Închide

Turda pregătește un cartier nou pe 33 de hectare. Proiectul e contestat chiar de cel care se ocupă de restaurarea castrului roman

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 14, 2020 0 2195

Un nou cartier pe 33 de hectare de teren se pregătește la Turda în zona castrului roman, la ieșirea din localitate spre Alba-Iulia. Proiectul urbanistic (achiziționat de municipalitatea turdeană pe criteriul prețului cel mai mic) a fost discutat deja la comisia de urbanism a județului. Specialiștii încearcă să impună o vizune pentru un cartier dezvoltat în jurul unui spațiu verde central, cu facilități la construire pentru cei care își reabilitează casele din zone protejate sau pentru cei care donează terenurile pentru caile de acces sau zonele verzi. Dar și unul legat de Arieș și restul municipiului, cu piste de biciclete și trasee pietonale. Proiectanții de la Urba și Linie Punct au prezentat o variantă îmbunătățită a proiectului față de ceea ce propuseseră la finalul anului trecut. Proiectul noului cartier a fost criticat de arhitectul Paul Moldovan, cel care face parte din proiectul cu bani europeni al Primăriei din Turda care vizează reabilitare castrului roman situat în vecinătatea viitorului cartier.

Cartierul de la Turda urmează să fie dezvoltat pe 33,7 ha în zona stăzilor Romană, Cetatea Romană, Pictor Th. Aman, G-ral Dragalina, Piața Romană, Pod malul râului Arieș, Funicularului, Alba-Iulia și Săndulești. Miza este de a deschide posibilitatea de construire pentru parcelele situate in interiorul zonei menționate.

Arhitecta Corina Moldovan a prezentat propunerile de dezvoltare ale viitorului cartier în comisia de urbanism a Județului la ședința din 16 iulie.

Prin PUZ se încearcă dezvoltarea unei zone verzi centrale, reabilitarea caselor cu valoare istorică de pe arterele cuprinse în PUZ prin stimularea proprietarilor ca, după recepția lucrărilor, să primească procente în plus la POT (plus 15%) pentru a construi în spatele parcelei. De asemenea sunt propuse lărgiri de artere prin instituirea unor servituți de utilitate publică dar și noi circulații. Pentru cei care vor fi dispuși să doneze suprafețele în proprietate publică există permisivitatea calculării coeficienților urbanistici raportați la două suprafațe cu tot cu cea donată deja. Cei care nu vor dona, vor primi despăgubiri aferente în momentul în care se vor porni proiectele de circulații.

Zonele de instituții și servicii ar rămâne în proprietatea beneficiarilor care se pot asocia pentru a le face sau pot perfecta schimburi de teren. Există zone de locuințe colective cu patru-cinci nivele supraterane, zonă de vile, dar și o zonă de instituții și servicii pentru care există un regim de înălțime propus de parter și 10 etaje.

Potrivit arhitectului județului, Claudiu Salanță, propunerea a fost net îmbunătățită după ce proiectanții au consultat specialiștii din comisie anul trecut, în luna decembrie. Printre plusuri a amintit că s-a reușit impunerea unei zone verzi în centrul versantului verde pe care vrea să se construiască iar în contrapartidă se vor putea edifica locuințe colective cu demisol, parter și trei etaje. În urma consultărilor publice organizate la Primăria din Turda s-a renunțat la un drum din partea de vest și s-au mai impus condiții ca locuințele individuale să aibă cel mult trei unități locative. Pentru zona de instituții și servicii cu regim de 10 etaje se vor cere PUD-uri.

Arhitecții din comisie au privit cu scepticism PUZ-ul. Arhitectul Marcel Vancea a apreciat că un CUT de 4 pentru zona de instituții și servicii e exagerat. Arhitectul Horațiu Răcășan a cerut un concurs de soluții pentru zona în care există temporar autogara din Turda (care va fi mutată) pentru ca nodul respectiv să capete o importanță în localitate și nu să primească mai întâi reglementări sau alte construcții.

Arhitectul Marcel Crișan a cerut legături pietonale și velo între râul Arieș și zona verde centrală propusă în noul cartier dar și celelalte zone verzi din oraș.

Arhitectul Gheorghe Elkan a cerut un acces pietonal între parc și castrul roman, a apeciat că fațadele spre parc trebuie bine gândite dar a propus și asigurarea unor aliniamente corecte în zona arterelor care deservesc zona.

În ședința comisiei de urbanism a intervenit și arhitectul Paul Moldovan de la Ateliercetrei, firmă implicată pe partea de proiectare și în proiectul cu bani europeni al Primăriei Turda pentru reabilitarea Castrului Roman Potaissa.

Acesta a contestat PUZ-ul și a spus că aduce o prea mare densitate pentru construirea în această zonă. Moldovan a spus că jumătate din proprietarii din zonă nu sunt la curent cu intențiile de construire, cu căile publice sau cu noua zonă făcută verde din terenurile lor. El a mai spus că deja Turda are parcuri și castrul Roman (23 de hectare) așa că o zonă verde nouă pe terenurile oamenilor de 1-2 hectare nu s-ar justifica. Arhitectul a mai recunoscut că părinții săi stau la casă în zona vizată de PUZ, a apreciat că locuințele colective propuse vin agresiv și că un cartier de tipul Andrei Mureșan – dacă s-ar face ceva similar – ar fi justificat.

În replică, arhitectul județului i-a arătat că îi înțelege patima dar că ar trebui să fie interesat de felul în care castrul e accesat pe jos și cu bicicleta, nu doar cu mașina, pe drumul existent care înconjoară toată zona viitorului cartier de pe deal. Salanță i-a propus să vină la următoarele consultări privind acest PUZ, mai ales datorită implicării sale în proiectul castrului roman.

PUZ-ul noului cartier de la Turda urmează să fie rediscutat după ce va fi îmbunătățit din nou.

Ce se propune în viitorul cartier de la Turda

 

 

Indicatori urbanistici propusi
Se propune instituirea a 6 noi subzone astfel:
Liv – Subzona de locuințe individuale de tip vilă cu regim redus de înălțime
Ics – subzone de învățământ, cultură și sport
Vp – subzone spațiu verde, parc
Lfc – Subzona locuințe colective și funcțiuni complementare
Is – Subzona instituții și servicii
Tr – Subzona de circulaţie rutieră şi amenajări aferente
Liv–Subzona locuinte individualede tip vilă cu regim redus de înățtime
Utilizari admise: –Locuinţe de tip vilă cu mai multe apartamente, locuinte unifamiliale (maxim 3 unitati locative pe o parcelă) şi anexele acestora: garaje, filigorii, împrejmuiri, platforme carosabile şi pietonale, amenajări exterioare, piscine.
Regimul de înălțime maxim admis: trei niveluri supraterane (parter și etaj sau demisol și parter) Înălțimea maximă admisă a clădirilor, măsurată la cornișa superioară, în punctul cel mai înalt, nu va depăși 8.00m.
Înălţime maximă (S)+P+E (M) sau (S)+D+P
Indicatori maximi: Se admite un POT maxim de 35%. Se admite un CUT maxim de 0,90.
Retrageri – față de aliniament min. 3.00m ( se respectă regula zonei) – față de limitele laterale -2.00 m sau pe o limita de proprietate pe baza declarației vecinului -față de limita posterioara 5.00 m
Ics–Subzona de învățământ, sănătate, cultura și sport
Utilizari admise: Construcții pentru învățământ: grădinițe, școli, licee, școli profesionale, scoli postliceale; Sport și recreere în spații acoperite, spații dedicate activităților culturale; Dotări și manenajari pentru activități sportive în aer liber; Dotări pentru sănătate, asistență socială;
Regimul de înălțime maxim admis: trei niveluri supraterane. Regimul de înălțime nu poate depăși nici una dintre următoarele configurații: (S)+D+P+E, (S)+P+2E (M); Înălțimea maximă admisă a clădirilor, măsurată la cornișa superioară, în punctul cel mai înalt, nu va depăși 12 m.
Indicatori maximi: Se admite un POT maxim de 30%. Se admite un CUT maxim de 0,90. Retrageri-față de aliniament 5.00 m -față de limitele laterale -3.00 m dar nu mai puțin de H/2-față de limita posterioară 3.00 m dar nu mai puțin de H/2.
Lfc–Zona locuinte collective si functiuni complementareUtilizari admise: Structurafunctionalamixtaincluzand:-locuire colectiva, -activitati administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, -comerciale (tertiare), culturale, de invatamant,-de sanatate cu caracter ambulatoriu, -de turism etc. -parcari la nivelul soluluiSpre spatiile publice, spatiile de locuit (apartamente) vor putea fi amplasate doar la etajele imobilelor. Regimul de inaltime maxim admis:Regimul de inaltime maxim admis este de patru niveluri supraterane. Regimul de inaltime nu poate depasi nici una dintre urmatoarele configuratii: (S)+D+P+3E+Et;Imaltimea maxima admisa a cladirilor, masurata la cornisa superioara, in punctul cel mai inalt, nu va depasi 16.00m.Indicatori maximi: Se admite un POT maxim de 50%Se admite un CUT maxim de 2,00Retrageri-fata de aliniament 3.00-5.00m -fata de limitele laterale-3.00 m dar nu mai putin de H/2-fata de limita posterioara 6.00 mdar nu mai putin de H/2
Is –institutii și serviciide interes public
Pentru orice intervenție se va elabora un PUD cu respectarea prevederilor prezentului regulament.
Utilizări admise: de învățământ și cercetare, sănătate și asistentă socială, terțiare, financiar-bancare, administrative, administrarea afacerilor.
Regimul de înălțime maxim admis: (S)D+P+10E. Înălțimea maximă admisă a clădirilor, măsurată la cornișa superioară, în punctul cel mai înalt, nu va depăși 42.00m.
Indicatori maximi: Se admite un POT maxim de 60%. Se admite un CUT maxim de 4,00. Retrageri – față de aliniament 5.00 m -față de limitele laterale -3.00 m dar nu mai puțin de H/2-față de limita posterioara 3.00 m.
Vp –Subzona spațiu verde, parc
Utilizari admise:
-spaţii verzi –plantații cu întreținere permanentă, scuaruri, parcuri, loisir pentru toate categoriile de vârstă, -activitati-sport –joc, distracţii, promenadă, odihnă, educaţie, cultură, contact social, ridicarea calităţii estetice a peisajului urban, locuri de joacă pentru copii, -cladiri de sine statatoare in care se admit in interior functiuni de:pavilioane de expoziţie, -spatii multifunctionale (muzeu, spatii expozitionale, spatii pentru ateliere, amfiteartru, sali de spectacole, sali de lectură, cluburi de copii si adolescenti)
Regimul de înălțime maxim admis: P. Înălțimea maximă admisă a clădirilor, măsurată la cornișa superioară, în punctul cel mai înalt, nu va depăși 4.00m. Indicatori maximi: Se admite un POT maxim de 10%. Se admite un CUT maxim de 0,10. Retrageri – față de aliniament min. 3.00m – față de limita posterioară și laterală 2.00 m.
Tr –Subzona de circulație rutiera și amenajări aferente
Utilizări admise: Circulaţie rutieră / amenajările specifice aferente: platforma căilor de circulaţie, fâşiile de protecţie ale acestora, lucrările de sistematizare verticală, construcţiile de artă inginerească, nodurile rutiere, iluminatul public, semnalizarea şi orientarea rutieră etc. Regimul de înălțime maxim admis: Nu e cazul. Indicatori maximi: Nu e cazul. Retrageri: nu e cazul.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.