Închide

Un clujean a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare pentru trafic de persoane în formă continuată după ce și-a obligat concubina nevăzătoare să cerșească și i-a luat toți banii. „Vezi că-i 12 ceasu, fără 3 minute, la ora 3 eşti acasă cu banii ai înţeles”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 29, 2022 0 253

Un clujean a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare pentru trafic de persoane în formă continuată după ce și-a obligat concubina nevăzătoare să cerșească și i-a luat toți banii.

În proces s-a demonstrat că în 2018 inculpatul a recrutat-o prin inducere în eroare pe persoana vătămată, persoană cu dizabilităţi vizibile şi încadrată în grad de handicap permanent, cu o situaţie personală, materială şi familială precară, cu scopul de a o exploata prin obligarea la practicarea cerşetoriei în favoarea sa, scop pe care l-a şi realizat în concret. Astfel, inculpatul a adăpostit victima în locuinţa din Cluj Napoca pe aceeaşi perioadă, cu acelaşi scop, obligarea victimei la practicarea cerşetoriei în favoarea inculpatului realizându-se prin ameninţări, jigniri, injurii şi acte de agresiune fizică şi psihică. Faţă de situaţia personală a victimei, nivelul său de înţelegere, posibilităţile acesteia concrete de autoîntreţinere şi lipsa vreunui suport social, instanţa Tribunalului Cluj a apreciat în sentința dată că victima a perceput faptul că nu ar avea altă alternativă reală acceptabilă decât aceea de a se supune abuzului, iar raportat la problemele medicale ale victimei, la faptul că victima a fost recrutată din gară, practic de pe stradă, de către inculpat, iar relaţia victimei cu familia sa de origine era ca şi inexistentă, instanţa a considerat că lipsa unei alternative acceptabile nu a existat doar în percepţia victimei. ”Instanţa reţine drept deosebit de concludent în lumina tipicităţii infracţiunii de trafic de persoane şi a poziţiei victimei, aspectul că legislaţia penală prevede faptul că nu reprezintă o cauză justificativă consimţământul victimei, stipulând astfel că persoanele nu pot renunţa la dreptul lor la demnitate ca şi componentă a libertăţii, şi practic la statutul de persoană în contextul existenţei unei exploatări prin obligarea la practicarea cerşetoriei în favoarea financiară a exploatatorului”, a arătat Tribunalul Cluj în motivarea deciziei de condamnare.

Inculpatul a fost trimis în judecată în noiembrie anul trecut de către DIICOT. Acesta a fost arestat preventiv pentru infracțiunea de trafic de persoane în formă continuată. În fapt s-a reţinut în esenţă că inculpatul, la diferite intervale de timp şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, începând cu anul 2018, fără a se putea stabili exact data, şi până în 2 noiembrie 2021 când a fost reținut, a recrutat-o şi adăpostit-o pe persoana vătămată prin inducere în eroare şi constrângere, profitând de starea sa de dependenţă emoţională şi fizică, în scopul exploatării acesteia prin obligarea la practicarea cerşetoriei.
Interceptările autorizate şi efectuate în cauză în perioada 11 august 2021 – 4 noiembrie anul trecut indică faptul că inculpatul în mod voit i-a creat în mod fals persoanei vătămate impresia că cei doi au stabilit o relaţie de iubire, că sunt concubini, chiar dacă inculpatul avea o relaţie de concubinaj cunoscută de persoana vătămată, cu o persoană ce locuia în străinătate. A recrutat-o în acest mod pe victimă, prin inducere în eroare, a adăpostit-o în locaţia din Cluj-Napoca, iar pe fondul acestei manipulări, a obligat-o pe victimă să practice cerşetoria în favoarea sa, scop urmărit încă de la recrutarea victimei, după cum a apreciat instanța.

Obligarea la practicarea cerșetoriei s-a realizat prin ameninţarea explicită sau implicită cu terminarea acestei pretinse relaţii de concubinaj, prin ameninţări explicite sau implicite cu acte de agresiune, prin limbaj violent pe ton ridicat şi presărat de injurii şi jigniri la adresa victimei, prin şantajarea emoţională a victimei cu pretinsele compromisuri pe care le-ar fi făcut inculpatul pentru victimă şi cu starea materială precară a inculpatului, mai ales cu faptul că îi este foame, ”exprimându-se în mod repetat în sensul că este flămând”, după cum arată motivarea sentinței, dar şi prin agresiuni comise asupra victimei şi controlarea activităţii acesteia. ”Victimei i-a fost inculcată ideea că trebuie să producă cât mai mulţi bani din cerşetorie pentru a câştiga afecţiunea inculpatului, pentru ca acesta să aibă bani de mâncare şi ţigări (inculpatul spunându-i adesea că stă flămând pentru a convinge să îi ducă bani), pentru a nu mai fi jignită şi înjurată, pentru a nu fi agresată verbal sau fizic şi a nu rămâne singură, în condiţiile în care are dificultăţi semnificative de autoîngrijire şi autoîntreţinere”.

Foarte relevantă în acest sens, a apreciat instanța, este convorbirea dintre inculpat şi persoana vătămată din 23 august 2021, la ora 23:01, în cadrul căreia inculpatul îi spune persoanei vătămate „adu-mi şi mie 3-4 milioane, să te văd şi io într-o seară că-mi aduci 3-4 milioane, jur că mă îndrept către tine cum vrei tu, da adu-mi şi mie să văd, nu-mi adu fix, sumă fixă în fiecare seară câte 2 milioane, ce-i cu tine, crezi că îs aşa prost şi nu ştiu”, sau convorbirea din 25 august 2021, ora 20:24 – „Iară vii cu două milioane acasă şi zici că ai dat lovitura”.
În acest context creat victimei, inculpatul i-a solicitat acesteia în rânduri repetate, zilnic, să îi dea banii obţinuţi de aceasta din cerşetorie, victima cumpărând pentru ea doar medicamentele pe care le ia în mod regulat, existând şi o ocazie surprinsă de interceptări în care inculpatul a convins victima să plece de la farmacie de unde îşi lua medicamentele şi să meargă acasă să îi lase bani, iar mâncarea atât pentru inculpat cât şi pentru victimă a fost cumpărată de inculpat, care folosea restul sumelor de bani în interes propriu, inclusiv pentru plata unor datorii proprii. ”Practic, victima a beneficiat de strictul necesar pentru supravieţuire (mâncare şi medicamente) din sumele de bani obţinute de ea din cerşetorie, lucru ce îi profita inclusiv inculpatului, deoarece în acest mod victima putea cerşi în continuare şi obţine venituri pentru acesta”, a arătat Tribunalul Cluj. ”Adesea inculpatul îi solicita persoanei vătămate să meargă până acasă şi să îi lase banii obţinuţi până la acel moment în ziua respectivă, impunându-i astfel şi cheltuiala călătoriilor cu taxi până acasă şi înapoi”.

Convorbirile redate la dosar indică faptul că inculpatul consuma substanţe cu efecte psihoactive pe care le achiziţiona inclusiv din bani obţinuţi de la persoana vătămată. Exploatarea victimei nu era singura sursă de venit a inculpatului, acesta făcea ocazional curse de persoane şi primea bani şi de la concubina sa din străinătate.

Faptul că victima îi dădea inculpatului banii pe care îi cerşea rezultă cu evidenţă din convorbirile interceptate, convorbiri care susţin şi probabilitatea ca exploatarea persoanei vătămate să fi fost principala sursă de venit a inculpatului, relevantă fiind discuţia din 24 august 2021 dintre inculpat şi o altă persoană căruia inculpatul îi spune ”am vrut să-ţi cer nişte bani până vineri [..] că n-am niciun ban, nici bani de ţigări nu am [..] că şi-o rupt mâna şi nu o putut să iasă”.
Apărările inculpatului cu privire la relaţia sa cu persoana vătămată sunt infirmate şi de controlul exercitat de inculpat asupra acesteia şi de faptul că persoana vătămată îi dădea inculpatului zilnic banii obţinuţi din cerşetorie şi, mai mult decât atât, la solicitarea inculpatului, mergea cu taxi de la locul unde cerşea până acasă să îi lase inculpatului bani, iar apoi se întorcea. ”Dacă inculpatul dorea doar să o ajute pe victimă din sentimente de milă şi dacă chiar ar fi încercat să scape de ea aşa cum pare a invoca (arătând că a dus-o de câteva ori acasă la ea şi venea înapoi), nu se observă vreun motiv pentru care să îi fi luat, prin inducere în eroare, ameninţări şi şantaj, toţi banii obţinuţi de aceasta din cerşetorie (din interceptările redate la dosar observându-se că victima, dacă dorea să reţină pentru ea bani, trebuia să îi ascundă în sutien), precum nici vreun motiv pentru care să fi interogat victima referitor la timpul petrecut  sau referitor la persoanele cu care interacţionează (astfel cum reiese că a procedat, din convorbirile interceptate) sau sumele de bani obţinute din cerşetorie”, a mai arătat instanța. Relevantă este şi convorbirea dintre inculpat şi persoana vătămată din 24 august 2021, ora 11:56, ocazie cu care inculpatul îi spune persoanei vătămate: „M-ai lăsat fără bani gunoiule, mi-ai adus, mi-ai adus ieri, mi-ai adus, ai aflat că-i chirie plătită şi asta şi mi-ai adus aproape un milion două sute, (…) zdreamţă obosită ce eşti, cât mai ai de gând să-ţi baţi joc de mine mă?”; „Lua-ţ-aş (…) da ieri ce ai făcut toată ziua”; „Vezi că-i 12 ceasu, fără 3 minute, la ora 3 eşti acasă cu banii ai înţeles”.

Sentința de condamnare la închisoare cu executare a fost pronunțată de Tribunalul Cluj în 21 iunie și e atacabilă cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

În rechizitoriul obținut în exclusivitate de actualdecluj.ro anul trecut anchetatorii arătau că inculpatul a obținut zeci de mii de euro în acest mod. Doar pe durata a trei ani, cât au durat cercetările, anchetatorii au demonstrat, și instanța și-a însușit, că victima i-a dat exploatatorului său cel puțin 184.000 de lei, adică aproape 37.000 de euro. Instanța a calculat prejudiciul la 184.000 de lei calculând media zilnică de bani obținuți din cerșetorie – două sute de lei – pe durata a 920 de zile. La plata acestui prejudiciu a fost obligat inculpatul, în favoarea părţii civile.

 

Citește și:

Detalii din dosarul de trafic de persoane în care un clujean și-a obligat concubina la practicarea cerșetoriei: ar fi obținut cel puțin 44.000 de euro în trei ani

Un clujean a ajuns după gratii după ce și-a trimis concubina la cerșit prin Cluj-Napoca; ar fi câștigat sute de lei pe zi

Nici un comentariu

Scrie un comentariu