Închide

Trio de jazz, concerte în Cluj și București, adus de o asociație privată a conaisseur-ilor de jazz, care aduc trupe pe banii lor

Cultură by Actual de Cluj - nov. 30, 2018 0 155

Un faimos trio de jazz vine în România pentru o serie de doar două concerte, la București și Cluj.

E vorba de 3F Trio, format din François Couturier, François Méchali și François Laizeau, care concertează în Cluj la Sala Radio luni seara la ora 19, și la București o zi mai târziu, la cinema Elvira Popescu.  Fondatorul trupei e François Couturier, pianistul care a creat Tarkovsky Quartet. Scrie muzică inspirată de filmele lui Andrei Tarkovski. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Anja Lechner, Jean-Luis Matinier, John McLaughlin, Dominique Pifarely, Palle Daniellson, Jon Christensen, Jean-Paul Celea și alții.  Idea utilizării Musica Callada, liantul care a stat la baza grupului 3 F, a fost a contrabasistului François Méchali, care a relevat „celorlalți doi François” muzica lui Federico Mompou, compozitor catalan, considerat drept unicul discipol și succesor al lui Claude Debussy. Creația lui Frederico Mompou este cunoscută în special pentru miniaturile sale pentru pian. Cu peste 40 de ani de carieră muzicală, François Méchali apare pe 60 de albume, în bună parte în calitate de sideman. Albumele sub semnătură proprie au venit la vârsta maturității, împreuna cu interesul său pentru dirijat și pentru compozitia pentru ansambluri orchestrale, alături de încă o menire, de profesor la Conservator.

François Laizeau este de asemenea un nume nelipsit de pe marile scene de jazz europene, atât in proiecte de jazz cu Toots Thielmans, Martial Solal, Michel Portal, Dominique Pifarely, George Gruntz, Emmanuel Bex, Didier Levallet, cât și de muzica clasică, și e și el profesor, de percuție, la Conservator.

Cele două concerte de la Cluj și București sunt organizate de o asociație privată a iubitorilor de jazz, Jazz Fan Rising, cu filiale la București și Cluj, iar membrii asociației finanțează prin contribuție personală onorariile artiștiilor pe care îi aleg prin vot democratic. Asociația e formată din întreprinzători, manageri în multinaționale, medici, avocați și arhitecți.

Citește și:

Connaisseuri în jazz fac asociație la Cluj, plătesc onorariile din buzunarul propriu, aduc artist prima dată în România la Casa Radio

Nici un comentariu

Scrie un comentariu