Termenul pentru autorizarea locuințelor în Borhanci rămâne neschimbat: 2026. În schimb, au întâietate unitățile de retail
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - apr. 13, 2022 0 1306

Un proiect pentru amenajarea unui magazin Lidl la pachet cu un centru medical și 8 locuințe semicolective cu cîte trei niveluri și două unități locative pe un teren de 1,7 hectare din Borhanci a primit undă verde de la arhitectul șef al orașului. Primarul Emil Boc a reiterat faptul că, fiind o zonă cu probleme de trafic, proiectele rezidențiale vor primi autorizații de construire doar în 2026 (termenul la care urma să fie termina Centura Metropolitană, inclusă inițial în Planul Național de Redresare și Reziliență, ca finanțare din fonduri europene), după ce l-a pus pe arhitectul șef să enunțe practica Primăriei din zonă. De asemenea, în cazul proiectelor prin care se fac funcțiuni comerciale sau de servicii la pachet cu locuințele, apartamentele sunt condiționate de a fi recepționate după 2026, așa cum s-a procedat în cazul unui ansamblu imobiliar cu un magazin Kaufland avizat anul trecut în Borhanci lângă traseul viitoarei centuri.
Firma de proiectare Arhibox, care lucrează și pentru Primăria Cluj-Napoca, a cerut avizul la ședința comisiei de urbanism din 13 aprilie pentru un proiect (Plan Urbanistic Zonal – PUZ) de urbanizare a unui teren de peste 1,7 hectare situat pe strada Teodor Palady, aflat în proprietatea firmei Integrated Mobile Communications, înregistrată în comuna Florești dar și a unor persoane fizice. Aici se dorește construirea unui supermarket (operat de Lidl), a unui centru medical dar și a 8 locuințe semicolective cu maxim trei niveluri și câte două unități locative. În total,investiția este deservită de 107 locuri de parcare.
Pentru lărgirea străzilor Borhanci și Teodor Palady, beneficiarii vor ceda și dona Primăriei două parcele de teren, de 281, respectiv 568 de mp. Parcelele pe care se vor construi locuințele pornesc de la minim 500 de mp iar proiectul va avea și un spațiu verde de peste 1000 de mp, cu acces public nelimitat.
În studiu, arhitectul Călin Lada arată că zona Borhanci suportă încă 12.000 de noi locuințe, în plus față de cele 528 deja recepționate de Primărie, făcând referire la o analiză realizată de UBB.
„De asemenea pentru zona mai largă a fost elaborat în colaborare cu Centrul de Știința Datelor din cadrul UBB, un studiu de predicție privind evoluția zonei (a se vedea planșa U7). Acest studiu a avut în vedere reglementările în vigoare conform P.U.G. și posibilitățile de construire in zonă. Astfel în urma modelării GIS, se estimează că, pe o rază de 2.000 m în jurul proiectului propus, pot apărea în viitor circa 12.000 de noi locuințe în plus față de cele 528 deja existente și recepționate. Cartierul
Borhanci are o gospodărie medie de 1.5 locuitori / gospodărie. Aceasta s-ar traduce în circa 18.700 de locuitori estimați în viitor. Putem considera că amplasarea în această zona a unui magazin și a unei clădiri cu servicii publice este oportună și poate avea efectul de a reduce nevoia de mobilitate și implicit traficul între cartiere”, au arătat proiectanții de la Arhi Box (șeful de proiect este arhitectul Călin Lada iar supervizor este arhitectul Mihai Racu, membru în comisia de urbanism a Primăriei) în Planul Urbanistic Zonal de urbanizare propus pe strada Teodor Palady în Borhanci.
Arhibox lucrează și cu Primăria Cluj-Napoca pentru care a prezentat chiar la începutul ședinței un studiu funcțional pentru adaptarea proiectului unei grădinițe din Cluj-Napoca, Parfum de tei.
Față în față cu proiectul, primarul Emil Boc a indicat arhitectului șef al orașului, Daniel Pop, să reamintească politica Primăriei de avizare și autorizare a proiectelor în zona Borhanci, una cu probleme de trafic în ceea ce privește accesul din oraș spre această extensie imobiliară. Pop a reamintit că locuințele, chiar dacă sunt acceptate prin studiile de urbanism, se vor autoriza doar în 2026.
Așa că primarul a ținut să arate că și acest proiect trebuie fazat, în așa fel încât supermarketul și centrul medical să fie edificat și autorizat în prima etapă, urmând ca locuințele să respecte termenul 2026 pentru autorizare.
Boc a mai reamintit că în cazul proiectelor în care magazinele big box sau funcțiunile publice se prevăd la pachet cu partea de locuire, aceasta din urmă (apartamentele edificate) se recepționează doar după 2026.
Cu aceste condiții, proiectul Arhibox din Borhanci – Teodor Palady a primit undă verde de la comisia de urbanism și de la arhitectul șef al municipiului.
Termenul de 2026 pentru autorizarea proiectelor rezidențiale în Borhanci a fost impus de Primărie având în vedere că arterele de acces din oraș spre zonă au o capacitate de trafic aproape maximală iar intersecția de unde începe artera Borhanci are nevoie de o supralărgire și de un sens giratoriu, proiect prins în documentația Centurii Metropolitane.
Această Centură a Clujului aflată în faza studiului de fezabilitate urma să fie finanțată cu fonduri europene în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care condiționează finalizarea proiectelor în anul 2026. Primarul Emil Boc a spus recent, la o ședință a Consiliului Local că centura Clujului va fi finanțată din Programul Operațional de Transporturi pentru care nu s-au semnat deocamdată acordurile între Guvern și autoritățile de la Bruxelles dar și că autoritățile centrale (beneficiare ale proiectului) urmează să anunțe noile termene estimative pentru lucrare iar Primăria să și le însușească.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
CNA a dispus într-o săptămână eliminarea a 20 de postări care conțineau dezinformări. Acestea aveau peste 11 milioane de aprecieri
mart. 22, 2025 0
-
Primăria Cluj-Napoca anunță că anul viitor va da în folosință un centru pentru vârstnici, cu 70 de locuri. Orașul are un deficit serios de astfel de spații
mart. 22, 2025 0