Închide

Teste gratuite pentru persoanele cu risc de hepatita C – la Cluj, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti

Sănătate by Actual de Cluj - mart. 16, 2019 0 128

Proiect de anvergură pentru testarea persoanelor cu risc de hepatita C: se estimează că aproximativ 50.000 de persoane vor fi testate în patru centre din ţară, în cadrul unui proiect lansat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) şi Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie.

Prin proiectul HepC A.L.E.R.T. (HepC Awareness-Linkage to care Epidemiological-Research-Treatment) vor fi testate persoanele cu risc de hepatita C, persoane ce se adresează unităţilor medicale din România. De asemenea, Institutul Clinic Fundeni şi Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie din ţară (Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara), Romanian Association for Liver Diseases (RoALD) s-au implicat în acest proiect.

Testarea se realizează cu ajutorul testelor rapide de diagnostic (cu sânge din deget) și este gratuită pentru toate persoanele asigurate care ajung într-una dintre următoarele unități medicale:

  • Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, București
  • Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”, Iași
  • Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu”, Timișoara
  • Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. Dr. Octavian Fodor”, Cluj-Napoca

În aceste centre se vor realiza testările primare, evaluare și tratament, precum și analiza epidemiologică. Se estimează că în primele trei luni ale proiectului vor fi testate aproximativ 50.000 de persoane în cele patru centre implicate. Pe viitor, numărul centrelor va crește, astfel încât să fie acoperite cât mai multe orașe din țară, spun iniţiatorii proiectelor.

”Rolul asociației va fi acela de informare cu privire la afecțiunile hepatice, modalitățile de testare și tratament. De asemenea, pacienții și aparținătorii care au nevoie de suport psihologic ni se pot adresa. APAH-RO face apel către populația generală și, în mod special, către persoanele aflate la risc să se testeze. Testarea este un gest de responsabilitate față de propria persoană și față de comunitatea în care trăim”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

În cursul anului 2018, APAH-RO a testat peste 2.000 de persoane la nivelul întregii țări prin intermediul diferitelor campanii și acțiuni desfășurate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare