Închide

Tribunalul Cluj a respins cererea fostului manager al spitalului județean din Cluj, Petru Șușca, ce a contestat organizarea concursului pentru un nou mandat. Motivul – până la judecare concursul a avut deja loc

Sănătate by Mihai Prodan - iun. 29, 2021 0 240

Tribunalul Cluj a respins cererea fostului manager al spitalului județean din Cluj, Petru Șușca, ce a contestat organizarea concursului pentru un nou mandat. Motivul – până la judecare concursul a avut deja loc.
Fostul manager al spitalului din Cluj, Petru Șușca, a dat în judecată Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență din Cluj, după ce planul său de management, cu care s-a înscris la postul pentru un nou mandat ca manager, a fost respins pentru că ar avea cu două pagini prea mult. Șușca a cerut în instanță suspendarea actului administrativ care pune în mișcare organizarea concursului. Secția de contencios administrativ a spitalului i-a respins cererea, în urmă cu două săptămâni, pentru că între timp concursul a avut deja loc iar documentele pe care le contesta Șușca nu mai produceau efecte, astfel că respingerea a avut ca motiv lipsa de interes.

”Tribunalul apreciază că se impune respingerea cererii de suspendare ca lipsită de interes și nu ca lipsită de obiect, deoarece, din punct de vedere juridic, obiectul cererii de suspendare îl reprezintă actul administrativ, care există în materialitatea sa și ale cărui efecte s-au și produs deja. Faptul că acest act administrativ se referă în concret la componența unor comisii care nu mai au activitate în concret face ca interesul de a susține cererea de suspendare să nu subziste la momentul pronunțării instanței, ( chiar dacă exista la momentul înregistrării inițiale, 04.05.2021) or, prin interes se înțelege „ folosul practic urmărit de cel care a pus în mișcare acțiunea civilă”, care potrivit art 33 NCPC trebuie să fie determinat, legitim, personal, născut și actual. Câtă vreme nu se mai poate susține că reclamantul ar putea obține vreun folos practic dacă s-ar dispune suspendarea efectelor actului administrativ, rezultă că cererea este lipsită de interes.

În opinia instanței cererea ar fi putut fi respinsă ca lipsită de obiect/rămasă fără obiect dacă între timp s-ar fi revocat/modificat hotărârea ce făcea obiectul cererii, și așadar nu mai producea efecte din acest motiv. Or, în cauză, hotărârea a produs efecte, nu a fost anulată sau modificată, dar, cum în prezent nu mai produce efecte, nu mai există nici interes de a se pronunța instanța cu privire la întrunirea condițiilor de suspendare a acesteia.

În ceea ce privește cheltuielile de judecată, Tribunalul constată că potrivit art 453 C__, partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părții care a câștigat, să îi plătească acesteia cheltuielile de judecată. Tribunalul achiesează opiniei pârâtului, cum că, respingându-se cererea ca lipsită de interes, se poate reține și culpa reclamantului, care rezultă astfel cum am arătat din faptul că deși cunoștea componența comisiilor încă din data de 02.04.2021, când s-a publicat anunțul, acesta s-a adresat instanței doar după încă o lună, foarte aproape de momentul la care urma să se finalizeze deja concursul. Reclamantul, dacă era diligent trebuia să se adreseze instanței cât mai apropiat de momentul publicării anunțului, pentru a putea instanța de judecată să analizeze în timp util solicitările sale”, a motivat instanța.

Să precizăm că între Șușca și spital mai există un proces pe rol, unde miza este anularea întregului concurs – anularea actului administrativ, în opoziție cu procesul încheiat acum, prin care se cerea suspendarea. Pentru acesta însă nu a fost fixat încă un termen de judecată.

Citește și:

Fostul manager al spitalului județean din Cluj, dat afară din concursul pe post pentru că proiectul de management e cu 2 pagini prea lung, a dat în judecată spitalul

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Articole similare