Închide

Raiul spărgătorilor de lângă Cluj. Comuna unde hoții fac legea. Locuitorii sunt înfricoșați: „Sunt peste 100 de cazuri de spargeri nerezolvate!”

Actualitate by Catalin Suciu - iun. 02, 2014 0 2173

În comuna Iara nu mai e liniște demult. Localnicii stau cu tura, noaptea, ca nu cumva să le intre în casă hoții. Polițiștii locali nu fac față, iar primarul e disperat, ridică din umeri: “Sunt mulți ce-au ieșit din pușcărie și nu lucrează, de asta se întâmplă ce se întâmplă.

Comuna Iara, prădată de hoți

Comuna Iara, prădată de hoți

În Comuna Iara sătenii stau ca pe ace din cauza infracționalității. Casele oamenilor sunt sparte în fiecare săptămână, iar poliția nu face față. Ultima locuință prădată de hoți e cea a familiei Lung. S-a întâmplat sâmbătă , când fiica familiei a avut nuntă. „Ne-au furat tot , au luat bijuterii, bani, tot. Se sparg case mereu aici și nimeni nu este prins niciodată. Ne-au luat aur de peste 100 de milioane și încă vreo 800 de lei din portofel și argintăria. Plus că au devastat tot aici la noi. A venit poliția, s-au luat amprente și atât, așteptăm”, a povestit pentru actualdecluj.ro Lavinia Lung.

Tatăl fetei a ajuns la capătul răbdării. „Nu știm ce să facem. Și alți locuitori de-aci au pățit la fel. Nimeni nu rezolvă un caz, eu nu înțeleg cum se poate. Aici sunt peste 100 de cazuri nerezolvate. Cum se poate așa ceva? Alaltăieri au spart și altă casă și asta se întâmplă de multă vreme. Nu este nimeni tras la răspundere. Vin polițiștii și ne spun că se efectuează cercetări. Atât. La revedere, pa!”, a răbufnit Aurel Lung.

În comună sunt 5 poliști, dar primarul a cerut la începutul anului suplimentarea posturilor. Dar degeaba. În plus, edilul comunei le atrage atenția și celor cinci angajați ai poliției rurale. „Păi nu sunt aproape niciodată cinci, toți își iau concedii, nu-i prea prinzi, unu e veci în concediu. Nu fac față ei. Am cerut să se suplimenteze posturile la începutul anului, dar nu s-a întâmplat nimic”, ne-a povestit primarul Dorin Popa.

 IARA

El are o explicație și pentru numărul ridicat al spargerilor. „Noi avem 13 sate la Iara și nu le putem păzi pe toate. Îl mulți tineri care nu lucrează, care n-au bani și sunt trecuți prin pușcărie. Îs pușcăriași aici, de aia se întâmplă ce se întâmplă. Lucrează în gașcă, unu stă de șase, alți doi intră prin grădini, apoi în case. Alții urmăresc poliția pe unde umblă. Și legislația îi de vină și-ar trebui schimbată. Că dacă e mic prejudiciu, scapă oamenii cu dosar penal, dar nu-i închid. Nu mai poți dormi noaptea, că intră peste tine. Și cu cei de etnie roma e problemă. Ar trebui cineva să-i oblige să muncească, să le dea de lucru ca înainte. Acuma nu fac nimic. Dacă trăiești bine furând și escrocând, n-ai treabă. Iarna câțiva intră la pușcărie, la hibernare, masă , cazare, căldură, apoi ies și fac iar hoții și escrocherii”, a mai spus primarul.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare