Închide

The Economist: România are un oraș cu care se poate lăuda

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 18, 2018 0 1114

Reputata publicație The Economist notează într-un articol publicat azi că orașul Cluj-Napoca arată României, o țară care se micșorează, cum să crească.
Publicația notează în articol, în care îl citează de exemplu pe primarul Emil Boc cu țestoasa sa din biroul din Primărie, lucruri pe care clujenii le cunosc foarte bine, cum ar fi presiunea pe locurile de muncă, salarii ori imobiliare. Articolul – căruia nu i-am văzut nicio semnătură – deplânge situația României, clasată de compania de consultanță Deloitte pe ultimul loc în Europa la calitatea vieții din cauza, între altele, a stării infrastructurii și sistemului de sănătate. Spre comparație, notează The Economist, surprinzător, locuitorii Clujului „se fălesc”. „Cluj e unul dintre cele două orașe din România a cărui populație crește în loc să scadă, notează Emil Boc, primarul. El ține o broască țestoasă în biroul său din magnifica clădire a Primăriei, ce datează din era austro-ungară; apartamentul său e prea mic pentru acvariu”. La fel, notează publicația, Clujul e prea mic pentru cei 450.000 de locuitori ai săi, prilej pentru încă o promisiune a la Boc, că anul viitor va începe construcția de case pentru 200.000 de persoane.
După cinci ani de creștere spectaculoasă, notează The Economist, Clujul își atinge limitele. O cincime din forța de muncă a României e plecată pest ehotare. Clujul se confruntă și el cu o criză a forței de muncă și creșteri salariale abrupte. Wouter Reijers, un om de afaceri olandez, spune că-și plătește inginerii cu dublu față de cât îi plătea acum cinci ani. „Muncitorii locali din construcții sunt atât de rari încât au fost aduși muncitori vietnamezi”, mai arată publicația. La fel și în IT: companiile „se bat ca nebunii” ca să achiziționeze cele mai bune talente, spune Paul Brie, un român care a emigrat în Franța dar s-a întors în 2014 în Cluj pentru un job atractiv la o firmă de IT.
Articolul notează și apariția noilor restaurante și restaurarea unor clădiri istorice. „Dar boom-ul impulsionat de IT din Cluj a dus la creșteri abrupte de prețuri la proprietăți. Până și mâncarea și bunurile casnice sunt mai scumpe aici decât în altă parte. Nu doar cei săraci și cei în vârstă, dar și clujenii de rând, sunt împinși în afara orașului. Mădălina Mocan, un cercetător politic, spune că unii dintre studenții săi fac naveta o oră și jumătate ca să ajungă la universitate. Oricum, spune doamna Mocan cu mândrie, când ea le spune altor români că e din Cluj, ei spun „Wow!””.

Publicația și-a ilustrat articolul cu o fotografie de la protestele din ultimul an – dar din București. Noi preferăm o panoramă a Clujului pentru această traducere.

Articolul original aici

Nici un comentariu

Scrie un comentariu