Închide

Cum luptă încă românii cu maghiarii în primărie pe „cadavrul” unei piațete făcute cu bani publici, din start, pentru mașini

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 15, 2016 0 552

O nouă piațetă a fost promisă de primărie în fața Operei Maghiare din oraș după finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului de reabilitarea a tramei stradale de acces la zona industrială, pornit cu bani europeni. DIn 2011. În realitate, zona a fost amenajată cu locuri de parcare care acum sunt motiv de gâlceavă și presiuni „interetnice”, între decidenții de la primărie. Societatea civilă clujeană a sesizat încă din vara anului că o bandă roșu/abă blochează accesul publicului în piațeta nou amenajată, încă din vară, dar și că această folie este de fapt simbolul faptului că, contrar practicilor europene dar și a celor din alte orașe din România, piațeta din fața instituțiilor de cultură urmează să fie confiscată. Acum, aceeași activiști spun că, de fapt, cele două entități ar fi obținut aprobarea Primăriei Cluj-Napoca pentru montarea a două bariere care vor bloca accesul publicului definitiv în zonă.

În realitate, spun oficialii primăriei, chestiunea adjudecării piațetei nu a fost încă tranșată, dar e prilej de presiuni și argumente între specialiștii maghiari și români din primărie. Unii susțin cauza instituțiilor maghiare, alții pe cea a publicului larg.

Așa se lăuda primăria în „oficiosul” său, Jurnalul Municipal din 2011, că va da orașului trei noi piațete, printre care și cea de a Opera/Teatru Maghiar.

piateta

 

În vară, piațeta de a Opera Maghiară arăta așa:

13815193_1305654976112105_1588901294_n

13815175_1305653342778935_323573243_n

Și așa arată instituții de cultură simiare din Paris sau Timișoara.

14263959_1106065196138669_2813814396310674277_n

14305431_1106084862803369_4033169282511616808_o

 

Societatea civilă clujeană a penalizat practicile primăriei clujene care nu știe altceva decât să înghesuie mașinile peste tot în centrul orașului, ba în plus să permită tuturor să parcheze la scară și să confiște domeniul public al orașului. „Între timp banda care blochează accesul publicului pe domeniul public a rămas acolo. Mai mult, aflam de la angajații Operei Maghiare că au obținut aprobarea Primăriei Cluj-Napoca pentru montarea a doua bariere care vor bloca accesul publicului definitiv”, au semnalat activiștii clujeni, săptămâna trecută.

În vară, viceprimarul Dan Tarcea spunea că piațeta din fața Operei/Teatrului Maghiar amenajată de primărie are 18 locuri de parcare pe care le-a solicitat în integralitate să le utilizeze cele două instituții de cultură. Tarcea mai adăuga că dreptarea va fi împărțită ca rabinul, primăria urmând să împace și capra și varza: o parte din locurile de parcare pentru instituții, altă parte să rămână cu acces public.

Toamna schimbă situația. Viceprimarul Dan Tarcea a explicat că pe lângă solicitarea pentru atribuirea tuturor locurilor de parcare mai există și o alta pentru montarea de bariere care să limiteze accesul publicului în piațeta de la Opera/Teatrul Maghiar. „Nu s-a aprobat această solicitare. Eu nu sunt de acord cu ea. Cele două instituții de cultură ar trebuie să primească 6-7 locuri, iar restul să rămână cu acces public. Decizia o luăm noi, împreună cu specialiștii din primărie, de la Direcția Tehnică. Bariera e susținută de viceprimarul Anna Horvath. Vom decide, în curând, pentru că boala lungă e moarte sigură. Să vedem cu va dori și primarul. Să sperăm că nu vor fi mai mulți cei pro barieră”, a spus Tarcea.

În schimb, Anna Horvath spune că nu e vorba despre o dispută sau de presiuni, ci este o necesitatea pentru Opera/Teatrul Maghiar să aibă intrarea liberă pentru a intra cu mașile care aprovizionează decorurile pentru spectacole, iar bariera este singura care poate proteja intrarea de mașini parcate neregulamentar. „Problema a pornit de când s-a reabilitat acest spațiu din fața celor două instituții. Cei de la Operă/Teatru Maghiar s-au plâns că tot timpul intrarea este blocată. Și la Teatrul/Opera Națională a fost aprobată o soluție similară din aceleași considerente. În plus, locurile de parcare nu sunt pentru angajații instituției ci pentru oaspeți. Eu, Horvath pot parca în parkingurile din zonă dacă merg la operă. La fel și angajații celor două instituții au parkingul de la sala polivalentă la dispoziție. Dar orice instituție de cultură are musafiri dau invitați. Vorbim și de festivalul Interferențe. Oricum nici nu sunt multe locuri de parcare acolo și susțin solicitarea de a se amplasa o barieră pentru că e o soluție echitabilă, nu ține de confort. Ei n-au alte locuri de parcare”, a explicat Horvath.

Directorul Teatrului Maghiar, Tompa Gabor sublinia la finalul săptămânii trecute, când a prezentat noua stagiune, că modul în care primăria a gândit sistematizarea zonei după modernizarea arterei Splaiul Independenței nu a fost unul fericit și a a dus, practic, la izolara instituției care a fost lăsară fără parcarea de la intrare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.