Închide

Trei „actori”, banii nemțești și cinematograful Dacia. Cum se pregătește schimbarea în cel mai mare cartier al Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 24, 2015 0 1512

O echipă de clujeni formată după rigorile unei colaborări între mediul asociativ, mediul privat și mediul administrativ public, a conectat Clujul la rețeaua europeană de dezvoltare a orașelor prin cultură susținută de Fundația Robert Bosch din Germania. Adică Lala Panait (de la Colectiv A), Silviu Medeșan (arhitect) și Cristian Manolachi (angajat la primărie) care au câștigat un grant – 5000 de euro – oferit de Fundația Bosch cu un proiect, replică a inițiativei „La terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur”, aplicat în cazul cinematografului Dacia din cel mai mare cartier al orașului.

La competiția „Actors of urban change” lansată de Fundația Robert Bosh pentru 2015 au fost înscrise 130 de proiecte din orașe europene din care 10 au fost selectate. Printe ele și proiectul echipei din Cluj prin care se dorește implicarea locuitorilor din cartierul Mănăștur în activitățile cinematografului Dacia, pe care primăria urmează să îl redeschidă pentru public în 2016.

Programul lansat de fundația germană vizează susținerea dezvoltării urbane prin activități culturale și colaborare multisectorială în Europa. Ca să aplici era nevoie de o echipă mixtă – trei persoane – una din zona non-guvernamentală, una din sectorul privat și o persoană din sectorul public – administrativ. Și un proiect local. Susținerea oferită se cifrează la 5000 de euro, timp de 18 luni, perioadă în care echipele finaliste învață, prin vizite în orașe europene și networking între ele dar și cu experții Fundației Robert Bosch, cum să-și implementeze proiectul.  „Se susțineau inițiative urbane care au potențial de a schimba ceva în comunitatea locală, implicit în cartierele orașului. Acesta era focusul. Noi ne-am folosit de experiența noastră din inițiativa La terenuri – Mănăștur și ne-am îndreptat atenția către un alt obiectiv din cartier și anume cinematograful Dacia. Mult așteptatul cinema de cartier pe care primăria a promis că îl redeschide ca centru comunitar și pentru tineret”, a explicat Lala Panait pentru Actualdecluj.ro.

Aceasta a mai spus că prin acest proiect se va încerca un alt fel de „bugetare participativă” decât cea făcută de primărie în cartierul Mănăștur. Iar în final se va promova schimbarea din interior (un spațiu) spre exterior (în cartier), locuitorii fiind cei care vor gândi produsele și activitățile care urmează să se organizeze în cinematograful Dacia.

© Pan Ioan Photography — with Pan Ioan and Lala Panait at Terenuri Manastur.

© Pan Ioan Photography — with Pan Ioan and Lala Panait at Terenuri Manastur.

„Cinematorgraful  urma să se deschidă luna aceasta, însă am înțeles că s-a amânat pe luna ianuarie 2016. Prin acest proiect vrem să implicăm locuitorii din cartier ca să decidă asupra tipurilor de activități care să se organizeze în acest spațiu. De la tineri, la mame, la pensionari, la toate categoriile. Iar cel mai important este să convingem primăria ca din 2016 să angreneze și un buget pentru evenimentele de la Cinema Dacia. Noi, cei de la Colectiv A, derulăm și o serie de activități pe lângă La Terenuri și la școala Liviu Rebreanu, aflată foarte aproape de cinematograf, în cartier. Organizăm o oră opțională de desen pentru elevi și am constatat că există interes pentru activități extrașcolare și creative din partea elevilor care vor să facă și altceva pe lângă curicula școlară. Sperăm să depășim evenimentele nefericite care au avut loc la Dacia (incedii provocate de oamenii străzilor – n.red.) și chiar să implicăm tinerii din cartier să utilizeze acest spațiu”, a explicat Lala Panait.

Debutul proiectului de la cinema Dacia va avea loc luna următoare, în decembrie, când echipa din Cluj se va întâlni la Berlin cu experții Fundației Robert Bosch și cu celelalte nouă echipe din orașele europene finaliste.

Podul care uneste str. Tulcea cu Parcul Est de la Lacurile Gheorgheni. Ateliere cu studentii in cadrul Habitat Gheorgheni @ Zilele Arhitecturii 2015, coordonate de echipa La Terenuri - Spațiu Comun în Mănăștur. Foto: Daniela Mures

Podul care uneste str. Tulcea cu Parcul Est de la Lacurile Gheorgheni. Ateliere cu studentii in cadrul Habitat Gheorgheni @ Zilele Arhitecturii 2015, coordonate de echipa La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur.
Foto: Daniela Mures

„Noi trei o să tot avem conferințe prin Europa unde o să întâlnim celelalte 9 echipe și proiecte susținute în cadrul programului Actors of Urban Change 2015-2017. Bugetul câștigat este de 5000 de euro-bani- și 5000 de euro  consultare cu experții lor legată de procesul de implementare a proiectului propus de noi. Învățăm de la alții cum funcționează în diverse contexte proiecte similare. De exemplu, între 10-14 decembrie o să fim la Berlin unde o să avem ateliere și dezbateri. Know-how – ul pe care o să-l aducem vizează modalități prin care astfel de centre pot să relaționeze mai bine la contextul social, cultural. Un accent deosebit se pune pe participativitatea locuitorilor la activități, cum îi faci să fie implicați în aceste activități astfel încât să-și asume produsul (cultural) rezultat. Altă temă este cum pot influența proiectele experimentale de genul La terenuri politicile locale, cum le pot adapta la realitate, cum se pot flexibiliza la locuitori și participanți. Cum putem schimba în bine aceste politici”, spune și arhitectul Silviu Medeșan.

11025678_922295444479916_6084572018508209411_o

sursa foto Cristian Manolachi – Facebook

 

Cristian Manolachi, directorul Serviciului primăriei de administrare a obiectivelor culturale (cinema Mărăști, Casinoul și Turnul Croitorilor) a mențíonat că el a completat echipa, mai ales că cinematograful Dacia va funcționa sub tutela respectivului serviciu al municipalității. „Vom merge și vom învăța cum funcționează astfel de centre culturale în alte orașe și apoi vom aplica cunoștințele în Cluj”, a adăugat Manolachi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu