Închide

Ultima fabrică deținută de stat în Cluj merge din rău în mai rău, adună pierderi de 1,2 milioane de lei într-un semestru

EconomieTop News by Actual de Cluj - aug. 31, 2016 0 807

Ultima fabrică clujeană rămasă în patrimoniul Statului chiar și după un sfert de secol de la căderea comunismului, fabrica de pantofi Clujana SA, a avut în primul semestru venituri considerabil mai mici decât anul trecut, toate pe fondul acumulării de datorii.
Clujana SA a avut în primul semestru venituri din exploatare de 5 milioane de lei, semnificativ mai mici decât în S1 2015, când acestea erau de 5,8 milioane. Cheltuielile au scăzut și ele de la 7,6 milioane la 6,3 milioane, dar exercițiul financiar se încheie cu pierderi substanțiale, de 1,2 milioane de lei.
Fabrica nu prea are perspective comerciale, în sensul că are doar două contracte comerciale, ambele în sistem lohn, și vinde producția proprie în magazinele proprii și diverși clienți de mici domensiuni.
De altfel datoriile istorice ale fabricii de pantofi, la 30 iunie, erau considerabile: peste 11,3 milioane, dintre care jumătate – 5,2 milioane – la bugetul de stat și alte 6 milioane la bugetul asigurărilor sociale.
Amintim, cel mai important acționar al Clujana SA, cu 93,4% dintre titluri, e Consiliul Județean Cluj.

Consiliul Județean a ținut cu dinții de proprietatea fabricii: singura dată când privatizarea acesteia a fost luată în calcul a fost în timpul când instituția era condusă de Marius Nicoară, între 2004 și 2008. În acest interval una dintre propunerile de cumpărare a venit din partea unui fond de investiții. Reprezentantul acestuia, Donald Lothrop, a explicat recent pentru actualdecluj.ro: “Primele mele 25 de călătorii în România au fost de caritate, apoi am decis să înființez un fond de investiții (private equity fund-n.red.) aici în Transilvania; și tot ce știam era că voi respecta legea. Un prieten mi-a sugerat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana și am spus OK. Apoi am realizat că atunci când faci afaceri cu Statul e imposibil să respecți legea, pentru că oamenii, în acest caz cei de la fabrica Clujana și cei de la Consiliul Județean (County Government-n.red.) care aveau contracte să repare instalațiile, clădirile, nu voiai ca cineva să cumpere fabrica aceea pentru că era una deținută de stat și așa făceau ei bani. Ei voiau ceva, noi nu voiam să dăm nimănui nimic, și în final am decis să folosim acest fond de investiții ca să cumpărăm teren viran, sute și sute de parcele de la țărani, și am evitat să facem afaceri cu Guvernul; în SUA nu vreau să am nimic de-a face cu Guvernul și nici aici nu vreau să am de-a face cu el”.
La vremea când New Vista Partners se anunța interesat de preluarea fabricii, în vara anului 2006, atât directorul Clujana Sabin Pop cât și președintele Consiliului Județean de atunci Marius Nicoară, se arătau încântați de idee, dar cel din urmă atrăgea atunci atenția că această tranzacție nu se va finaliza niciodată, și dădea și explicația, fără să nominalizeze: “avem colegi în Consiliul Județean care consideră că noi trebuie să dezvoltăm firma și Consiliul Județean trebuie să vândă pantofi”.
Atunci NVP a avansat și cifre: dacă va cumpăra fabrica, va crește cifra de afaceri a Clujana la cel puțin 100 milioane de dolari în 5 ani, în condițiile în care la acea vreme fabrica rula mai puțin de 100.000 de dolari pe an.

Citește și:

AUDIO Fost inspector fiscal ajunge director la Clujana. Când vede situația, se apucă cu mâinile de cap

 

Povești cu pești: CJ Cluj laudă Clujana, dar fabrica adună milioane de lei datorii anual

Cluj-raport Semestrial 2016 by actualdecluj on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags