Închide

Turda: săpăturile de reabilitare a rețelei de apă scot la lumină o construcție romană

ActualitateDin județ by Actual de Cluj - feb. 11, 2021 0 265

Descoperirile arheologice se țin lanț pe strada Panait Cerna din Turda, după ce Muzeul de Istorie din localitate arată că în urmă cu puține zile o echipă de arheologi au descoperit pe strada menționată mai multe construcții din perioada medievală.

Construcțiile au fost distruse cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, la cea de-a doua invazie mongolă (1285), arată specialiștii. Descoperirea a fost făcută în cadrul lucrărilor de reabilitare a sistemului de apă potabilă și canalizare iar pe aceeași stradă, la 200 de metri spre sud, la intersecția cu strada Alecu Russo, au fost descoperite de această dată, ruinele unei construcții romane cu dimensiuni considerabile, a cărei destinație nu am putut-o stabili în stadiul actual al cercetărilor.

”Zidurile dinspre S-SV și N-NE ale construcției descoperite într-o primă etapă, au fost parțial distruse în perioada introducerii conductei magistrale de apă potabilă din anul 1986. Structurile zidite identificate, cu o lățime de aproape 1 m, au fost dezvelite pe porțiunea păstrată doar cât a permis săpătura pentru introducerea noii conducte de apă. Într-o a doua etapă, a fost surprins de asemenea un zid de compartimentare al construcției pe întreaga sa lungime. Zidul construit din piatră spartă de carieră de mărime mică și mijlocie, s-a păstrat extrem de bine pe o înălțime de 1,60 m, până la talpa fundației (-2,20 m de la nivelul actual de călcare)”, arată arheologii. ”La un moment dat, cel mai probabil în urma unui incendiu, identificat arheologic printr-un nivel consistent de arsură (piatră afumată, sticlă și ceramică vitrifiată), clădirea și-a încetat existența”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare