Închide

Orașul sătesc al Clujului le dă insomnii grele liderilor politici, după condamnarea lui Șulea

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 28, 2019 1 2642

În comuna Florești din județul Cluj aveau drept de vot, la ultimele alegeri, exact 31.340 de oameni – cam câți votanți se regăsesc în oricare dintre municipiile din România cu număr mediu de populație. Dacă-i mai adăugăm și pe cei aproximativ 5.000 care votează de regulă pe liste suplimentare, avem tabloul complet, mai precis o comună satelit care întrece cu mult orașele clujene Huedin, Gherla, Câmpia Turzii și chiar Dejul. Niciun lider politic nu-și poate permite, așadar, să neglijeze rezultatele electorale de la nivelul Floreștiului, astfel că sentința de condamnare a primarului Horia Șulea, cu interdicție de a mai candida –  dispusă în pragul noului an al alegerilor locale – le aruncă în aer toate calculele, mai ales liberalilor.

Horia Șulea a anunțat recent că este pregătit să candideze pentru un nou mandat de primar, după ce a reușit să se reconcilieze cu liderii PNL Cluj, în special cu președintele organizației clujene, Daniel Buda, pe care l-a sprijinit la alegerile europarlamentare. În mod special, scorul electoral de necontestat obținut de PNL la alegerile prezidențiale, în comuna Florești, l-a făcut pe Șulea să se iluzioneze că poate să câștige cu ușurință un nou mandat de primar și în mai, 2020, când sunt programate alegerile locale. Sentința privind condamnarea sa cade ca o pleașcă, având în vedere că include și măsura interzicerii dreptului de a mai candida la o funcție publică.

Riscă PNL să intre cu Șulea în alegeri?

Desigur, sentința condamnării nu este definitivă, iar primarul Horia Șulea a anunțat că o va ataca, numai că PNL-iștii își asumă un risc enorm dacă decid să rămână cu Șulea în alegerile de anul viitor. Analizând rezultatele de la alegerilor electorale anterioare, chiar dacă Șulea ar câștiga un nou mandat de primar, USR este formațiunea care are toate șansele să creeze o opoziție puternică în forul administrativ local, și chiar o majoritate cu care să impună un viceprimar. Iar dacă ulterior, sentința aplicată edilului Șulea rămâne definitivă, liberalii ar pierde Primăria fără să o mai poată recupera în viitorul apropiat. S-ar repeta episodul parcurs de PSD Cluj în comuna Baciu, după ce primarul Ioan Mureșan și-a pierdut mandatul – confom deciziei definitive a instanței prin care s-a stabilit că sentința ANI privind incompatibilitatea lui Mureșan fusese corect aplicată. Oricât a tergiversat prefectul să emită ordinul de încetare a mandatului pentru primarul PSD-ist Ioan Mureșan, în final, el tot a fost demis, conform prevederilor legale. În concluzie, Primăria Baciu a fost acaparată de PNL, prin înțelegerea liberalilor cu UDMR-iștii în Consiliul Local. În aceeași manieră, USR  – dacă nu se va întâmpla să câștige Primăria Florești chiar din mai, după alegeri – poate aștepta decizia finală a instanței, privind condamnarea lui Șulea, pentru a-și putea negocia o nouă poziție, la masa Consiliului Local. Este o situație care îi obligă pe toți liderii politici clujeni, nu doar pe cei ai PNL, ci și pe cei ai USR și PSD, să-și reevalueze candidații și să-și regândească opțiunile privind încheierea unor alianțe politice.

PNL s-ar putea orienta spre alt candidat

Principalele formațiuni politice care au organizații puternice în Florești sunt PNL și USR. La alegerile europarlamentare de anul acesta, diferența a făcut-o alianța USR-PLUS, care a obținut un scor imens, respectiv 8.762 de voturi, în timp ce PNL a luat doar 5.776 de voturi. UDMR s-a clasat pe locul al treilea, cu 1.368 de voturi. PSD a numărat doar 907 voturi, în timp ce PMP a luat 900 iar ALDE 378 de voturi. Dat fiind contextul politic actual, în care ALDE și PMP sprijină guvernarea PNL, e de la sine înțeles să existe și la alegerile locale de anul viitor o cooperare între aceste formațiuni (nu e obligatoriu să se întâmple la nivelul fiecărei localități/oraș). Urmează ca liberalii să-și nominalizeze candidații cu potențial, numai că pentru Florești nu prea au, în momentul de față, opțiuni. În afară de Șulea, în calculele PNL pentru alegerile locale era, la un moment dat, și actualul viceprimar, Bogdan Pivariu. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Pivariu ar fi fost măsurat printr-un sondaj, iar rezultatul ar fi fost mult în defavoarea sa, fapt care, de altfel, i-a și făcut pe liberali să rămână la varianta candidaturii lui Horia Șulea.

 Șulea sau Pivariu?

Deși este floreștean și are și funcție politică importantă la nivelul PNL, Bogdan Pivariu nu a reușit să se remarce în vreun fel, până în prezent. El este cunoscut ca protejat al actualului ministru al Agriculturii, Adrian Oros (care îi este naș de cununie). Pe de altă parte, Pivariu e mai cunoscut ca un dușman al primarului Horia Șulea. Nu e clar din care moment au ajuns  cei doi, Șulea și Pivariu, să se deteste reciproc, pentru că ințial au pornit la drum ca prieteni. Ce este sigur e că pe parcurs, primarul Șulea l-a lăsat pe Pivariu fără nicio atribuție semnificativă în funcția de viceprimar. Speranța lui Pivariu era ca nașul Oros să-i găsească un nou loc călduț în vreun minister, numai că lucrurile nu par să-i meargă ca unse minsitrului Agriculturii, în ciuda „prieteniei” sale mult lăudate cu premierul Orban. Noroc mai mare s-ar putea să aibă Pivariu de la soartă, dacă liberalii clujeni vor decide că e prea riscant să intre în cursa alegerilor locale cu Șulea, din postura lui de condamnat pentru abuz în serrviciu. Pivariu ar putea să-l înlocuiască pe Șulea. Liberalii l-ar putea rebrandui, până în mai, pentru a-l scoate la bătaie pentru Primăria Florești. Ar fi de menționat un singur aspect. Nici Pivariu nu e curat ca lacrima, având la activ o condamnare pentru conducere sub influența alcoolului. Mai precis, în 2015, Pivariu era prins de polițiști, la volan, cu o alcoolemie de peste 0,80 mg/l, infracțiune care se pedepsește cu minim 8 luni închisoare. Prin nu se știe ce miracol, el a beneficiat de amânare a condamnării cu închisoarea, în baza unui termen de supraveghere de doi ani.  În perioada în care era prins în acest „termen de supraveghere”, Pivariu candida frumos pe listele PNL Florești la Consiliul Local, câștigând mandatul de viceprimar. Între timp s-a scurs și termenul de încercare,  condamnarea s-a șters, astfel că Pivariu are un avantaj prin comparație cu Șulea. Rămâne să aflăm dacă liderii PNL îl văd ca pe un posibil candidat pentru Primăria Florești. Ar fi lovitura de grație pe care Șulea s-o încaseze de la partid.

Citește și

Primarul Șulea i-a ascuns beția penală tânărului viceprimar Pivariu până când i-a convenit. „Famiglia” liberală de Florești-Cluj

Primarul din Florești, condamnat pentru fapte de corupție

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.