Închide

Complice la înșelăciune prin metoda ”Accidentul”, a ușurat o femeie de 89 de ani de toți banii din casă, condamnat la închisoare, autorul nu a fost identificat nici după 4 ani

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 03, 2022 0 377

Se mai găsesc și autori ai cunoscutelor escrocherii prin metoda ”Accidentul”, unul dintre ei a fost condamnat la Cluj în urmă cu câteva zile, după ce apelul acestuia a fost respins de către Curtea de Apel Cluj, astfel că sentința instanței inferioare, Tribunalul Cluj, a rămas definitivă.

E vorba de un pârnăiaș încarcerat la penitenciarul Gherla, care pe durata detenției suna de pe un telefon mobil mai multe persoane cărora le spunea că e nepotul, a produs un accident grav și are nevoie de o sumă de bani pe care să o dea părții vătămate ca aceasta să nu depună plângere – clasica metodă ”Accidentul” în care persoane în vârstă, credule, sunt apelate pe telefonul fix iar o ”săgeată” e trimisă să ia banii, căci autorul infracțiunii e la zdup.

Prima sentință într-un astfel de dosar a fost dată în martie 2021 de către Judecătoria Cluj-Napoca, dar doar pentru un complice, căci nu se știe cum, adevăratul autor al infracțiunii, un deținut poreclit ”Piticul”, nu a fost identificat nici acum. Complicele a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare cuexecutare pentru complicitate la infracțiunea de tâlhărie. Inculpatul, un bărbat condamnat pentru tâlhărie și eliberat condiționat în 2017, cu rest rămas neexecutat de 218 zile, a făcut apel. În cursul executării pedepsei, în special în ultima perioadă înainte de liberare condiționată, inculpatul, alături de ați deținuți, au pus la cale un plan infracțional de obținere a unor sume de bani în mod injust, prin inducerea în eroare a unor persoane, prin intermediul telefonului, folosind metoda cunoscută sub denumirea ”accidentul”. Conform declarației inculpatului, în cursul lunii februarie 2017, se afla încarcerat în Penitenciarul  Gherla, într-o cameră împreună cu alți 5-6 deținuți, care fuseseră condamnați la pedepse mari, nu aveau rude sau prieteni, motiv pentru care comiteau infracțiuni prin metoda ”accidentul”. Inculpatul a recunoscut contribuția sa la săvârșirea faptei, rezultând din declarația acestuia că a oferit ajutor numitului Piticul, ca acesta din urmă să inducă în eroare, prin utilizarea unui telefon mobil, persoanele vătămate. Astfel, Piticul era cel care apela persoanele vătămate, se prezenta ca fiind nepotul sau fiul acestora, le relata că a fost implicat într-un accident rutier soldat cu vătămarea unui copil, pretinzând o sumă de bani pe care urma să o remită aparținătorilor victimei ca aceștia să nu depună plângere penală ori pentru împăcare sau evitarea arestării, după care își schimba vocea și se prezenta ca fiind un avocat, care le spunea că victima este în stare gravă, fiind necesară transportarea acesteia cu elicopterul la București.

În cursul urmăririi penale, numitul Piticul a rămas neidentificat, Din borderoul de mandate poștale pus la dispoziție de Penitenciarul  Gherla rezultă că la punerea în executare a planului infracțional au participat mai multe persoane, așa cum a declarat și inculpatul.

Pentru punerea în executare a planului infracțional au fost cooptați mai mulți martori, între care o femeie care a pus la dispoziție contul bancar și un bărbat cu rol de ”săgeată”, racolat de pe olx.ro în timp ce își căuta un al doilea loc de muncă, din București. Martorul urma să își asume rolul de ”săgeată” (curier), fiind angrenat în activitatea infracțională de către numitul Piticul prin deplasarea la domiciliile persoanelor induse în eroare, ridicarea sumelor de bani și depunerea acestora în contul bancar indicat de martoră după reținerea unui comision, martorului fiindu-i prezentată această activitate sub forma uneia licite.

O victimă, care atunci avea vârsta de 89 de ani și ulterior a decedat, în timp ce se afla singură la domiciliul său din Cluj-Napoca a fost contactată telefonic pe postul fix de către numitul Piticul, care s-a recomandat a fi medic de gardă la spital și care a informat-o cu privire la necesitatea remiterii unei sume de bani pentru a-i putea salva viața nepoatei sale. Astfel, interlocutorul i-a comunicat că partea civilă ar fi fost implicată într-un accident rutier și fusese transportată la un spital din București, autorul reușind inducerea în eroare a persoanei vătămate cu atât mai mult cu cât, la vremea respectivă, partea civilă era însărcinată. Deși persoana vătămată a închis telefonul de aproximativ 4-5 ori în încercarea de a o contacta telefonic pe fiica ei, verișoara părții civile, aflată la acel moment în Franța, autorul a continuat să o sune și să insiste că viața părții civile depinde de sumele de bani respective, în concret împiedicând victima să ia legătura cu fiica sa. Văzând insistențele autorului, persoana vătămată i-a comunicat acestuia că are disponibil în locuință sumele de o mie de euro și 3.300 de lei, toți banii pe care aceasta îi pusese deoparte în ultimii 3-4 ani, când i-au fost sustrași alți bani adunați până la acel moment, o parte primiți de la fiica și nepoata ei, iar o parte din pensie.

În continuare, persoana vătămată i-a comunicat autorului adresa unde locuiește, fiind îndrumată să iasă în fața locuinței și să îi predea banii unei persoane care o va aștepta afară, într-o mașină. Astfel, la fața locului s-a deplasat martorul cu autoturismul, căruia persoana vătămată i-a înmânat sumele respective, cuantumul acestora fiind confirmat de martor, care a numărat banii pe traseu. La solicitarea persoanei vătămate, martorul a notat pe o foaie de hârtie date privind identitatea sa, respectiv o adresă și un număr de telefon.

Decizia de respingere a apelului în dosar a fost luată de Curtea de Apel Cluj în 29 decembrie și e definitivă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu