„Tezaure umane vii” la reconstituire de obicei arhaic, „măsurișul oilor”, sâmbătă în Parcul Etnografic
Actualitate by Actual de Cluj - mai 03, 2018 0 213
Un „primaș”, un „contraș” și un „gordunaș” sunt trei persoane considerate „tezaure vii” de UNESCO și vin sâmbătă la Cluj, la reconstituirea unui obicei arhaic, „măsurișul oilor”, în Parcul Etnografic.
Sunt membrii tarafului „Zorile” din Mociu: Carol Țuli – primaș, Carol Covaci – contraș și Iuliu Gheți – gordunaș, distinși în 2012 cu titlul de „tezaur uman viu”, distincție acordată de Ministerul Culturii în numele UNESCO, celor mai valoroși purtători ai unor elemente de cultură tradițională. Primașul tarafului face parte dintr-o familie de muzicanți, localnici ai comunei Mociu, care au cântat de-a lungul timpului atât pentru jucăușii din Mociu, cât și la evenimentele de joc din zona Mociului. Taraful interpretează muzici tradiționale de joc și respectă elementele stilistice, modalitățile de interpretare și repertoriul specific subzonei etnografice din jurul localității Mociu. Din repertoriul acestor muzicanți mai fac parte melodii ritual-ceremoniale, ce se cântă la nuntă sau la seceriș, doine și cântece tradiționale.
Sâmbătă e program special în parcul etnografic din Cluj, primul de gen din țară: puteți vedea cum păstorii fac măsurișul oilor în Transilvania tradițională, inclusiv echipamentul păcurarilor și modul în care se prepară balmoșul. „Desfășurarea măsurișului evidențiază preocuparea pentru echitate în interiorul comunității, îmbinând pragmatismul cu practicile de protecție magică a întregului proces. Conștienți de faptul că doar exploatarea laptelui provenit de la un număr mare de animale este rentabilă, țăranii s-au văzut nevoiți să se asocieze, pentru a crea turme de 300-350 de oi și au găsit și metoda prin care fiecare proprietar să primească cota de lapte ce i se cuvine de la oile lui. Astfel, în momentul formării turmei mari, adică a împreunișului, fără miei, la Sângeorz, se măsura laptele provenit de la fiecare oaie, urmând ca repartizarea între asociați a laptelui turmei în întreg sezonul pastoral, până toamna, să se facă proporțional cu cantitatea de lapte obținută la măsuriș de către fiecare asociat, de la oile sale”, explică muzeografii. „Oile din turma reunită erau mulse complet – cu cel puțin opt ore înainte de măsuriș – de persoane străine de turmă sau legate la ochi, pentru ca toate oile să pornească în competiție cu șanse egale; turma era pășunată apoi departe de sat, timp de cel puțin opt ore, pentru a se omogeniza hrana; când turma revenea pentru măsurarea laptelui, oile erau împărțite proprietarilor, iar aceștia le mulgeau, supravegheați de persoane special desemnate, pentru a fi eliminate fraudele; laptele predat de către fiecare proprietar era măsurat în prezența tuturor asociaților, printr-o tehnică aleasă prin consens, și se hotăra în comun modalitatea de repartiție și ordinea în care se va primi laptele; oile plecau apoi la pășune, unde rămâneau sub cerul liber până în toamnă; asociații petreceau cu mâncare, băutură, muzică și dans”.
Evenimentul din Parcul Etnografic Romulus Vuia urmărește își propune să realizeze reconstituirea fidelă a ceremonialului de măsuriș, în forma practicată în satele de deal și de podiș din nord-vestul Transilvaniei, și are loc în 5 mai.
Citește și:
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Grup infracţional la Cluj, specializat în operaţiuni cu substanţe psihoactive / Două persoane au fost arestate și pentru alte două s-a dispus măsura controlului judiciar
oct. 13, 2024 0
-
Adela Mîrza, dispută cu liderul PNL Cluj într-o emisiune: „Cum e cu cinstea și onoarea?” / PNL Cluj a mințit că-i exclude pe cei care au împrăștiat pliante false
oct. 13, 2024 0