Închide

Cum arată orașul Electric cu numărul 6 de la Castel

ActualitateCulturăFestivalTop News by Luminiţa Silea - iul. 12, 2018 0 771

Orașul pe care organizatorii îl construiresc la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca pentru ediția cu numărul 6 a Electric Castle e aproape să-și primească festivalierii. Harta de festival e gata. Orașul Electric are 22 de hectare și un nou concept pus în scenă pentru cei 40.000-50.000 de festivalieri pe zi pe, așteptați de organizatori între 18 și 22.00 iulie la Bonțida – ”Vacanță completă la castel”.
Pentru anul acesta, în premieră pentru un festival din România, organizatorii au pregătit o zonă de circ în parteneriat cu Circul Metropolitan din București. De asemenea există o zonă nouă de cazare, scene mult mai spectaculoase și activități de zi mult mai variate. Circa 30.000 de festivalieri se vor putea adăposti grație instalațiilor pregătite în caz de ploaie, spune PR-ul Andi Vanca.
Tot festivalul este o provocare logistică. Practic, într-un câmp, construim un oraș ce ar putea primi toată populația Dejului, oferindu-le acestor oameni tot confortul de care au nevoie: de la apă curentă, internet, curent, mâncare și distracție. Pentru 5 zile. După care strângem și o luăm de la capăt pentru anul următor. Încercăm să ne construim propriul drum, iar după doar 6 ani cred că am ajuns la un punct la care ne-am putea compara (ca și producție cel puțin) cu orice festival din Europa. Bineînțeles, ne dorim să continuam pe trendul acesta. Studiem și ce se întâmplă la alte festivaluri din Europa sau din State, suntem foarte conectați la piață, dar întotdeauna adaptăm ideile bune la conceptul nostru. Lucrurile pe care le vedem la alte festivaluri se transpun în atitudinea noastră generală legată de cele mai importante aspecte dintr-un festival: confortul oamenilor, spiritul eco, securitate, atenția la detalii, serviciile oferite (de la baruri, pana la busuri) etc. De aici, implementarea este 100% originală și adaptată conceptului nostru de festival, dar și nevoilor specifice ale publicului nostru (activități de zi, lineup și altele)”, a explicat Vanca.
Cum arată orașul electric cu numărul 6
Pe hartă, orașul care vrea să marcheze în 2018 , potrivit organizatorilor, circa 200.000 de festivalieri în 5 zile, arată așa:
Organizatorii spun că pentru anul acesta au îmbunătățit foarte mult producția din cadrul festivalului.
Ca așezare scenele rămân la fel ca anul trecut, dar vor fi mult mai spectaculoase. Am insistat foarte mult pe zona de activități, care va fi mult mai variată. Avem circ, avem doua terenuri de volei, avem proiecții de filme, discuții foarte interesante la EC Sessions, dar și workshopuri de producție audio. Anul ăsta este o desfășurare impresionantă de forțe pe teritoriul festivalului. Avem echipe de arhitecți care lucrează pe tot parcursul anului la planul de amenajări, tocmai pentru ca totul să se integreze și să fie unitar. Ținem foarte mult la aspectul festivalului, iar pentru anul asta vom avea multe surprize”, a spus PR-ul EC. 
Ca o premieră anunțată pentru ediția din 2018 este zona de circ care există în cadrul Festivalului, zonă în care vor avea loc 3 reprezentații zilnice. ”Anul acesta, pentru prima oară la un festival din România, vom avea un circ. Este realizat împreună cu Circul Metropolitan București, care va veni cu un spectacol numit Reveria, produs cu cei de la Cirque du Soleil. Totul se va desfășura intr-un cort cu 1200 de locuri și vor fi 3 spectacole zilnic. Festivalierii și-au dorit mai multe activități în timpul zilei, lucru care îl vor și vedea anul acesta. Vrem foarte mult să le putem oferi o experiență completă de festival, nu doar o serie de concerte. Oamenii vor sa vina la EC ca într-o vacanță de 5 zile la
Castel”, a mai spus Vanca.
O altă noutate o repezintă o nouă zonă de cazare disponibilă pentru festivalieri –  zona de Quiet Camping. Despre aceasta festivalierii și-au exprimat deja îngrijorarea ca nu e racordată la sistem propriu de dușuri. Organizatorii i-au linistit și le-au explicat că nu trebuie să înconjoare tot festivalul pentru a avea acces la apă și toalete.
Despre ploaie, devenită ”marcă înregistrată” încă din 2016, când în Cluj-Napoca se găseasu cu greu cizme de cauciuc ieftine iar oamenii se recunoșteau între ei după acest accesoriu (fără de care n-aveai ce să cauți la Castel în Bonțida), organizatorii spun că sunt și mai rezistenți la apă pentru ediția 2018.

”Anul trecut un englez ne-a spus că suntem primul „weather proof festival” pe care îl vede. Față de anul trecut, anul acesta vom mai avea încă o scenă acoperită, dar și mai multe alei pietruite și suprafete de portafloor. Undeva la 30.000 de oameni se vor putea adăposti în caz de ploaie”, a mai spus Vanca.

Ediția cu numărul 6 începe în 18 iulie și durează până în 22 iulie. În cadrul festivalului va funcționa un market, vor fi 30 de vendori de mancare, 40 de vendori la zona Fair & Fashion sau 30 de designeri români expuși la zona Fashion Unplugged.

Acum doi ani, organizatorii EC au ieșit public într-o conferință de presă pentru a cere sprijin autorităților locale în ceea ce privește  îmbunătățirea infrastructurii spre Festival. Despre ce s-a făcut, organizatorii spun că sunt la curent că recent s-a plombat drumul din Bonțida și că s-a turnat piatră pe cel secundar pe care vin autobuzele. Se estimează și anul acesta blocaje în trafic, de aceea festivalierii sunt încurajați să folosească autobuzele festivalului.

Infrastructura este cea care ține departe, pe lângă bani și sincronizare cu turneele, numele mari de EC. Un deziderat pentru EC, exprimat acum câțiva ani, a fost Coldplay pe scena de la Bonțida.
Aducerea unui nume atât de mare în România presupune foarte multe lucruri (bani și sincronizare cu turneul formației, în primul rând). Dar sunt și lucruri pe care niciun organizator de evenimente din România nu le poate controla și anume infrastructura. Trupele vin de obicei cu tiruri de producție după ele, iar în momentul în care o formație vede că de la granița cu Ungaria până în Cluj-Napoca, de exemplu, fac 4-5 ore, pentru că nu există autostrăzi, de cele mai multe ori preferă să meargă spre Europa Centrala si de Vest”, a mai subliniat Vanca.
La finalul lumii iulie, organizatorii EC au postat un film în mediul on-line privind construcția orașului Electric Castle din 2017.

sursa foto – Electric Castle Facebook

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.