Închide

Un bărbat acuzat de comiterea infracțiunii de înșelăciune prin celebra deja metodă ”accidentul” a fost identificat și reținut după un an, prejudiciul de mii de euro nu a fost recuperat

ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 13, 2022 0 132

Un bărbat acuzat de comiterea infracțiunii de înșelăciune prin celebra deja metodă ”accidentul” a fost identificat și reținut.

Rar se întâmplă ca autorii acestui gen de înșelăciuni să fie depistați, a fost cazul ieri când polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale din Cluj au reținut pentru 24 de ore un bărbat de 33 de ani din Ialomița. Prin metoda accidentului, sub falsa calitate de medic, acesta ar fi indus în eroare o femeie de 78 de ani, cauzând un prejudiciu estimat la 75.000 de lei, adică aproximativ 15.000 de euro.

Faptele datează încă din vara anului trecut. Astfel, în 7 iulie 2021, o femeie de 78 de ani, din Cluj-Napoca, a fost apelată telefonic de către un bărbat necunoscut, care, folosind calitatea falsă de medic, sub pretextul că fiica și nepotul acesteia au suferit un accident rutier, fiind internați în spital cu fracturi ale coloanei, i-ar fi solicitat acesteia, pentru acoperirea cheltuielilor de spitalizare, sumele de 24.000 de euro, iar ulterior 15.000 de lei, dar și bijuterii. Prejudiciul total a fost evaluat la 75.000 de lei, nerecuperat până în prezent.

A durat mai bine de un an până când bărbatul să fie depistat, ieri în Fetești. În urma administrării probatoriului, împotriva acestuia s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, în cursul acestei zile, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu propunere de luare a unei măsuri privative de libertate.

Polițiștii clujeni recomandă persoanelor care au rude apropiate ce se încadrează în profilul victimelor înşelăciunii prin metoda “accidentul”, să ia legătura cu acestea pentru a le preveni asupra modului de operare folosit de către infractori, pentru a nu cădea victimele unor astfel de fapte, căci acestea continuă de ani de zile, autorii sunt depistați rar iar prejudiciile sunt recuperate și mai rar.

Care e acest profil al victimei: cele mai multe persoane din această categorie sunt femei vârstnice, care locuiesc singure. Nu pun la îndoială intențiile celor din jur, chiar și pe cele ale străinilor. Mai mult, genul de evenimente relatate le stârneşte o puternică reacţie emoţională. Toate aceste trăsături le transforma în ”victime perfecte”. Majoritatea sunt apelate pe telefonul fix. ”Chiar dacă gravitatea evenimentului prezentat perturba gândirea analitică şi chiar dacă primul impuls firesc al oricărui părinte este să îşi ajute copilul aflat în nevoie, este esenţial să verificaţi informaţiile primite. Trebuie să aveţi în vedere faptul că autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime, pentru a câştigă încrederea interlocutorului şi a-l convinge pe aceasta de veridicitatea celor relatate”, transmit anchetatorii. ”Nu uitaţi că în astfel de cazuri infractorii se bazează pe starea de şoc şi teama care pun stăpânire pe cei mai mulţi dintre interlocutori. Nu reacţionaţi cum se aşteaptă cei care vor să vă înşele, nu acţionaţi precipitat”.

Citește despre cele mai recente cazuri:

Metoda de înșelăciune ”Accidentul” continuă să facă victime la Cluj, doar în ultimele zile au fost înregistrate mai multe plângeri, prejudicii de zeci de mii de euro, nimeni nu a fost prins

Complice la înșelăciune prin metoda ”Accidentul”, a ușurat o femeie de 89 de ani de toți banii din casă, condamnat la închisoare, autorul nu a fost identificat nici după 4 ani

Nici un comentariu

Scrie un comentariu