Închide

Toamna creativilor: designerii locali au două festivaluri la Cluj, în octombrie și noiembrie. Organizator: „Cu cât mai multe, cu atât mai bine”

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 15, 2016 0 569

Lămpi sofisticate, pantofi desenați, păsări ceramice, lucruri pentru acasă ori de purtat în oraș – made in Cluj. Sau în Transilvania. Sau în România. Organizatorii Cluj Design Days vor să pună pe piață astfel de produse și anunță ediția de 2016 a târgului cu produse ale creativilor locali. Inițiatorii proiectului aduc și câteva elemente noi față de anul trecut, pentru imbold nou în industria locală de design: târgul e, de data asta, cu vânzare și se pregătește și un show, atipic, de modă. Cluj Design Days, târg de produse realizate de designeri locali din Transilvania şi nu numai are loc în 13-16 octombrie, la Iulius Mall. Câteva zile mai târziu, peste 70 de designeri vin cu produsele la Cluj, în cadrul unui festival de design lansat anul trecut, de „Capitala Europeană a Tineretului 2015” – a doua ediție de ZAIN – Design Expressions. Organizatorii au anunțat deja că vor avea un „pop up shop” de unde se vor putea cumpăra produse.

După ce, vreme îndelungată, designerii locali se promovau mai degrabă în evenimente la București, de anul trecut piața locală a început să se miște și la Cluj, loc de unde nu lipseau designerii, ci locurile (evenimentele) de expunere. Față de prima ediție, la Cluj Design Days în 2016 se trece la nivelul următor: se și vând produse.

Cluj Design Days 2015:

FOTO Designeri de Cluj pentru piața de la Cluj. Ce îți propun creativii locali să îți duci acasă

„Anul trecut Cluj Design Days şi-a propus să treacă în revistă creativitatea locală în materie de design de obiect. Acum ne pregătim să le luăm acasă şi nu doar pentru că sunt frumoase, ci şi pentru a susţine creativii”, arată inițiatorii Cluj Design Days. Evenimentul este organizat de MUZA şi Dunga, organizatori și ai târgurilor de design Christmas B[u]y Design şi Mărţişor Pop-Up Store.  Peste 40 dintre cei mai interesanţi designeri locali şi naţionali sunt așteptați la târg. „Am schimbat destul de multe față de anul trecut, cea mai mare schimbare fiind faptul că anul acesta evenimentul este cu vânzare. Deci, practic, Cluj Design Days este acum un mare pop-up store în care vom avea peste 40 de designeri care își vor expune cele mai noi produse, pe care anul acesta le putem lua acasă. Noutatea vine ca răspuns la cererea publicului, dar și la necesitatea designerilor de a se autosusține, precum și la nevoia noastră de a-i ajuta. Fiindcă practic nu prea îi ajutăm cu multe dacă doar le expunem produsele. Și anul trecut multă lume voia să cumpere produse expuse și de aceea am și dezvoltat linia asta de târguri de design pe care am desfășurat-o de la ediția trecută: cu târgul de Crăciun, Christmas B[u]y Design și târgul de mărțișoare designer made Mărțișor Pop-Up Store”, spune Adrian Balcău, designer și inițiator de eveniment.

 

Sursa foto: Cluj Design Days

Sursa foto: Cluj Design Days

În plus, anul acesta organizatorii vor să aducă și designeri din afara Clujului. „În 2015 am trecut în revistă designerii clujeni, iar anul asta aducem la Cluj designerii bucureșteni și nu numai. Practic, promovăm designerii autohtoni, dar cea mai mare parte a designerilor va fi din Cluj. Rămânem pe același principiu – că totul se întâmplă la București și trebuie sa activăm un pic și Clujul. Și tocmai că anul acesta suntem și mai ambițioși și vrem să-i aducem pe bucureșteni aici”, completează Adrian.
14355512_1781262805451108_6288025287056373119_n
14368677_1782086358702086_3066975228104303503_n

Ceramic Sparrow. Sursa imagine: Cluj Design Days

De asemenea, la ediția din acest an, „Zilele Design-ului” de Cluj includ în program și un fashion show. Anul trecut, și cei de la ZAIN au avut așa ceva în program – cu creațiile a doi designeri români, în… biserică. Cei de la Cluj Design Days vor acum spectacol cu dans, iar proiectul a intrat și în competiția COM’ON Cluj de bugetare participativă, unde a obținut 454 de voturi și, deci, și o parte de finanțare. „Ne propunem să organizăm un fashion show care să expună cele mai recente lucrări ale aproximativ 10 dintre cei mai activi tineri designeri clujeni într-un context creativ și intrigant. Ne propunem să realizăm o prezentare de modă experimentală cu dansatori contemporani în rolul manechinilor în care dansul și mișcarea vor sublinia estetica hainelor și atmosfera întregului eveniment”, arată inițiatorii de la Dunga. „Va fi un show mai experimental, în care vom încorpora dans și improvizație și vom lucra împreună cu o echipă de actori pentru conceperea spectacolului, iar hainele și acesoriile vor fi ale designerilor care participă la expoziția din cadrul Cluj Design Days 2016”, menționează Adrian.
Sursa imagine: Cluj Design Days

Sursa imagine: Cluj Design Days

În noiembrie – festival ZAIN, cu 70 de designeri
La doar câteva zile distanță, echipa ZAIN revine cu a doua ediție de festival de design. Pentru piață e bine, zic organizatorii Cluj Design Days. „Ne bucurăm ca nu suntem singurii care organizăm evenimente pe design, că, practic, lucrăm spre un scop comun, fiecare în maniera lui. Noi susținem și ZAIN-ul și orice alte evenimente legate de design. Cu cât mai multe, cu atât mai bine”, spune Adrian Balcău.
Peste 70 de designeri îşi expun, în noiembrie, produsele la Cluj, în cadrul ZAIN – Design Expressions. La această ediție, promotorii introduc un proces de selecţie a designerilor care participă în expoziţia centrală, lansează un “pop up shop” de unde se pot achizţiona produsele designerilor prezenţi şi mizează pe creşterea cu peste 50% a numărului de participanţi. Festivalul va avea loc între 3 și 6 noiembrie 2016 şi nu mai e unul strict de promovare locală a designerilor autohtoni, ci, de data asta, vrea expunere internaţională. “Piaţa locală e încă într-un stadiu incipient, ne aflăm într-un moment mai degrabă de design de obiect, decât design de produs (în serie). Ca prim obiectiv, rămâne să conştientizăm importanţa designului în conturarea unui oraş creativ. Credeam cu tărie că oraşul Cluj-Napoca va face în cel mai scurt timp, forţat sau organic, un viraj spre a deveni un oraş “creativ””, spunea Răzvan Luca, project manager ZAIN.
Mai multe informații:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.