Închide

Moment istoric pentru credincioșii ortodocși și greco-catolici din Cluj

Actual de ClujCulturăIstorieTop News by Actual de Cluj - nov. 30, 2018 0 1221

Moment istoric pentru credincioșii ortodocși și greco-catolici din Cluj, ieri, când în centrul orașului au fost dezvelite trei statui – ale episcopului Nicolae Ivan, a mitropolitului Bartolomeu Anania și a cardinalului Iuliu Hossu. La eveniment a fost prezent un înalt Prelat de la Vaican, eminența Sa Francesco Cardinal Monterisi, membru votant în Conclavul care l-a desemnat pe Francisc ca Papa.

Sute de clujeni au participat în Piața Avram Iancu, unde au avut loc ceremoniile de dezvelire a statuilor episcopului ortodox Nicolae Ivan și a mitropolitului Bartolomeu Anania. Primarul Clujului, Emil Boc și ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au fost cei care au făcut onorurile. La eveniment a participat un oaspete de seamă, eminența Sa Francesco Cardinal Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura, dar și PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla. Potrivit informațiilor apărute în presă, vizita la Cluj Napoca, a  Înaltului Prelat de la Vatican, ar fi fost intermediată de sociologul și politicianul Vasile Dîncu,

Ceremonia de sfinţire a statuilor a implicat și un momnt al Armatei, care prin reprezentanții săi a depus coroane şi jerbe de flori.

De asemenea, actorul Ioan Isaiu a citit rezoluția care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Statuile episcopului Ivan și a mitropolitului Anania au fost realizate de sculptorii Alexandru Păsat și Septimiu Jugerstan, în vreme ce statuia cardinalului Hossu, a fost concepută de sculptorul clujean Ilarion Voinea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu