Închide

Connaisseuri în jazz fac asociație la Cluj, plătesc onorariile din buzunarul propriu, aduc artist prima dată în România la Casa Radio

Cultură by Actual de Cluj - feb. 11, 2016 0 377

Știți că la Casa Radio din Grigorescu se mai organizează din când în când și evenimente? Clădirea are o sală de spectacole, unde peste zece zile are loc concert de jazz cu Benedikt Jahnel Trio.

Benedikt Jahnel e unul dintre cei mai rafinați pianiști de jazz ai noului val european și se afă pentru prima dată în România, la Sala Radio în 21 februarie, la ora 19.
Benedikt Jahnel este german bavarez, născut în Franța. A fost inițiat în jazz de profesorul său român, Horia-Dinu Nicolaescu. A fondat două trupe și cu trio-ul care îi poartă numele a semnat cu casa de discuri ECM. „Amatorii de jazz vor găsi în muzica lui Jahnel conexiuni cu alți contemporani de renume. Cunoscătorii lui Nik Bartsch vor descoperi în muzica lui Jahnel construția ritmică riguroasă. Spre deosebire, însă, de pianistul elvețian, un as al ritmului, Benedikt Jahnel își conduce muzica după melodie. Fanii lui Esbjorn Svensson vor regăsi în solo-urile lui Jahnel ceva din riff-urile și groove-ul suedezului. În fine, iubitorii muzicii lirice a lui Helge Lien vor descoperi imagini pline de poezie și culoare, creând un spațiu propriu, unic, original”, explică organizatorii.

Benedikt Jahnel e și doctor în matematică și lucrează ca cercetător la Institutul WIAS din Berlin.

“Îmi iubesc ambele meserii şi m-aş simţi pustiit dacă ar trebui să renunţ la vreuna dintre ele. Vorbim, deci, de o armonie. Matematica mă ajută să dispun de multă gândire abstractă, pe care o inserez în muzica mea, în compoziţiile mele, fapt ce le deosebeşte de ale altora. Conflictul, singurul care există, este cel legat de timp. Ambele profesii sunt şi cronofage, şi energofage”, spune el.

În concertul său de la Cluj-Napoca, Benedikt Jahnel va fi însoțit de Jonbas Burgwingel la percuție și de Henning Sieverts la contrabas. Artiștii vor susține un concert în premieră la Cluj-Napoca duminică 21 februarie iar luni 22 februarie ajung și la București, unde concertează în sala Elvira Popoescu.

Reprezentația în premieră pentru România a concertului cu Benedikt Jahnel Trio – ”Piano Equilibrium” este organizată de Jazz Fan Rising, prima asociație privată a connaisseur-ilor de jazz din România, fondată la Cluj. Membrii asociației finanțează prin contribuție personală onorariile artiștiilor, pe care îi aleg prin vot democratic. Din grup fac parte întreprinzători, manageri în multinaționale, medici, avocați și arhitecți. „Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile noastre completează agenda de jazz din România. Invitații noștri sunt „rarități”: artiști și proiecte savurate de “cunoscători” sau “stele în curs de consacrare”. Prin asociația noastră dorim să constituim o voce a unei părți a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte”, spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației și clujean de origine. Până acum asociația a mai organizat șase concerte: Hakon Kornstad (saxofon și tenor de operă), Christian Wallumrod Ensemble (câștigătorii Grammy-ului scandinav) șiBetween the Times (saxofon, lăută, soprană de operă). Alte trei concerte au fost premiere pentru București (Helge Lien Trio și duetele Vadim Nesselovsky / Arkady Shilkloper și Vincent Peirani și Emile Parisien).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare