Închide

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, organizat la Cluj: mii de participanți, majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa închisă

Cultură by Actual de Cluj - dec. 06, 2019 0 100

Mii de participanți la spectacolele puse în scenă la Cluj în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, arată bilanțul de azi.

E vorba mai exact de 7.100 de spectatori la piesele montate în perioada 19-30 noiembrie – au fost 12 zile de teatru cu 26 de reprezentații, plus 19 întâlniri cu publicul. Festivalul, organizat la Cluj de Teatrul Maghiar de Stat, s-a desfășurat în perioada 19-30 noiembrie, iar publicul clujean a avut ocazia de a vedea spectacole din Germania, Luxemburg, Republica Cehă, Italia, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Portugalia, Rusia și România. Majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa închisă, arată Teatrul Maghiar. Cei mai mulți spectatori au fost prezenți la spectacolele ”Dictatorul” (Teatrul Vígszínház din Budapesta – foto), ”Zadarnicele chinuri ale dragostei” de William Shakespeare (Teatrul Bulandra) și ”Furtuna” de William Shakespeare (Teatrul Național din Cluj). ”Wste o mare bucurie faptul că după 11 ani de pauză acest festival a putut fi organizat”, a spus după festival Gábor Tompa, directorul Festivalului și președintele Uniunii Teatrelor din Europa (UTE).

Să precizăm că festivalul, organizat din 1992 până în 2008, avea un buget de până la două milioane de euro pe ediție în anii când festivalul dura nu mai puțin de două luni. ”Din 2009 nu a mai fost niciun oraș care să-și asume organizarea. Aproximativ două milioane de euro a fost bugetul unui festival cu durata de două luni, evident că nu mai e posibil iar festivalul a trebuit să fie gândit și restructurat”, a spus la deschiderea festivalului Tompa Gabor. ”Abia în aprilie am avut certitudinea că îl putem organiza, chiar dacă cu un buget mai auster. Din România participă teatrele Bulandra și Teatrul Maghiar din Cluj, singurul care e reprezentantul culturii unei minorități naționale; sunt 14 țări reprezentate din 16 țări membre”.

Festivalul a avut loc la Cluj între 19 și 30 noiembrie și a avut un buget de 440.000 de euro, bani din care 75.000 de euro vin de la bugetul local din Cluj-Napoca.

Citește și:

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa are loc în acest an la Cluj, după 11 ani de pauză. Tompa Gabor: ”poate cel mai marcant al vieții teatrale europene”

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu