Toaletele de aproape 200.000 de euro din Cluj, exponate de muzeu. Primăria le-a adus încă de anul trecut, dar sunt nefuncționale
ActualitateAdministrațieTop News by Catalin Suciu - mart. 28, 2019 0 1177
Primăria Cluj-Napoca a plătit 191.498 de euro pentru patru toalete publice de lux, ceea ce înseamnă că una singură costă aproape 50.000 de euro. Achitate și aduse în Cluj din luna noiembrie a anului trecut, acestea stau încuiate și n-au fost puse în funcțiune, nefiind nici acum racordate la utilități.
Noile WC-uri publice au fost amplasate în zone aglomerate ale oraşului, în Parcul Central, în Piaţa Mihai Viteazu, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi la baza sportivă din cartierul Gheorgheni. „E vorba despre toalete ultramoderne, care vor putea fi utilizate inclusiv de persoane cu dizabilităţi”, susţinea primarul Emil Boc.
Toaletele au venit din luna noiembrie a anului trecut, au fost instalate nefuncțional și sunt închise fără nici un anunț. Zilnic, zeci de oameni vor să le folosească, încearcă să introducă monede, dar surpriză, nu se deschide nici o ușă. Sunt patru asemenea toalete, niciuna nu funcționează. Oamenii trebuie să se mulțumească cu WC-urile insalubre din plastic, folosite provizoriu.
De anul trecut, Primăria se căznește să racordeze aceste toalete la rețeaua de utilități.
Primăria clujeană și-a asumat să cumpere toalete ecologice în cadrul procesului de bugetare participativă prin care clujenii propun proiecte pentru oraș, iar cele mai votate se implementează. Inițiativa situată în top 15 proiecte asumate de municipalitate se numea “Toalete pentru Toți” și implica achiziționarea și montarea în Cluj-Napoca a 4 toalete automate racordate la rețelele de utilități (apă, canalizare, energie electrică), care vor putea fi utilizate inclusiv de persoanele cu dizabilități. Of icialii Primăriei spuneau că Regia Autonomă a Domeniului Public analizează posibilitatea de a extinde în toate cartierele din oraș sistemul de toalete automate începând din 2019.
Toaletele automate din portofoliu sunt confecționate din panouri de ciment armat cu fibră de sticlă, protejate cu vopsea antigraffiti, sunt prietenoase cu mediul, având un consum redus de energie electrică și de apă iar, în plus, se și curăță automat, fără a mai fi nevoie de personal auxiliar. Există posibilitatea ca cei care le folosesc să fie delectați și cu muzică iar toaletele au un buton SOS care permite deschiderea ușilor atunci când se întretupe alimentarea cu energie electrică. Toaletele pot fi monitorizate de la distanță pentru a se verifica dacă funcționează la parametri optimi și au sisteme automate. Vorbim despre sisteme pentru spălarea și dezinfectarea după fiecare utilizare a podelei de aluminiu, pentru aerisirea și odorizarea după fiecare utilizare, pentru spălarea, dezinfectarea și uscarea automată a vasului de toaletă, de detecție a înfundării vasului de toaletă, de siguranță, care previn începerea ciclului de spălare înainte de ieșirea utilizatorului din cabină, de indicare a timpului de utilizare și presemnalizare optică și sonoră a ultimelor minute de utilizare, de uscare mâini și lavoar încastrat în perete cu distribuire automată de apă și săpun, de distribuire automată a hârtiei igienice etc.
Înaintea toaletelor au fost chioșcurile
Achiziţia toaletelor publice de lux nu este primul episod de acest gen din oraș. La începutul anului 2017, municipalitatea instala două chioşcuri „multifuncţionale”, de 9 metri pătrați, la preț de garsonieră, în valoare de peste 65.000 de euro bucata, fără TVA, în centrul Clujului, de unde ar fi urmat să se vândă diverse suveniruri şi flori. În aproape doi ani de zile, abia, cele două au fost date în folosință, găsindu-se beneficiari, după mai multe licitații la care nu s-a prezentat nimeni.
vezi și:
De ce avem chioșcuri cumpărate prin licitație de primărie la suprapreț pentru centrul Clujului