Închide

Testul lui 10%. Au început plantările în parcul de 21 de hectare pregătit de Primărie la marginea orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 29, 2020 0 799

Se plantează din nou copaci pe Bulevardul Muncii, la marginea orașului, pe un deal care ar trebui să devină unul dintre cele mai mari parcuri din  Cluj. În această perioadă se vor planta 150 din cei 1500 de copaci cât urmează să se planteze în zonă pentru crearea Parcului Tineretului – Pădurea Clujenilor, plantările debutând la începutul acestei săptămâni. În această zonă s-a mai încercat împădurirea versantului, însă acțiunile Primăriei nu au produs efect, așa că s-a pornit un proiect de parc cu bani europeni în valoare de peste 22,8 milioane de lei.

Noul parc de 21,3 hectare pregătit de Primărie cu bani europeni pe Bulevardul Muncii va fi al doilea parc ca mărime din Cluj, după Parcul Central, care are 14 hectare, având în vedere că Primăria pregătește și Parul Est pe 53 de hectare. Ar putea să cadă pe locul III, dacă se va materializa celălalt plan al administrației de a face 40 de hectare de pădure-parc în Făget.

Parcul Tineretului-Pădurea Clujenilor a intrat în șantier oficial în această primăvară. Anul trecut s-a lucrat la partea de proiectare. Obiectivul urmează să fie gata în toamna lui 2021. În acest nou parc se vor planta peste 1500 de arbori de mari dimensiuni.

Deja primarul Emil Boc și managerul de proiect Ovidiu Cîmpean au anunțat pe Facebook că au început primele plantări. Boc și Cîmpean au fost prezenți la o primă acțiune de plantare care a început în 28 septembrie (la o zi după încheierea alegerilor) și în cadrul căreia se vor planta un număr de 150 de copaci, adică 10% din numărul total de copaci de mari dimensiuni care urmează să aducă umbră în viitorul parc.

„Prin acest proiect, Primăria Cluj-Napoca urmărește crearea unei zone de recreere care să satisfacă cerințele clujenilor privind modalitățile de petrecere a timpului liber. Toată vegetația propusă are rolul de a crea un spațiu bogat din punct de vedere estetic și coloristic, optim pentru plimbări, drumeții, picnic, plimbări cu bicicleta, socializare, sport. Grădina urbană va veni în ajutorul școlilor și ONG-urilor care promovează cunoșterea naturii și a mediului înconjurător, fiind un spațiu de explorare și experimentare. Acest parc va oferi pe lângă posibilitatea de relaxare și posibilități de agrement, motiv pentru care a fost propusă realizarea unei instalații de tip tiroliană pe un traseu de 250 m lungime (diferență de nivel de 19,50 m)”, a spus Boc despre parcul aflat în execuție la marginea municipiului.

Pădurea Clujenilor – Parcul Tineretului va avea 21,3 hectare și urmează să fie un parc recreativ. El se va amenaja în spatele proprietăților amplasate între Str. Voroneț – Bd. Muncii nr. 239 și după proprietatea de la adresa – Bd. Muncii nr. 249. Parcul implică plantații masive, atât pentru stabilizarea solului cât și pentru asigurarea zonelor de recreere. Vor fi plantați 1505 arbori de mari dimensiuni. Pe taluzuri sunt propuși arbuști târâtori, graminee și arbuști decorativi. Sunt prevăzute și parcări, circa 200 de locuri supraterane, o zonă administrativă, parcări pentru biciclete și stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice dar și zone cu facilități sportive, un amfiteatru sau zone dotate și cu mobilier urban. În parc va funcționa și o tiroliană. Investiția implică și relocări de utlități.

De asemenea, s-a propus și montarea unei sigle gigantice cu numele orașului pe un versant al parcului.

Terenul de pe Bulevardul Muncii a fost prins din 2009 în campanii de imagine pentru primarul Sorin Apostu, continuate de administrația Boc fără succes. În fiecare an Primăria anunța că se plantează în zonă câte 10.000 de puieți pentru a se împăduri zona. Plantările n-au reușit, copăceii fiind în mare parte distruși de pășunatul practicat în zonă. În 2018 terenul de peste 21 de hectare a fost inclus prin votul Consiliului Local în domeniul public al orașului cu destinația de parc. Imediat după, Primăria a pornit demersurile pentru accesarea finanțării europene.

(toamna lui 2017, primarul planta copaci pe Bulevardul Muncii)

(28 septembrie 2020, Emil Boc Facebook)

(28 septembrie 2020, Emil Boc Facebook)

Ce dotări va avea parcul:

– plantații pentru stabilizarea solului și masive de arbori (1505 arbori);
– perimetral zonei verzi amenajate cu vegetație înaltă se va crea o zonă de protecție cu puieți forestieri (pe o suprafață de 70.000 mp)
– zone de poiană; zone decorative cu activitate densă, alei, mobilier urban
– două clădiri cu funcțiuni publice
– două pasarele care să faciliteze trecerea din partea estică în partea vestică a sitului și viceversa
– punct de belvedere
– tiroliană
– parcare (603 mp)
– grădină urbană închisă (pe o suprafata de 4 517 mp)
– zonă pentru plimbare câini

Numar arbusti (talie mica, medie, mare) – 4.000 bucati
Nr. arbuști târâtori, un mix de arbuști rășinoși și foioși – 2.000 bucati
Pe o suprafață de 85.200 mp se va planta un mix de semințe de gazon cu flori
Platforme pietruite – 2155 mp
Circulație principala pavata, dublu – 7504 mp
Drum asfaltat (trotuar 1,50m; 1,50m, 6,00 circulație dublu sens) – 1279 mp
Alei pietonale = 3303 mp
Alei pietonale secundare cu pavaj dublu – 605.5 mp
Construcții (C1, C2, C3, C4, C5)– 500 mp
Amenajări aferente construcțiilor – 340 mp

Pe șantierul de pe Bulevardul Muncii lucrează compania Nord Conforest în asociere cu Proiect Construct Regiunea Transilvania care au câștigat contractul de proiectare și execuție scos la licitație de Primărie. Valoarea contractului este de 15.987.325,64 lei fără TVA din care: 326.200 lei fără TVA pentru servicii de proiectare și asistență tehnică, iar 15.661.125,64 lei fără TVA valoarea aferentă execuției lucrărilor. Valoarea proiectului european accesat de Primărie este de peste 22,8 milioane de lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.