Închide

Filmul de debut al unei regizoare din Cluj, premiat la festivalul internațional de film din Varșovia

Cultură by Actual de Cluj - oct. 19, 2020 0 232

Filmul de debut al unei regizoare din Cluj e recompensat cu mențiunea specială a juriului, la festivalul internațional de film de la Varșovia.

E vorba de filmul ”Spiral”, debutul regizoarei clujene Cecília Felméri, care primește Mențiunea Specială a Juriului în secțiunea dedicată cineaștilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj.

Premiul i-a fost înmânat cineastei în 17 octombrie, la gala de închidere a celei de-a 36-a ediții a festivalului, unde a avut premiera mondială.

Vorbit în limba maghiară și filmat lângă Budapesta, după un scenariu de Cecília Felméri, ”Spiral” vorbește despre Bence și Janka, două personaje care trăiesc pe malul unui lac, întreținându-se din taxa pe care o plătesc cei care vor să pescuiască aici. Rolul central e al actorului Bogdan Dmitrache, care a învățat replicile în limba maghiară cu ajutorul unui language coach. Lui i se alătură două dintre cele mai apreciate actrițe maghiare din noua generație: Alexandra Borbély și Diána Magdolna Kiss.

Cecilia Felméri a absolvit Facultatea de drept din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca (1997-2002) și Facultatea de Regie Film la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca (2003-2008), a urmat cursurile unui masterat în regie de film la UNATC București (2009-2011) și un doctorat la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, absolvit în 2015. CV-ul aici Înainte de a debuta în lungmetraj cu Spiral, a obținut premii importante cu scurtmetrajele sale, ”Mátyás, Mátyás” (2010), ”Minute infinite” (2011) sau ”Pastila fericirii” (2012) la Locarno, Mar del Plata, AFI Fest, DOK Leipzig, Vilnius, Varșovia, TIFF Cluj și altele.

În prezent, predă la Universitatea Sapientia din Cluj și este co-fondatoarea și vicepreședinta Asociaţia Cineaştilor Maghiari din Transilvania.

Cecília Felméri a vorbit cu actualdecluj.ro, în urmă cu trei ani, despre această producție. Ea spunea atunci că va filma în patru anotimpuri, în total 30 de zile, pe malul unui lac la 30 de kilometri de Budapesta. „Tot filmul e pe malul unui lac, în patru anotimpuri. Terminăm filmările în noiembrie, în total filmăm cam 30 de zile. Filmăm în Ungaria pentru că e coproducție, la 30 de kilometri de Budapesta e un lac foarte fain”.

Producția e finanțată din fonduri publice – un milion de lei de la Centrul Național al Cinematografiei (aproximativ 216.000 eur0), 140 milioane de forinți de la omologul său din Ungaria (aproximativ 450.000 euro), și alte 5 milioane de forinți pentru dezvoltarea scenariului (aproximativ 16.000 euro), plus 207.000 euro de la Eurimages. În total, către un milion de euro.

Citește și:

Eurimages finanțează 20 de filme în Europa, un sfert de milion de euro ajunge la o regizoare din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare