Închide

TIFF 2014. Ce faci săptămâna aceasta la TIFF, între filme

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 02, 2014 0 201

Sursa foto: TIFF

Sursa foto: TIFF

Agenda Festivalului din această săptămână include alături de filme și concerte la Casa TIFFsau în biserică, întâlniri cu actori la TIFF Lounge, filme la miezul nopții, cursuri de film și proiecții 3 D, au anunțat organizatorii.

Săptămâna de concerte TIFF începe cu un eveniment inspirat de melodiile Mariei Tănase, „Maria T”, al Bălănescu Quartet, luni, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților (CCS). Alexander Bălănescu, considerat unul dintre cei mai talentați violoniști contemporani, poate fi văzut și ascultat și marți, 3 iunie, de la 22.00, la Casa TIFF. Tot luni, de la 21.30, trupa Fine It’s Pink cântă la Casa TIFF. Turbo-polka-ska e „combinația explozivă” pe care o propune trupa austriacă Russkaja. Marți, 3 iunie, de la 21.00, la CCS, va acompania live capodopera lui Sergei Eisenstein, Crucișătorul Potiomkin (1925). Un al doilea concert e programat la Casa TIFF pe 4 iunie, de la 21.00.

Britanicii de la Teeth of the Sea vin cu „The Last Man”, o reinterpretare originală a capodoperei lui George Orwell, „1984” pe 4 iunie, de la 22.00, la CCS. Biserica Evanghelică-Luterană din Cluj va fi gazda unui eveniment pe 4 și 5 iunie, de la 21.00: Jan Esra Kuhl, unul dintre cei mai promițători tineri organiști și compozitori germani, va acompania live la orga bisericii filmul mut Faust (1926), anunță organizatorii TIFF.

De azi începe la festival și seria de întâlniri de la TIFF Lounge, din Piața Unirii. Astfel, în fiecare zi, între 2 și 7 iunie, de la 17.00, în spațiul Unirii Open Air, spectatorii îi pot întâlni pe unii dintre invitații speciali ai festivalului: luni, 2 iunie – Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, marți – actrița Olimpia Melinte, miercuri – Tudor Giurgiu, președintele TIFF, și Alexandru Belc, regizorul documentarului Cinema, mon amour (despre campania „Salvați Marele Ecran!”), joi – actorii Vlad Ivanov, Anamaria Marinca, vineri – Florin Zamfirescu (cel care ia Premiul de Excelență la TIFF în 2014), sâmbătă – cântăreața Angela Similea, alături de echipa scurtmetrajului Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină).

Japonezul HK Forbidden Superhero, „o parodie extrem de amuzantă despre filmele cu supereroi”, deschide luni, la miezul nopții, la Cinema Arta, seria Midnight Delirium. Marți, la Cockneys vs. Zombies, spectatorii machiați și/sau costumați în zombi au intrare gratuită la film și vor fi fotografiați la panoul TIFF.

Seria masterclass-urilor Transilvania Talent Lab a început astăzi, 2 iunie, cu Nik Powell, directorul National Film and Television School, membru al juriului competiției TIFF. Marți, de la 10.00, va vorbi directorul de imagine finlandez Peter Flinckenberg. Despre experiența lor vor vorbi și cineastul britanic Peter Webber (joi, 5 iunie, 12.00) și directorul executiv al Israel Film Fund Katriel Schory (5 iunie, 15.00). Toate masterclass-urile au loc în Mansarda Napoca 15, iar intrarea este liberă.

Miercuri e Ziua Maghiară la TIFF, când vor fi proiectate patru filme. Cineastul Miklós Jancsó, absolvent al Școlii de Drept din Cluj în 1944, va fi omagiat printr-o proiecție specială a filmului care i-a adus Premiul pentru regie la Cannes în 1972, Psalmul roșu (Cinema Arta, 14.30). Regizorul János Szász, membru al juriului competiției, va fi prezent la CCS, de la 18.00, la proiecția peliculei Marele Caiet/ The Notebook, distinsă cu Globul de Cristal la Karlovy Vary și inclusă pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscar. În aceeași secțiune vor rula Bărbați de mingi (r. Kristóf Kovács) și Ambulanța morții (r. Márk Bodzsár).

Un eveniment de neratat anunțat de organizatorii TIFF este este proiecția Cathedrals of Culture 3D, un documentar 3D despre clădiri celebre din lume, regizat de Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz, Michael Glawogger şi Margreth Olin, care va fi prezentat la Cluj de producătorul Erwin M. Schmidt marți, 3 iunie, de la 18.00, la Cinema Florin Piersic.

În premieră la Casa TIFF, miercuri, de la 22.30, va rula Ce lume minunată, lansat recent pe ecranele din Republica Moldova, în prezența unora dintre membrii echipei.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Tags

    Articole similare