Închide

O editură din Cluj, ”exercițiu de admirație”, de ziua Școlii Ardelene, în fața grupului statuar

Cultură by Actual de Cluj - oct. 12, 2020 0 168

O editură din Cluj a organizat ieri un ”exercițiu de admirație”, de ziua Școlii Ardelene, 11 octombrie, în fața grupului statuar care poartă acest nume.

Editura Școala Ardeleană a organizat ieri în fața grupului statuar ”Școala Ardeleană”, din fața universității ”Babeș-Bolyai”, ceea ce directorul editurii Vasile G. Dâncu spune că e un ”exercițiu de admirație”, cu directorul institutului de istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, profesorul Ioan Bolovan. ”Școala Ardeleană a fost unul dintre pilonii formării și afirmării națiunii române în epoca modernă. Fără existența acestui curent cultural, ideologic și politic nu am fi asistat la mișcarea de renaștere națională. Cu siguranță, ar fi fost greu să ne imaginăm parcursul istoriei românilor până la 1 Decembrie fără această grupare intelectuală”, a spus Bolovan.

Acesta susține că e nevoie ”imperioasă” de crearea unui ”Institut Școala Ardeleană, ”cu sediul la Blaj și cu filiale în toată țara”. Trecătorii au fost întrebați ce reprezintă grupul statuar, iar cei care au știut au primit în dar o carte din partea editurii.

Școala Ardeleană: exercițiu de admirație

ȘCOALA ARDELEANĂ: EXERCIȚIU DE ADMIRAȚIEDe Ziua Școlii Ardelene (11 octombrie), Editura care îi poartă numele a organizat, în fața Grupului Statuar „Școala Ardeleană” (sculptor: Romul Ladea) din Cluj-Napoca, un exercițiu de admirație. Invitat special: profesorul Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, care a vorbit despre importanța celei mai de seamă mișcări iluministe românești: „Școala Ardeleană a fost unul dintre pilonii formării și afirmării națiunii române în epoca modernă. Fără existența acestui curent cultural, ideologic și politic nu am fi asistat la mișcarea de renaștere națională. Cu siguranță, ar fi fost greu să ne imaginăm parcursul istoriei românilor până la 1 Decembrie fără această grupare intelectuală.Propun autorităților să reflecteze în viitorul apropiat și la nevoia imperioasă de a crea un Institut Școala Ardeleană, cu sediul la Blaj și cu filiale în toată țara. Națiunile civilizate au asemenea instituții pentru a marca evenimentele fundamentale din existența lor.”Trecătorii au fost întrebați ce reprezintă grupul statuar și cei care au știut au primit în dar o carte.

Publicată de Editura Şcoala Ardeleană pe Duminică, 11 octombrie 2020

Nici un comentariu

Scrie un comentariu