Închide

Șulea în barca ALDE? Floreștiul încape mai ușor pe mâna USR

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 11, 2020 1 1664

Că PNL ia în calcul să-l înlocuiască pe Horia Șulea în competiția alegerilor locale, cu actualul viceprimar al Floreștiului, tânărul Bogdan Pivariu – a fost informația pe care Actual de Cluj a anticipat-o în premieră, chiar înainte să trecem în anul 2020 (vezi text jos), ca răspuns la decizia instanței de a-l condamna pe primar. De altfel, nici nu avea cum să fie vreun secret faptul că liberalii se vor folosi de decizia de condamnare pronunțată de instanță pentru a căuta să se descotorosească de Șulea, și nu, nicidecum din pricina disputelor pe care acesta le-a avut în ultimii doi ani cu unii lideri din PNL Cluj, și nici din cauza celorlalte dosare în care e anchetat, sau de teama că decizia privind abuzul în seriviciu ar putea rămâne definitivă. Nu. Aceste motive constituie doar un pretext. Decizia îndepărtării lui Șulea din PNL are categroic legătură cu orgoliul său neproductiv menținut în raport cu Bogdan Pivariu și cu protectorii lui Pivariu. Pare un detaliu, însă e unul extrem de semnificativ, la care se mai adaugă faptul că numai într-un singur mandat, Șulea a reușit să pice drastic din grațiile electoratului floreștean. Dar în momentul de față, decizia înlocuirii lui Șulea în competiția electorală nu are cum să constituie un avantaj pentru liberali. ALDE este formațiunea care a fost mereu în negocieri să-l coopteze pe Șulea și nu e deloc exclus ca acest lucru să parafeze acum. Iar o competiție între Șulea și Pivariu pentru Primăria Florești ar însemna împărțirea votanților PNL, și-așa puțini, deci implicit o avantajare clară a USR-ului (formațiunea politică a lui Dan Barna, care la toate alegerile anterioare a demonstrat că are capacitatea să câștige Floreștiul).

Liberalii invocă „statutul”. Șulea, cum era de așteptat, iese la luptă

Președintele PNL Cluj, Daniel Buda, a confirmat pentru Actual de Cluj că „din păcate, nu are de ales, că statutul îl obligă”, în privința îndepărtării lui Horia Șulea din competiția electorală a alegerilor locale, mai precis prevederea că membrii liberali condamnați penal sunt suspendați de drept din partid (vezi foto jos). Numai că PNL Cluj nu ar fi luat niciodată o asemenea decizie, riscând să piardă Primăria Florești. Decizia îndepărtării lui Șulea presupune exact acest lucru: șanse mai mari ca PNL să piardă Floreștiul, iar USR-ul să-l câștige, cu atât mai mult cu cât liberalii nu au la dispoziție, în acest moment, un alt candidat mai potent decât Șulea. Viceprimarul Bogdan Pivariu a fost deja măsurat într-un sondaj, iar el se poziționează mult în urma lui Șulea, ca preferință electorală. Prin urmare, oricât de enervant ar fi  fost Horia Șulea, liberalii clujeni l-ar fi păstrat, în ipoteza că el va avea mai mult spor în confruntarea cu USR, la alegerile locale din luna mai.

Însă decizia înlocuirii lui Șulea cu Bogdan Pivariu vine de la nivel central. Pivariu este finul actualului ministru al Agriculturii, clujeanul „floreștean” Adrian Oros, cu care are o veche și strânsă relație de prietenie. La rândul său, Oros este apropiat de premierul Ludovic Orban, iar potrivit informațiilor Actual de Cluj, prin intermediul său, Pivariu spera să obțină un loc de secretar de stat în cadrul unui minister, tocmai ca să scape de sub autoritatea lui Șulea. Acum, condamnarea lui Șulea a căzut ca o mănușă, oferindu-i ministrului Oros pretextul necesar pentru promovara candidaturii lui Pivariu la Primăria Florești. Este, de altfel, motivul pentru care Șulea nu are cum să rumege favorabil decizia de a fi îndepărtat. Faptul că dușmanul Pivariu e desemnat candidat în detrimentul său, îl determină să se poziționeze ofensiv, conștient că acțiunea sa nu face decât să prejudicieze PNL-ul, prin împărțirea votanților în două grupări.

La un post local de radio, Șulea a ișeit să anunțe că nu dă înapoi, după ce a muncit 12 ani în folosul comunității floreștene. ”Intenționez să candideze independent”, a spus Șulea, avertizându-i pe liberalii clujeni că va proceda exact așa cum ei sperau să nu o facă. Mai trebuie spus că „independența” lui Șulea e doar temporară, dat fiind că mandatul de primar nu-i permite, în momentul de față, să se alinieze altui partid. Însă reprezentanții ALDE sunt cât se poate de interesați să-i acorde toată susținerea lui Șulea, indiferent de modul în care va decurge parteneriatul lor cu PNL-ul, la nivel central. De altfel, am mai avut și în 2012 celebra cooperativă USL (Alianța PSD -PNL), care nu i-a împiedicat în niciun fel pe PSD-iști, sau pe liberali, să joace independent pe plan local, în funcție de interesul politic avut în fiecare localitate. În acest moment, voturile din Florești sunt cele mai importante pentru partide, în județul Cluj, pentru că sunt foarte multe (vezi explicații în textul de mai jos). Liberalii ar suferi o pierdere devastatoare la nivel județean, prin pierderea controlului electoral în localitatea care numără peste 34.000 de votanți.

Citește și:

Orașul sătesc al Clujului le dă insomnii grele liderilor politici, după condamnarea lui Șulea

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare