteva zile, în 27 septembrie, să amâne pronunțarea pentru următoarea lună, în 26 octombrie. Este a cincea amânare și deci al șaselea termen în care instanța ar fi trebuit să dea un verdict.

Procesul, al cărui obiect este altarea integrității datelor informatice, a început în februarie; la înfățișarea din iunie hackerul și-a recunoscut faptele și a cerut ca procesul să se deruleze în consecință, doar cu administrarea probelor din faza preliminară și reducerea pedepsei cu o treime. Hackerul, acum major dar la data comiterii faptelor minor, a absolvit doar patru clase. Adolescentul din Sibiu, dar domiciliat în prezent în Franța, a fost dat de gol de unul dintre partenerii săi cu care plănuise să atace și alte site-uri ale unor instituții de stat unde ar fi identificat vulnerabilități.

Instanța a arătat în aprobarea verificării sesizării instanței, consultată de actualdecluj.ro, că investigațiile au relevant faptul că autorul atacului informatic lansat asupra site-ului Poliției Locale Ploiești este o persoană care folosește în mediu online identitatea de ”Meowless”. Ulterior acesta a spart și site-ul Consiliului Județean Cluj, caz în care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de alterare a integrității datelor informatice și respectiv șantaj, căci după ce a criptat informațiile a cerut pentru ca baza de date și fișierele să nu să nu fie făcute publice plata în Bitcoin a unei sume echivalentul a 100 de dolari.

În cauză a fost deja audiat un martor, care a arătat că în decembrie 2020 a fost contactat prin Facebook de inculpat, care i-a cerut să îi facă un forum, creând astfel site-ul romaniahackers.com în schimbul sumei de 20 euro care i-a fost trimisă prin PayPal. Acesta a mai arătat că pe forumul respectiv hacker-ul a scris că a realizat un atac asupra site-ului Poliţiei Locale Ploieşti, aflat la adresa polocploiesti.ro, dovedind aceasta prin postarea unor capturi de ecran şi a unui link către noua interfaţă a site-ului, unde martorul a observat semnătura lui sub forma poreclei ”Meowless” pe care o utiliza atât pe forumul sitului romanianhackers.com, cât şi pe aplicaţia Discord, unde discutase cu el anterior. În februarie 2021 acesta a trimis un mail către IPJ Prahova în care a arătat că poate oferi informaţii cu privire la ”atacul informatic” asupra site-ului, din 30 decembrie, deci cu aproape două luni mai devreme, având cunoştinţă de identitatea atacatorilor. Acesta a fost audiat ca martor și a pus la dispozițieinclusiv datele de contact ale atacatorului, stabilit în Franța. Ca urmare  a fost întocmit un ordin european de anchetă, în vedere audierii suspectului şi aducerii la cunoştinţă a învinuirii şi a drepturilor procesuale, însă ordinul european de anchetă nu a fost pus în executare până la data întocmirii rechizitoriului, nefiind primit răspuns de la autorităţile judiciare francheze, investite cu executarea acestuia.

Procesul pe fond a avut loc în 16 iunie, când inculpatul, având cuvântul, a arătat că înţelege învinuirea ce i se aduce şi că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în sarcina sa prin rechizitoriu. Acesta a cerut, astfel, ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor  administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, ceea ce înseamnă că recunoaște faptele și primește o pedeapsă redusă cu o treime. Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul în dezbateri, arată că prin rechizitoriul 3/D/P/2021 din 27 septembrie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru săvârşirea a două infracţiuni de alterarea integrității datelor informatice şi şantaj. Acesta a cerut să i se aplice inculpatului o măsură educativă neprivativă de libertate. Concluziile referatului de evaluare sunt în sensul că în scopul reducerii riscului de săvârşire a altei infracţiuni şi a îndreptării comportamentale a acestuia s-a apreciat că este oportună aplicarea măsurii educative neprivative de libertate a supravegherii pe o durată de şase luni, cu stabilirea obligaţiei de a urma un curs de pregătire sau de formare profesională şi de a se prezenta la serviciul de probaţiune. Aşadar, având în vedere că, în scopul reducerii riscului de recidivă, serviciul de probaţiune a propus dispunerea în sarcina minorului a măsurii educative neprivative de libertate a supravegherii pe o durată maximă, e de așteptat ca instanţa să aplice inculpatului această măsură, pe o durată maximă, cu începere de la data punerii în executare a hotărârii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.

Articole similare