Închide

TIFF 2019: concerte „de neratat” și petreceri memorabile la ruina castelului Banffy

Cultură by Actual de Cluj - apr. 22, 2019 0 188

Concerte de neratat și petreceri memorabile la ruina castelului Banffy din Bonțida la ediția din acest an a festivalului de film Transilvania,promit organizatorii.

„Povești trăsnite, personaje bizare, o proiecție-maraton și invitați speciali vor poposi pe 1 și 2 iunie la Bonțida, în Weekend la Castel. Ca în fiecare an, concertele organizate la Cluj vor face deliciul iubitorilor de muzică prezenți la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, iar proiecțiile în aer liber și petrecerile vibrante vor anima împrejurimile Castelului Bánffy în primul weekend de festival”, promit organizatorii.

Prima proiecție de film e programată sâmbătă 1 iunie la ora 21.45 la castel, „CoinCoin and the Extra-Humans”. „Fanii ștrengarului Quinquin își amintesc, cu siguranță, de grozăviile petrecute în micul orășel din nordul Franței și de anchetele caraghiosului comandant Van der Weyden.După succesul seriei Micuțul Quinquin (P’tit Quinquin), prezentată la TIFF 2015 după lansarea oficială la Cannes, regizorul Bruno Dumont creează un arc peste timp și readuce pe marele ecran persoanejele ciudate care au uluit publicul în comedia polițistă adesea comparată de critici cu Twin Peaks. În sequelul CoinCoin & The Extra-Humans/CoinCoin și extratereștrii, Quinquin nu mai e un copil. Ajuns deja la vârsta adolescenței, el își spune acum CoinCoin și își petrece timpul cu prietenul său din copilărie, care-l însoțește uneori la mitingurile Partidului Naționalist. Lucrurile nu s-au schimbat major în micul orășel, până când o nouă provocare îi pune în alertă pe comandantul Van der Weyden (Bernard Pruvost) și pe ajutorul său, Carpentier. O iminentă invazie extraterestră va deveni obiectul anchetelor comice din rândul comunității care se pregătește acum de sfârșitul lumii”. După proiecție la castel e programată o petrecere, „la care publicul va fi invitat să danseze până în zorii zilei”.

Duminică la Banffy vine cunoscuta actriță Maia Morgenstern și regizorul Veit Helmer, căci se proiectează „The Bra”. „Duminică seară, în decorul enigmatic al Castelului, cinefilii îl vor întâlni pentru prima dată la Cluj pe multi-premiatul regizor, scenarist și producător Veit Helmer, invitat special al ediției. Alături de îndrăgita actriță Maia Morgenstern, parte din distribuția noului său film, cineastul german va fi prezent la proiecția comediei mute cu accente absurde The Bra/Sutienul. Filmată în satele pitorești din Azerbaijan, aventura inocentă a mecanicului pornit în căutarea sufletului pereche, cucerit iremediabil de un sutien agățat de locomotiva pe care o conduce, este de-a dreptul irezistibilă. În povestea reimaginată a Cenușăresei, prințul ajuns aproape de vârsta pensionării interpretat de Miki Manojlovic, străbate împrejurimile în lung și-n lat pentru a o găsi pe minunata posesoare a delicatului articol vestimentar”.

Tot la castel, un cn cine-concert de senzație îl readuce pe legendarul chitarist Gary Lucas în România, după succesul înregistrat în 2010 la TIFF, când artistul american a acompaniat live proiecția filmului Dracula din 1931. Gary Lucas revine la Cluj cu o serie de compoziții unice inspirate de clasicul mut The Goddess/Zeița. Filmul regizat de Wu Yonggang, cu Ruan Lingyu în rol principal, a stârnit valuri de admirație încă de la momentul lansării, în 1934, fiind considerat astăzi unul dintre cele mai populare titluri din Epoca de Aur a cinematografiei chineze. Protagonista poveștii considerată extrem de curajoasă pentru acea perioadă este o tânără mamă singură, nevoită să se prostitueze pentru a susține financiar educația fiului său. În realizarea compozițiilor unice care vor acompania proiecția filmului, Gary Lucas și-a folosit vastele cunoștințe despre muzica pop a Shanghaiului anilor 30’, reușind să recreeze atmosfera epocii și să redea încărcătura emoțională a acestei impresionante povești.

Seria de evenimente de la castel se încheie luni 3 iunie la … Casa de Cultură a Studenților, pe a cărei scenă urcă două trupe speciale pe scena muzicală, britanicii eclectici de la TransGlobal Underground și maeștrii brass ai Fanfarei Tirana din Albania, care s-au unit în 2013 pentru a crea un proiect transfrontalier și transcultural unic. Ritmurile kaba specifice zonei de sud a Albaniei se împletesc cu influențele reggae, tobele cu muzica electronică și cu sunete de sitar.
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat la Cluj de aproape 20 de ani de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags