Închide

Un clujean ajunge președintele Uniunii Teatrelor din Europa, e ales unanim

Cultură by Actual de Cluj - oct. 19, 2020 0 290

Directorul Teatrului Maghiar din Cluj este președintele Uniunii Teatrelor din Europa, ales unanim ieri.

Gábor Tompa este directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și a fost ales președinte la a doua adunare generală a Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), planificată inițial să aibă loc la Atena, dar care s-a desfășurat online ieri. Reprezentanții teatrelor care fac parte din Uniune l-au reales în unanimitate pe Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, în funcția de președinte, cu un mandat de doi ani.

De asemenea, din noul consiliu director al UTE fac parte Amalia Kondoyanni de la Teatrul Național al Greciei de Nord, Salonic, Nuno Cardoso de la Teatrul Sao Joao, Porto, Portugalia, Florian Hirsch de la Teatrul Național din Luxemburg, Irina Tokareva de la Stanislavsky Electrotheatre, Moscova, și respectiv Francisca Carneiro Fernandes (Porto, Portugalia).

Acesta este al doilea mandat pentru Gábor Tompa, care spune că urmărește să continue munca începută în urmă cu doi ani, anume punerea în practică a proiectelor și programelor care presupun colaborări internaționale, organizarea academiilor de vară, a schimburilor culturale și a workshop-urilor pentru tinerii creatori. Acesta adaugă că pentru el este foarte importantă organizarea anuală a Festivalului UTE, care după 11 ani de pauză a fost organizat anul trecut la Cluj de către Teatrul Maghiar de Stat.

Uniunea Teatrelor din Europa aniversează în  acest an trei decenii de la înființarea sa. UTE a fost fondată în anul 1990 de către Jack Lang, ministrul Culturii din Franța, și de cunoscutul regizor Giorgio Strehler, directorul Teatrului Piccolo din Milano. Până acum, președinți ai Uniunii au mai fost regizorul Gábor Zsámbéki, care a condus organizația după moartea lui Giorgio Strehler, între anii 1998-2004, regizorul Alexandru Darie – directorul Teatrului Bulandra, trecut în neființă anul trecut, și regizorul Ilan Ronen, fost director al Teatrului Habima din Israel.

Citește și:

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, organizat la Cluj: mii de participanți, majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa închisă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu