Închide

Terenuri pregătite pentru următoarele blocuri ale oraşului: preţuri şi zone (Analiza)

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 16, 2018 0 890

 

Şantierele cresc în perioada recentă pe străzi cunoscute din oraș, precum Brâncuşi, Calea Turzii sau Câmpului, dar și pe artere mai noi care deja se află în curs de dezvoltare, cum e strada Borhanci; acestea vor suferi în următorii ani modificări majore de structură și organizare, o dată cu numărul mare al construcţiilor, anticipează o analiză a Blitz Imobiliare, după intrarea în vigoare a Planului Urbanistic General actual. După ani de haos în Urbanism şi zone extinse necontrolat, chiar şi agenţii imobiliari constată că succesul pieţei este legat de dezvoltarea infrastructurii şi a unor servicii adevărate de cartiere.

„Dezvoltarea imobiliară a zonelor periferice ale Clujul este o consecință naturală a deficitului de imobiliar rezidențial din intravilan. Calitatea noilor cartiere va fi direct proporțională cu implicarea administrației în dezvoltarea infrastructurii locale prin asigurarea transportului public, deschiderea de noi unități de învățământ și spații de petrecere a timpului liber exterioare și interioare. Totodată constructorii au un rol esențial în acest proces. Zonele cele mai favorizate pentru dezvoltare rezidențială sunt cele situate în intravilanul comunelor limitrofe, care beneficiază deja de o parte dintre aceste condiții”, spune Marius Pop, Broker I Blitz.

„Timp de doi ani, Clujul a funcționat atât după PUG-ul vechi, realizat în cursul anilor ‘90, cât și după cel nou. Acest lucru a dus la câteva situații tensionate între dezvoltatori, administrație și publicul larg, dar și la identificarea de noi soluții favorabili pentru toți cei implicați”, constată reprezentanţii agenţiei. Astfel, explică Marius Pop, „terenuri cu situație urbanistică clară se găsesc fie în țesutul urban deja construit, fie în cadrul noilor planuri urbanistice zonale avizate. Cum cele din urmă sunt extrem de puține, cumpărătorii care caută terenuri cu reglementări clare se orientează preponderent spre post-utilizarea construcțiilor existente prin demolare sau prin reconversie”. Asocierea proprietarilor de terenuri pentru a detalia, prin proiecte urbanistice ample, modul în care urmăresc să valorifice din punct de vedere imobiliar zona în care se poziționează va reprezenta un factor extrem de important pe viitor, anticipează cei din piaţă.

La nivel de oraș, prețul mediu pe metru pătrat a rămas constant din decembrie 2017 până în septembrie 2018, conform Indicelui Blitz. Însă în luna octombrie, acesta a crescut cu 24,4% față de septembrie 2018 – de la 94 euro/mp la 117/mp.

Principalele zone și prețurile terenurilor pe metru pătrat în octombrie 2018:

  • Borhanci: 130 euro/mp
  • Dâmbul Rotund: 120 euro/mp
  • Făget: 111 euro/mp
  • Iris: 73 euro/mp
  • Sopor: 65 euro/mp
  • Feleacu: 38 euro/mp
  • Baciu: 27 euro/mp

 

Tranzacţiile s-au dublat în ultimii patru ani

În Cluj-Napoca, s-au tranzacţionat pe parcursul anului trecut 610 terenuri, în valoare de 32.7 milioane de euro, confrom datelor cuprinse în ghidului imobiliar realizat de compania Veridio în parteneriat cu administraţia locală, pe baza informaţii colectate din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în municipiu pe parcursul anului trecut. Peste 51% din valoarea tranzacţiilor s-a realizat prin vânzări de terenuri în Borhanci, Sopor, Mănăştur şi Iris. Cele mai numeroase tranzacţii au avut ca obiect terenuri în Iris, Sopor, Mănăştur, Borhanci şi Dambul Rotund. De remarcat că valoarea tranzacţiilor s-a dublat în ultimii patru ani: în 2013, aceasta ajungea la 15 milioane de euro.

„Spre deosebire de zona de apartamente, unde se zvoneşte că se apropie o nouă criză imobiliară, piaţa  terenurilor se află în continuă mişcare, incluzând aici atât parcelele mici, cât şi suprafeţe mai mari, încă neurbanizate”, spunea Cătălin Rus, de la REMS Imobiliare, agenţie care anul acesta a intermediat o serie de tranzacţii de terenuri. „Ideea este că investitorii caută parcele mici pentru construirea de case-duplexuri, pe când cele mai întinse, ca suprafaţă, sunt preferate pentru ridicarea de blocuri în cartierele vechi şi noi ale Clujului”, a completat Rus.

 

Mai multe aici:

Terenuri pregătite pentru viitoarele şantiere de apartamente. Unde şi cu cât se mai vând parcelele construibile în cel mai scump oraş imobiliar din ţară?

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.