Turda pregătește un cartier nou pe 33 de hectare. Proiectul e contestat chiar de cel care se ocupă de restaurarea castrului roman
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 14, 2020 0 2780
Un nou cartier pe 33 de hectare de teren se pregătește la Turda în zona castrului roman, la ieșirea din localitate spre Alba-Iulia. Proiectul urbanistic (achiziționat de municipalitatea turdeană pe criteriul prețului cel mai mic) a fost discutat deja la comisia de urbanism a județului. Specialiștii încearcă să impună o vizune pentru un cartier dezvoltat în jurul unui spațiu verde central, cu facilități la construire pentru cei care își reabilitează casele din zone protejate sau pentru cei care donează terenurile pentru caile de acces sau zonele verzi. Dar și unul legat de Arieș și restul municipiului, cu piste de biciclete și trasee pietonale. Proiectanții de la Urba și Linie Punct au prezentat o variantă îmbunătățită a proiectului față de ceea ce propuseseră la finalul anului trecut. Proiectul noului cartier a fost criticat de arhitectul Paul Moldovan, cel care face parte din proiectul cu bani europeni al Primăriei din Turda care vizează reabilitare castrului roman situat în vecinătatea viitorului cartier.
Cartierul de la Turda urmează să fie dezvoltat pe 33,7 ha în zona stăzilor Romană, Cetatea Romană, Pictor Th. Aman, G-ral Dragalina, Piața Romană, Pod malul râului Arieș, Funicularului, Alba-Iulia și Săndulești. Miza este de a deschide posibilitatea de construire pentru parcelele situate in interiorul zonei menționate.
Arhitecta Corina Moldovan a prezentat propunerile de dezvoltare ale viitorului cartier în comisia de urbanism a Județului la ședința din 16 iulie.
Prin PUZ se încearcă dezvoltarea unei zone verzi centrale, reabilitarea caselor cu valoare istorică de pe arterele cuprinse în PUZ prin stimularea proprietarilor ca, după recepția lucrărilor, să primească procente în plus la POT (plus 15%) pentru a construi în spatele parcelei. De asemenea sunt propuse lărgiri de artere prin instituirea unor servituți de utilitate publică dar și noi circulații. Pentru cei care vor fi dispuși să doneze suprafețele în proprietate publică există permisivitatea calculării coeficienților urbanistici raportați la două suprafațe cu tot cu cea donată deja. Cei care nu vor dona, vor primi despăgubiri aferente în momentul în care se vor porni proiectele de circulații.
Zonele de instituții și servicii ar rămâne în proprietatea beneficiarilor care se pot asocia pentru a le face sau pot perfecta schimburi de teren. Există zone de locuințe colective cu patru-cinci nivele supraterane, zonă de vile, dar și o zonă de instituții și servicii pentru care există un regim de înălțime propus de parter și 10 etaje.
Potrivit arhitectului județului, Claudiu Salanță, propunerea a fost net îmbunătățită după ce proiectanții au consultat specialiștii din comisie anul trecut, în luna decembrie. Printre plusuri a amintit că s-a reușit impunerea unei zone verzi în centrul versantului verde pe care vrea să se construiască iar în contrapartidă se vor putea edifica locuințe colective cu demisol, parter și trei etaje. În urma consultărilor publice organizate la Primăria din Turda s-a renunțat la un drum din partea de vest și s-au mai impus condiții ca locuințele individuale să aibă cel mult trei unități locative. Pentru zona de instituții și servicii cu regim de 10 etaje se vor cere PUD-uri.
Arhitecții din comisie au privit cu scepticism PUZ-ul. Arhitectul Marcel Vancea a apreciat că un CUT de 4 pentru zona de instituții și servicii e exagerat. Arhitectul Horațiu Răcășan a cerut un concurs de soluții pentru zona în care există temporar autogara din Turda (care va fi mutată) pentru ca nodul respectiv să capete o importanță în localitate și nu să primească mai întâi reglementări sau alte construcții.
Arhitectul Marcel Crișan a cerut legături pietonale și velo între râul Arieș și zona verde centrală propusă în noul cartier dar și celelalte zone verzi din oraș.
Arhitectul Gheorghe Elkan a cerut un acces pietonal între parc și castrul roman, a apeciat că fațadele spre parc trebuie bine gândite dar a propus și asigurarea unor aliniamente corecte în zona arterelor care deservesc zona.
În ședința comisiei de urbanism a intervenit și arhitectul Paul Moldovan de la Ateliercetrei, firmă implicată pe partea de proiectare și în proiectul cu bani europeni al Primăriei Turda pentru reabilitarea Castrului Roman Potaissa.
Acesta a contestat PUZ-ul și a spus că aduce o prea mare densitate pentru construirea în această zonă. Moldovan a spus că jumătate din proprietarii din zonă nu sunt la curent cu intențiile de construire, cu căile publice sau cu noua zonă făcută verde din terenurile lor. El a mai spus că deja Turda are parcuri și castrul Roman (23 de hectare) așa că o zonă verde nouă pe terenurile oamenilor de 1-2 hectare nu s-ar justifica. Arhitectul a mai recunoscut că părinții săi stau la casă în zona vizată de PUZ, a apreciat că locuințele colective propuse vin agresiv și că un cartier de tipul Andrei Mureșan – dacă s-ar face ceva similar – ar fi justificat.
În replică, arhitectul județului i-a arătat că îi înțelege patima dar că ar trebui să fie interesat de felul în care castrul e accesat pe jos și cu bicicleta, nu doar cu mașina, pe drumul existent care înconjoară toată zona viitorului cartier de pe deal. Salanță i-a propus să vină la următoarele consultări privind acest PUZ, mai ales datorită implicării sale în proiectul castrului roman.
PUZ-ul noului cartier de la Turda urmează să fie rediscutat după ce va fi îmbunătățit din nou.
Ce se propune în viitorul cartier de la Turda