Închide

Troleibuze noi în Cluj. Primăria are deja ofertant

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 12, 2018 0 1059

Autoritățile locale din Cluj vor achiziționa 50 de troleibuze printr-un proiect cu bani europeni care vizează reînnoirea parcului auto deținut de Compania de Transport Public. La licitație s-a depus o singură ofertă, din partea aceluiași furnizor care a livrat Primăriei și 11 autobuze electrice.

Cele 50 de troleibuze urmează să fie achiziţionate în baza unui acord cadru pe o perioadă de patru ani. Valoarea totală a contractului este de peste 120 de milioane de lei, plus TVA, iar fondurile sunt asigurate din bani europeni și de la bugetul local. Conform caietului de sarcini, troleibuzele vor fi de tip articulat, noi, cu podea coborâtă şi facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă. Comoania Solaris a depus ofertă la licitația organizată de Primăriei.

Peste 100 de milioane de euro vrea să acceseze Primăria Cluj din bani europeni pentru susținerea transportului electric nepoluant în oraș. Suma ar urma să garanteze că orașul va avea, în decurs de câțiva ani, pe lângă cele 50 de troleibuze și un număr de 30 de noi autobuze electrice și 24 de tramvaie.

Municipalitatea a anunțat că deja s-au depus cererile de finanțare și că licitații pentru alegerea furnizorilor sunt în derulare. Pentru achiziționarea garniturilor de tramvai a depus ofertă Astra Bus din Arad.

Vezi și: Câte mijloace de transport noi vrea Primăria ca să îi convingă pe clujeni să își lase mașinile personale acasă

La Cluj au intrat de la 1 iunie în circulație și 11 autobuze electrice, cumpărate de la Solaris Bus, furnizor contractat printr-o licitație organizată de municipalitatea. Deja reprezentanții Primăriei au anunțat că au mai comandat 12 autobuze electrice care urmează să fie livrate la finalul acestui an sau începutul lui 2019.

Restul de 30 de autobuze electrice se cumpără tot de la Solaris, prin suplimentarea contractului, după cum au explicat reprezentanții Primăriei.

La pachet cu benzile dedicate mijloacelor de transport în comun, achizițiile de noi mijloace de transport în comun fac parte din strategia Primăriei de a convinge clujenii să își lase mașinile personale și să folosească transportul în comun.

Un studiu al Univesității Tehnice arată că în trei ani, introducerea în transportul local, spre exemplu, a 30 de autobuze electrice vor duce la creșterea cu 2% a volumului de călători transportați. Teoretic, introducerea celor 15 autobuze articulate Mercedes vor aduce o creștere cu 1% a volumului de călători până în  2021, dacă luăm în calcul analiza specialiștilor.

Cu vehicule aduse expres pe platoul de la Sala Sporturilor Horia Damian, oficialii Primăriei au anunțat recent că 15 autobuze noi, articulate, Mercedes și Euro 6 vor fi puse în circulație pe liniile 24, 48, 30, 35, 43.

Mijloacele de transport în comun se adaugă celor 40 de autobuze Euro 6 livrate de compania Solaris și puse în circulație în Cluj în 2016, plus încă 24 de autobuze de la Iveco, tot Euro 6. Totalul de autobuze deținut de Compania de Transport Local a Primăriei este de 236.

Noile mijloace de transport în comun vor înlocui vechile autobuze, probabil o parte din cele Euro 2. Asta înseamnă că undeva la 33% din parcul de autobuze al Companiei Locale de Transport va fi Euro 6.

Vezi și:

Cu cât va crește în 3 ani numărul de călători care vor circula cu autobuzele Mercedes în detrimentul mașinilor personale

CTP Cluj-Napoca SA operează la ora actuală pe 47 linii de autobuze, 7 linii de troleibuz, respectiv 4 linii de tramvai. Autobuzele asigură transportul unui procent de 65% din numărul total de călători transportați, troleibuzele asigură transportul unui procent de 23 % din numărul total de călători transportați, iar tramvaiele asigură transportul unui procent de 12 % din numărul total de călători transportați. Datele comunicate de către CTP Cluj-Napoca SA, menționează existența în parcul auto al companiei a unui număr de 236 de autobuze clasice cu motor diesel și normă de poluate cuprinsă între Euro 0 și Euro 6, din care sunt utilizate la vârf într-o zi lucrătoare un număr de 175 de autobuze, respectiv 85 de autobuze într-o zi nelucrătoare, 92 de troleibuze, din care sunt utilizate la vârf într-o zi lucrătoare un număr de 61 de troleibuze, respectiv 32 de troleibuze într-o zi nelucrătoare și un număr de 28 de tramvaie, din care sunt utilizate la vârf într-o zi lucrătoare un număr de 20 de tramvaie, respectiv 9 tramvaie într-o zi nelucrătoare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu